1059 entry daha
  • dini süslemelerle çekilen dizi. izleyenlerin, atamız dediği o zaman ki türklerin gerçek dini yaşayışını görseydi dehşete sürüklenirdi.

    türkler islamiyeti kabul etseler dahi yüzyıllar boyunca şaman geleneğinden vazgeçmemiştir. şeyh edebali hikayesini biliyorsanız osman beyin kuranın ne olduğunu dahi bilmediğini hatırlarsınız. halbuki türkler malazgirti en az 200 yıl önce kazandı. yani selçukludan osmanlıya yaklaşık 300 yıldır müslümanlık geçmişi ile yaşayan, müslüman olduğunu söyleyen lakin pratikte orta asya tengriciliğine göre yaşayan bir millet var. türklerin konar göçer olması islamiyet ile tam etkileşim haline geçmelerini uzun süre engellemiştir. konar göçer yapı türkleri dağda obada yaşamaya mahkum etmiş, şehirlere yerleşmediği için islami kuralları tam manası ile öğrenememiştir. adam dağda yörük olarak yaşıyor. ne ramazandan haberi var ne takvimden, ne namaz vaktinden. islam dinini ve ilmini öğreten cemaatler şehirlerde toplanmıştır. türkler göçer olması sebebi ile bu mevzularada yabancı kalmıştır. malazgirt savaşında bile müslüman olduğunu söylemesine rağmen tengricilik geleneğine göre hareket eden hatta göktanrıya inanan askerler vardır.

    o dönemlerde müslüman olmak orta doğuyu yönetmek için en gerekli şartlardan biriydi. nasıl ki ilhanlılar başta tengrici olup orta doğuyu yönetip kısa sürede islamiyeti benimsemişse bir benzeri türkler içinde olmuştur. ancak türkler ilk başta müslüman olduklarını iddia etmişlerdir.

    diğer önemli bir mesele ise malazgirt savaşıdır. türklerin esasen selçuklu sultanı tarafından anadoluya gönderilmesinin sebebi orta doğuda kafalarına göre akın yapmaları. bazı kayıtlara göre oğuzlar çeşitli fars ve arap şehirlerini yağmalamış, yağmalanan şehirler sultanın olmasına rağmen camilerde tekrardan sultan adına hutbe okutmuşlardır. bu kaosu önlenmek için oğuzlar rum illerine göç ettirmişler en azından yağmalanacaksa düşman elleri yağmalansın demişlerdir.
161 entry daha
hesabın var mı? giriş yap