7607 entry daha
  • türkiye sorunlarını çözebilecek imkan ve zaman bulabilir.

    dün şu girdide yazmıştım; şu an net bir durum olmasa da abd'de resesyon fiyatlaması yaşandı. (bkz: #84055179) şu an net bir resesyon beklentisi oluştu diyemezsek de 2020 ya da 2021'de abd ekonomisinde ciddi sorunlar yaşanabileceğini gösteren veriler artıyor.

    abd geçmişteki her büyük krizde %5-8 arasında faiz indirimine gitmiş yine her büyük krizde faiz oranları bir önceki krizden daha düşük seviyelere çekildikten sonra piyasada hareketlilik sağlanabilmiş. finansal krizde abd’de faizler 0 seviyesine çekilse de varlık alım programları etkisiyle faiz oranları -%3 indirilmiş kadar piyasa desteklendi.(gölge faiz oranları) şu an abd’de fed faiz oranı %2.25 o yüzden en şahin politikada bile fed’in büyük bir krizde piyasayı tekrar hareketlendirebilecek kapasitesi yok.

    ecb ve boj’un faiz oranları negatif ve iki merkez bankası 2008 krizi'nden beri 4'er trilyon dolar değerinde bilançoları büyüttüler.(para bastılar) boe’ın faiz oranı %0.75 ve boe de 2008'den beri bilançosunu 650 milyar dolar değerinde artırdı; konuyu gereksiz ayrıntıya boğmamak için kısaca avrupa-japonya ve ingiltere ekonomileri büyük bir krize fed kadar bile hazır değil diyebiliriz.

    dünyadaki merkez bankalarının mentalitesini bir cümle ile açıklayın diye bir soru sorulursa kişisel görüşüm cevap ‘’bir sorun ertelenebiliyorsa bedeli her neyse ertelenir.’’ gibi bir cümle bence yeterli olur, dünyada büyük merkez bankasının çok daha büyük bedeller ödemek pahasına sorunları devamlı ertelemesine devamlı olarak şahit oluyoruz. bu sebeple muhtemel bir krizde büyük merkez bankalarının 2011’den çok daha büyük bir varlık alım programı uygulaması imkansız değil, böyle bir senaryoda türkiye birçok yapılsak sorununu çözebilecek kadar zaman(iki büyük kriz arasında genelde 10 yıl civarında bir zaman oluyor.) ve finansman bulabilir.

    (neden böyle bir şey yapılmaz, yapılmamalı onu başka bir girdide yazacağım)

    2020’de kriz senaryosu bizim için her açıdan olumlu değil ama çok da büyük bir sorun teşkil etmiyor, normalde türkiye’nin gelecek planı şöyle;

    2019-dengelenme yılı(zor.)
    2020- sorunlar çözülmüş olacak.(çok da parlak değil)
    2021- sorunlar çözülmüş bir halde tekrardan iyi bir ritm yakalayacağız.

    bunun dışında bizim gelecek planımızda(ovp) herhangi bir küresel kriz öngörüsü yok, b yüzden bu aralar hakkında şüphelerin arttığı 2020 yılı küresel resesyon yılı olursa bizim önümüzdeki yıllar ekonomik sıkıntılarımız daha da artar ama bu zaten eninde sonunda yaşanacak bir sıkıntı fakat küresel resesyonun ardından yeni bir varlık alım çılgınlığı başlarsa biz bu durumdan çok ciddi fayda elde edebiliriz.(küresel krizin zamanlaması bizim gelecek planlarımız açısından başlı başına bir risk. link
404 entry daha
hesabın var mı? giriş yap