9 entry daha
  • elektronik imzamın geçerlilik tarihi bitmeye yaklaştığı için dedim ki yenileyeyim. girdim kamusm'nin ilgili sayfasına. hazır elimde de elektronik imzam çalışırken ıslak imzayla falan uğraşmadan online olarak başvurumu yapayım dedim.

    ön bilgi: bu kurum türkiye'de elektronik imza denince akla gelen isim. bu durumda haliyle teknolojik anlamda en azından biraz kolaylık umuyor insan. ama öyle değil.

    öncelikle başvuruyu chrome veya firefox'tan yapamıyorsunuz. illa explorer olacak. neden? çünkü chrome ve firefox'un java desteği yok.

    explorer'da da öyle kafanıza göre başvuru yapamıyorsunuz çünkü mevcut java sürümünüzün güncel o l m a m a s ı gerekiyor. evet yanlış okumadınız. güncel olmayan bir java sürümü istiyor sizden. "8 update 151" olanını istiyor. ama "muhakkak 32 bit olmalı" diye de ekliyor. java'nın şu an benim bildiğim kendi sitesinde "8 update 191" sürümü yayında.

    yani sizin öncelikle bilgisayarınızdan güncel java sürümünü kaldırıp, sonrasında bu 32 bitlik 151. sürümü bulup onu kurmanız gerekiyor.

    ha buna rağmen çileniz bitiyor mu? elbette bitmiyor.

    explorer'ı açıp, ilgili formları 73. kez doldurup, telefonunuza gelen onay sms'ini girip "elektronik imza" seçeneğini tıkladığınızda "sayfa açılamadı" hatası alıyorsunuz.

    çözüm: sayfayı yenileyin. dfndfnk

    sayfayı yenileyince çile bitiyor mu? hahahayır.

    bu sefer imzala butonunun yerinde "error" yazıyor. bunun için güzide kamusm kurumumuz iki adet pdf yaratmış. bu hatayı nasıl ortadan kaldırabilir ve imzamızı atabiliriz diye kafa yormuşlar sağolsunlar, o pdf'lerdeki talimatları yerine getirince nihayet çilemiz sona eriyor ve imzamızı atabiliyoruz.

    müşteri hizmetlerindeki personel gayet yardımcı olmaya çalışıyor, onlara lafım yok. ama bu saçma sistemi kim yönetemiyorsa lafım ona; aga siz napıyonuz?

    daha önce biletix için de aynı şeyi söylemiştim: (bkz: #66702556)

    ulan hata varsa ve sürekli aynı hata sebebiyle insanlar size başvuruyorlarsa "bu hatayı nasıl kullanıcı bazında çözeriz?" değil, "bu hatayı nasıl kökten hallederiz?" sorusunu sormanız gerekiyor kendinize.

    veya yine biletix'e sunduğum önerileri size de sunayım:
    1) explorer haricinde java desteği bulamıyor, explorer'da bulduğunuz desteği ise ite kaka işletebiliyorsanız bu sistemi terk edin. başka bir yöntem bulun.
    2) siteyi komple benzin döküp yakın amk. insan gibi bir firmayla anlaşıp iş yapan bir site tasarlatın ("mükemmel" demedim dikkat ettiyseniz, "iş yapan" dedim). [burayı diğer entry'den direkt arakladım. kusuruma bakmayın artık]
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap