44 entry daha
  • analiz edersek ;

    --- spoiler ---

    1- buster bu karakteriyle bu dunyaya ait degildi ve ironik bir şekilde kötü adamlardan çok adam öldürüyordu. çünkü uyumsuzdu ve dünya ona çok geçmeden tepki verdi.

    2- merhamet zorla verilmez. gökyüzünden bir yağmur gibi yavaşça iner. kolsuz bacaksız gencin sonu bir nevi merhametti. dünya ona da tepki verdi. hayatta kalma mücadelesinde liam nesson ile meal ticket idiler birbirleri için. işler zora girdiginde liam'ın önüne fırsat geldi ve değerlendirdi. kolsuz genci köprüden atması aslında bölümün başında cogumuzun sandıgı aralarında manevi bir bağ var sanrısına bir güzel combo çekti. liam hayatta kalmaya ve biraz zevk yapmaya çalışan adi alelade bir adamdı ve cocuga kendi kafasındaki merhameti gösterdi.

    3- altın madenindeki adam temelde şans kavramını tanımlıyor. iyi niyet ve çalışmak güzel bir şey ama anlatılan bazı varlıkların çok şanslı olmasıydı. altınları buldu sonra daha çok buldu sonra da vurulurken hayati şekilde vurulmaması özellikle şanstı. kafasından vurulsa herangi bir değer üzerine konuşmuyor olurduk. basit bir kurnazlık hikayesi dersi kalırdı bize. bu bölümde hayattaki karmaşık anlamakta zorluk çekeceğimiz iç içe geçmiş kavramları gösterdiler bence. şanslıyla karşılaşan kurnaz ve durumun yine şanslıya gülmesi.

    4- belirsizlik kendi hayat düsturum sayılır. bu hikayede kadın ve erkek belirsizliğin yani insanın bu binlerce yıldır hala anlamlandıramadıgı varoluşa karşı duruşunun mecburi agnostik olması gerektigi cok doğru bir felsefeydi. fakat kadın kendini öldürünce bu belirsizlik bir kesinlik yarattı. kadın belirsizligin sonlanmasını beklemedi ve fikren kesinlik algıladı ve kendini akışa bırakmadan işini bitirdi. belki de konvoydaki adamın dediği felsefede dusunseydi kurtulurdu. malesef yanındaki adam bir kesinliğe sürükledi onu. bütün bölüm boyunca aynı adamın belirsiz, kesinlik ve yargı içermeyen hareketlerine rağmen bölümün sonunda bir anda coşup böyle böyle olacak sana kızılderililer kayacak demesi? köpek ise burada önceden olacakları temsil ediyor resmen. bir yandan aynı köpek kadınla uyuşmayan onu felakete surukleyen bir değişken gibi.

    5- son bölümün ana fikri her varlık gözlemcidir ve karşındakini asla tam olarak anlayamaz tanıyamaz. onun deneyimine erişemez. hepsi birbiri için birer gözlemcidir.
    tuzakçı'nın kızılderili kadınla yaşadıkları, fransız adamın ilişkilere bakış açısı ve ödül avcıları kılıgındaki azraillerin kendi perspektifleri hepsinin birbirleri ve başkaları hakkındaki fikirlerinin temeli fransız adamın söylediği varlıklar birbirleri icin gözlemcidir asla birbirlerini tam olarak anlayamazlardı. son bölüm biraz belki de bundan daha sade algılar içeriyor da olabilir kararsızım.
    --- spoiler ---

    bu şekil bölümlere sahip izlenilesi bir filmdir. dizi halinden cok böyle daha iyi olmuş gibi. coen kardeşlerin felsefeye sarmalarına bayılıyorum. no country for old men ve a serious man'deki felsefik işleyişleri harikaydı. bana göre hayatı algılayış yorumlayış yönü p.t anderson ile birlikte en iyi yönetmenlerdir.

    düzeltme : sıralamada 2ci bölümü atlamışım. o bölümün direkt ana fikri : adalet geçikse de geliş yolları farketmeksizin gelir. üstü başı fakat tencereli tava dolu adam da varoluşun olasılıklarını temsil ediyor belki de deterministik de olabilir. yani sonun gelecekse sonunu başlatan olayda çarptığın kaya bile inanılmaz anormal olabilir ya da öyle olmak zorundadır :) çünkü o sahnede gözümüze sokulan hiçbir yerin ortasında bir banka ve bir kaya. yani ölen james franco'nun kaderi orada biçilmiş gibi. öyle bir yerin arkasından öyle bir yerde yaşamaya uyum sağlamış manyak çıkıp tencere tavayla ustune koşar ve yakalanırsın :) yargılanma kısımlarının hiçbir önemi yok sona giderken yaşanan tuhaflık gibi algılanan ama daha karmaşık bir varoluşun yaşanmak zorunda olan bir kısmı. o yüzden yargıç'ın hızlıca asın esprisi harikaydı bunu güzel özetledi.
195 entry daha
hesabın var mı? giriş yap