8 entry daha
  • ittihat ve terakki'nin guc sembolu olarak kullandigi zattir kendisi. zira ittihat ve terakki yureklere korku salarken en cok yakup cemil ve onun cilginliklarindan faydalanmi$tir.

    son derece gozu kara ve vatan sevgisiyle dolu olan yakup cemil her zaman hareket ve kafasindaki du$uncelerin pe$inde ko$maktan cekinmemi$ti. ittihat ve terakki'nin ileri gelenleri olan enver pa$a ve talat bey tarafindan kisa sure sonra hukmedilmesi imkansiz olarak tanimlandigi icin surekli istanbul'dan uzak tutulmasi gereken bir insan damgasi yemi$tir. bu sebeple surekli uzak cephe ve mevkilere atanarak oradan oraya suruklenip durmu$tur. atamalarina itiraz edebilen, kafasinda gore hareket edebilen ve aldigi emirlere uyup uymamasi o anki ruh haline bagli olan yakup cemil'in ayvalik savunmasinda adini duyurmu$ olan otoriter ve karakter sahibi ali cetinkaya'nin bile emrinde ariza cikarabilmi$ olmasi onun gercekten de ne kadar asi yaradili$li oldugunun en acik delilidir.

    yakup cemil'in bilinen bir diger olayi da canakkale fatihi mustafa kemal'in ulkede gordugu itibar uzerine onun sahip oldugu mevki kadar olmasa da ona yakla$abilme sevdasiydi. mustafa kemal ile aralarinda herhangi bir sorun olmamasina kar$in o da bir yerler fethetmek, bir yerlerin fethedicisi olmak istiyordu. nitekim bu firsat eline gecti de. topal osman aga ile giri$tikleri batum'u du$mandan kurtarma operasyonunu bir adim farkla onde kapatti ve batum fatihi olarak anilma luksune sahip oldu. aslinda insanlar onu batum fatihi olarak gormese bile o artik kendisine batum fatihi gozuyle bakmaktaydi.
71 entry daha
hesabın var mı? giriş yap