18 entry daha
  • bu konuyla ilgili o kadar, ama o kadar cok sey soyleyebilirim ki!

    burayi daha sonra duzenleyecegim; ama birkac sey soylemeyi cok istedim su an. tezimi birakip da geldim. soylemem gerek.

    her universite icin konusamasam da turkiye'deki iyi universitelerden mezun olmak -bunlara bazi vakif universiteleri de dahil- inanilmaz zor. ders gecmek icin saatlerce calismak, yiginla bilgi ogrenmek, bir suru odev hazirlamak, zibilyon tane makale okumak, bir donemde 2-3 ara sinava ve hatta bircok quize girmek ve bir de dersin finalini almak gerekiyor. ogrenciler yiginla kuramsal bilgi ogreniyor ve bazen yalnizca gecebilmek icin cilgincasina ders calismalari gerekiyor. ogrenilen bilgilerin uygulanmasina ve arastirmaya iliskin hicbir girisim yok.

    ben doktora icin japonya'ya geldigimde derslerin azligi ve iceriklerin yuzeyselligine sasirip kalmistim. odtu'de zibilyon tane ders alip humanistic psychology alaninin kurucularindan sayilan carl rogers'in danisanlarini dinlerken one dogru egilerek oturdugu ve bu durusun karsidakine daha fazla guven verdigi gibi bir bilgiyi bile ogrenmisken ve herkes onlerden yer kapabilmek icin 1 saat oncesinde sinifin kapisinda kuyruk olusturmusken burada lisans ogrencilerinin bir kismi derslerde hocanin gozunun icine baka baka uyuyor. evet, lisans boyunca bilgi yuklenmiyorlar; ama arastirma yapmayi ogreniyorlar; cunku "konuyu en iyi ogrenme bicimi onunla ilgili arastirma yapmaktir." anlayisinda olduklarindan tum ogrenciler mezuniyet tezi yazmak, dolayisiyla da bir konu secip onunla ilgili arastirma yapmak zorundalar. bir psikoloji lisans ogrencisi carl rogers'in danisanlarini nasil dinledigini bilmiyor belki ama, bastan sonra bir arastirmanin nasil yapilacagini bilerek mezun oluyor. uygulama acisindan japonya gercekten cok iyi. gerci simdi odtu'nun de hakkini yemeyeyim. zibilyon tane arastirma onerisi yazdirmislar ve bir tane de mini arastirma yaptirip onun makalesini de yazdirmislardi. her dersin 2-3 ara sinavinin olmasi, hatta bir dersin 5 ara sinavinin olmasi, uzerine bir suru odev yapilmasi, yetmiyormus gibi quiz yapilmasi, bolum sonu canavari olarak da finallere girilmesi... bolumden bagimsiz olarak kendimin ve japonya'nin cok cesitli yerlerinde lisansustu egitimini surduren insanlarin deneyimlerine -iyi universitelerden geliyorlar- dayanarak soyleyebilirim ki okurken canimizi cikarmislar da anlamamisiz. ben aslinda ne kadar cok sey ogrenmis, ne kadar cok calismisim lisanstayken. en azindan buradaki ogrencilere kiyasla durum bu.

    ozetle, japonya'da verilen dersler icerik bakimindan daha yuzeysel oldugu gibi ogrenciden beklenenler de cok daha az. turkiye'de

    insanlarin yuksek lisans/doktora duzeyine gelip ogrendikleri bilgileri daha lisanstayken ogretmenin gerekli olmadigini dusunuyorum acikcasi. ogretmek demeyelim de zorlamak diyelim hadi. turkiye'de uygulamaya daha agirlik verilmesi gerekiyor kesinlikle.

    su tez bittiginde hem turkiye'nin hem de japonya'nin akademik sistemine ve kulturune iliskin ayri ayri rapor verebilecegim resmen. cok heyecanli! psikolojinin zibilyon alaninin kesisiminden kulturler arasi bir arastirma cikacak eger altindan kalabilirsem. buradan turk ve japon yetkililere sesleniyorum: beni degerlendirin. cok cilgin seyler yapabiliriz birlikte.
52 entry daha
hesabın var mı? giriş yap