261 entry daha
  • 5b celbinde gidip dün terhis olduğum eğitim tugayı.

    uzun bir şekilde yapılan eğitimi ve günlük yemek listesini aktarmaya çalışacağım. sadece baştan şunu söylemekte fayda var: herkesin askerliği kendine özel yaşanıyor. aynı koğuşta bile farklı hikayeler birikiyor. örneğin bizim koğuş, çavuşlar iş listesi tutmadığı için sıralamayı karıştırdı ve bu sayede en yorucu iş mangalarına hiç götürmediler. baya baya unuttular. bizim gibi olan bazı koğuşlarda vardı. iş mangaları; ana yemekhane, yemekhane, mıntıka, tuvalet temizliği olarak değişiyor. en kolayı tuvalet temizliği. biz sadece koğuş olarak tuvalet temizledik ve bir kez bir öğün dağıttık normalde 3 öğün yemekhane işleri yapılıyor. fakat son günlerde kuralı değiştirdiler. ana yemekhane işine gidenler 2 gün boyunca gülmeyi unuttular 8 saat aralıksız çalışma ve 3 vardiya olarak ayrılıyor. mıntıka temizliğini de bir kez bölüğe ceza verildiği için yaptık. onun dışında koğuş olarak gidilenlere hiç gitmedik.

    3 aralık tarihinde istanbul otobüsünden indiğimiz büyük bir tayfa ile önce kahvaltı sonra öğle yemeği yiyerek saat 14:00 sularında teslim olmak üzere tugaya hareket ettik. burada kritik nokta otobüste tanıştığınız insanlar ile kafa dengi olduğunuzu hissettiyseniz kopmadan içeri girerseniz aynı bölüğe hatta koğuşa düşmeniz mümkün. kardeşimin iş ortağı ile aynı koğuşa bu sayede düştük.

    koğuşlar 12 kişilik ama 11 kişi yerleştiriliyor. ben maalesef 1. bölüğe düşen 310 talihsizden biriydim. zira tugayda 1. bölük cehennem bölüğü olarak biliniyor. diğer bedelliler bizim eğitimlerimizi gördükten sonra 1. bölük askerlerine bordo bedelli ve komando bedelli lakaplarını taktılar. ayrıca 1. bölük içindeki “5. bölüğün en büyük sporu 1. bölüğün sporunu izlemek” mottosu da benden çıkmıştır.

    kütahya ile ilgili en çok zorlanacağınız şey soğuk olacak. tabi düştüğünüz bölüğe göre bu durum değişir. biz kar altında eğitim yaparken diğer bölüklerin tamamı sıcak yataklarında yatıyorlardı. 1. bölük ile beraber 2. bölükte nispeten zorlu olan ekiplerdendi. fakat gördüğüm kadarıyla onların çavuşları daha ılıman insanlardı. fakat bölükleri cehennem ya da cennet yapan bölük komutanlarının duruşları. 1. bölük komutanı donanımlı ve disiplinli bir askerdi. kendisi yeni dönemde nizamiyeye alındı. o yüzden 1. bölükte yeni görev alacak komutanın tavrı nasıl olur bilinmez. sadece 1. bölük her konuda en önde olduğu için disiplinin bozulacağını sanmıyorum. diğer bölüklere düşme ihtimaliniz olasılık olarak daha yüksek olduğu ve kış aylarının daha da zorlaşacağı düşünülürse yanınıza kitap almayı unutmayın derim. kütüphane olanağından bedelliler yararlanamıyor.

    bedelli askerlik konusundan faydalanan kişi sayısı çok yüksek olduğu için insan kalitesinin düşük olduğunu söyleyebilirim. çok donanımlı insanlar kadar donanımsız ve sırf zırvalık olsun diye davranan bir çok tip göreceksiniz. o yüzden bedelli ekip iyi olur diye düşünmeyin.

    kalacağınız kısa süre içerisinde en çok duyacağınız cümle son sıra hariç çömel olacak. menisküs yırtığım olmasına rağmen raporu yanımda götürmediğim için bu çömelmelerden muaf kalamadım ve diz ağrım artarak devam etti. son günlere doğru bacağım beni bir hayli zorladı. bu yüzden bir rahatsızlığınız varsa raporunuzu yanınızda götürün ve bölükte komutanlara belirtin.
    askerlik anıları anlatanlar hep albayı büyük bir şey olarak anlatır. burada biraz farklı, tuğgeneral bile hayatınızda normal bir rütbe haline geliyor. çünkü tugay komutanı sürekli geziyor. bize denetim vurduğu için korgeneral görmek bile nasip oldu.
    askere ne götürülür sorusunu gitmeden önce bir hayli araştırmıştım ve zorlanmıştım bu yüzden kütahya özelinde detayları vereceğim ki yeni gidecek arkadaşlara destek olsun.
    -akıllı telefon yasak deniliyor fakat aşırı bir arama yapılmıyor. isterseniz içeriye 5 telefon bile sokarsınız. fakat sadece koğuşta kullanırsınız ve koğuşlarda bazen hat çekmiyor. ne olur ne olmaz tuşlu telefon alın. kapıdan girer girmez size askercell satmaya çalışan ve çirkin bir üslup ile tehdit eden insanlar olacak. onlara aldırış etmeyin asker değiller. telefonum yok deyip geçin. arayınca üstünüzde çıkarsa telefonunuzu alırlar diye tehdit edecekler inanmayın arama olmayacak.
    - kış aylarında gittiğiniz için fanila renginiz önemli değil. zaten soğuktan sürekli önünüz kapalı olduğu için kimse fanilanıza laf etmeyecek. aynı şey iç çamaşırı için de geçerli. ben askeri malzeme satan yerden bir sürü almıştım. almasam da olurmuş. fakat yıkama şansınız yok. minnoş iç çamaşırlarıma kıyamam derseniz alın. ayrıca tugay içinde bölüklere çok yakın bir er gazinosu var. orada her şey var ve ucuz. bu her şey altta söyleyeceğim diğer içinde geçerli. 2 adet fanila ve 2 adet slip don askeriye tarafından veriliyor.
    - içlik ve termal çorap olmazsa olmaz. 2 alt 3 üst içlik ve 11 çift çorap almıştım. yeterli oldu.
    - kişisel bakım ürünlerinin hepsi serbest. traş takımlarınız ile beraber kesinlikle krem alın. spor yapmayan bir bölükte bile olsanız -10 derecede sabah kahvaltısına giderken dudaklarınız yüzünüz çatlıyor.
    - eldiven ve boyunluk çok az zamanda yasaklandı. siyah renkli alın. çok lazım olacak.
    - kilit almanıza gerek yok. bot dolabınız da giysi dolabınızda kilitlenmiyor. botları kilitlemenize de gerek yok.
    - spor ayakkabısı alın. normalde yasak fakat tugayda izin veriyorlar. akşamları rahat edersiniz. tugay içinde satılıyor fakat pahalı. terlik götürmek istemezseniz tugay içinde 9tl karşılığında alabilirsiniz.
    - pijama ve eşofman takımı alın. pijama verdiler ama giyilecek gibi değildi. ayrıca 1. bölük cumartesi günleri isteğe bağlı spor etkinliği yapıyor. bu etkinliğe katılmayanları iş mangalarına yazıyorlar.
    - ayakkabı vatkası olmazsa olmaz. 41 numaraya kadar farklı botlar verdiler onlar güzeldi. fakat diğerleri kütük gibi. 42 numara olarak sert ve ağır botlara talim ettik. ayak tabanlığı ile beraber çorabınızın arka tarafına vatka koyarak ayakkabı vurmasını ciddi ölçüde hafifletebilirsiniz. botunuzu 1 numara büyük alın. bot boyası ile beraber ayakkabı süngeri de alın bu sayede her gün boyamaktan kurtulursunuz. ayrıca kış aylarında her yer çamur olduğu için 2-3 seferde olsa bot fırçasına ihtiyacınız olabilir. kamuflaj için bize seçme şansı vermediler normalde 48 beden giyiyorum 52 verdiler. çok büyük geldi. siz ısrar edin 48 giyiyorsanız 50 isteyin. 48 giyiyorsanız 48 almayın üst üste giydiğiniz için rahat edemezsiniz.
    - sıcak su bir gün var bir gün yok. yat içtiması sonrası duş almak daha kolay. şampuan ile beraber el sabunu ve ıslak mendil almayı ihmal etmeyin. tuvaletlerde her zaman sıvı sabun dolu olmuyor. bize havlu verdiler siz ne olur ne olmaz alın. havlu verirlerse kişisel valizinizi valizhaneye teslim etmeden önce kendi havlunuzu valizinizin içine bırakabilirsiniz.
    - sakalınız hızlı uzamıyorsa geceden traş olun fakat çavuşlara yakalanmamaya çalışın. çavuşlar yakalarsa iş mangası yazabiliyorlar. ayrıca favorilerinizi kısa kesin. bizde 2 defa kontrol yapıldı ve nöbet cezası verildi.
    - kişisel bakım ürünlerinizi koyacak küçük makyaj çantası benzeri bir çanta alırsanız eşyalarınızın toplu durması açısından kolaylık olur. tugaydaki kantinlerde de 2.75 tl'ye satılıyor.
    - yanınıza bozuk para almaya çalışın. alamazsanız dert değil kantinde sıraya girip bozdurabilirsiniz. diğer tüm alışverişleriniz kredi kartı ile olacak. bozuk paralar bölük içlerindeki kahve makinelerinde içinizi ısıtacak. maalesef makinelerin çayı çok kötü. kantinlerde sallama çay var. demleme çay hiç bir yerde yok. kahvaltıda verilen çayımsı şey için ise kavga bile edersiniz. o derece çay yok.
    - en önemlisini en sona bıraktım. yanınıza ilaç aldın. ilaç bir süre sonra karaborsa bile oluyor. özellikle antibiyotik, nurofen, ağrı kesici , ateş düşürücü sizin en büyük dostunuz olacak. yüzlerce kişiden illaki hastalık geliyor. soğukta eğitim yapmanızda cabası. istediğiniz zaman viziteye çıkabilirsiniz diye anlatıyorlar ama yalan. çavuşlar engelliyor sizi. ayrıca gittiğinizde de faranjit hastasına ibucold yazıp gönderiyor. iyileşmeniz mümkün değil. girişte valiziniz yalandan açılıp kontrol ediliyor. ben ilaçlarımı çorapların içine sakladım sorun olmadı. eğitimler başladığında da ayrı bir arama yapılmadı.
    gün gün yemek listesi tuttum. sadece bazı günler hızlıca not almadığım için unuttum ve paylaşamıyorum. genel olarak yemek seçen biri değilim. 1 gün hariç yemekhane yemekleri yenilir seviyede. diğer kıtalarda askerlik yapanlardan duyduklarımıza göre baya 5 yıldızlı otel bile denilebilir. ama tabi burası askeriye, lezzet konusu yemek listesinde gördüğünüz kadar şahane değil. yemek listesi şu şekilde:
    1. gün
    evrak işlerimizin bitmesi ve odaya yerleşmemiz 23:00'te bitti. yemek yiyemedik. teslim olmadan önce yiyin ve yanınıza bisküvi alın.
    2. gün
    kahvaltı: sucuk - patates kızartması - peynir - zeytin - gül reçeli - çikolatalı süt - yumurta
    öğle: tavuk suyu çorba - patatesli tavuk haşlama - bulgur pilavı - sütlaç
    akşam: mercimek çorba - mercimek yemeği - salçalı makarna - helva - yoğurt
    3. gün
    kahvaltı: yumurta - peynir - zeytin - popkek (üzümlü) - bal
    öğle: şehriye çorbası - tas kebabı - pirinç pilavı - muz - salata
    akşam: mercimek çorbası - patates yemeği - pirinç pilavı - mandalina
    4. gün
    kahvaltı: yumurta - peynir - zeytin - bisküvi - çokokrem
    öğle: mercimek çorbası - kavurma - pirinç pilavı - limon - soğan - portakal
    akşam: şehriye çorbası – kıymalı karnabahar – salçalı makarna – yoğurt – elma
    5. gün
    kahvaltı: yumurta – gül reçeli – zeytin – sosis – kuru üzüm
    öğle: şehriye çorbası – tavuk haşlama – pirinç pilavı – elma
    akşam: domates çorbası – ıspanak – salçalı makarna – yoğurt – muz
    6. gün
    kahvaltı: yumurta – sucuk – peynir – zeytin – bal – mandalina
    öğle: yazmadığım için kayıp öğün
    akşam: domates çorbası – köfte patates – barbunya pilaki – salata – portakal
    7. gün
    kahvaltı: yumurta – sosis – zeytin – çokokrem – kuru üzüm
    öğle: yeşil mercimek çorbası – etli bezelye – salçalı makarna – mandalina
    akşam: çorba (çorbanın ne çorbası olduğunu bazen anlayamadık. bunlara çorba deyip geçiyiorum) – kuru fasulye – bulgur pilavı – soğan – elma
    8. gün
    kahvaltı: yumurta – peynir – zeytin – sucuk – gül reçeli
    öğle: ezogelin çorba – fırınlanmış et – patates püresi – pirinç pilavı – ayran – revani
    akşam: domates çorbası – etli taze fasulye – spagetti – kayısı hoşafı
    9. gün
    kahvaltı: çokokrem – çikolatalı süt – dankek – peynir – zeytin – ceviz
    öğle: çorba – köfte patates – pirinç pilavı – meyveli yoğurt
    akşam: tarhana çorbası – etli nohut – bulgur pilavı – turşu – üzüm hoşafı
    10. gün
    kahvaltı: gül reçeli – çikolatalı süt – kuru üzüm – zeytin – peynir – omlet
    öğle: yayla çorbası – tavuk haşlama – bezelyeli pilav – çikolatalı puding
    akşam: koğuş olarak tugay içindeki pideciye gitmek için izin aldık ve pide yedik. pideci sizin için büyük lüks olacak. en az bir kez gidin.
    11. gün
    kahvaltı: vişne reçeli – dankek – meyveli yoğurt – zeytin – yumurta – peynir
    öğle: çorba – patatesli et yemeği – pirinç pilavı – portakal
    akşam: çorba – kuru fasulye – bulgur pilavı – elma – soğan – turşu
    12. gün (en kötü yemekler bugün çıktı ve doğrusu aç kaldım. er gazinosundan tost yiyerek doymaya çalıştım)
    kahvaltı: yumurta – çokokrem – zeytin – reçel – elma – bisküvi
    öğle: çorba – köfteli patates – pirinç pilavı – muz
    akşam: çorba – kıymalı patates – salçalı makarna - yoğurt – mandalina
    13. gün
    kahvaltı: sucuk – yumurta – bal – zeytin – patates kızartması – çikolatalı süt – dankek
    öğle: tavuk suyu çorba – zeytinyağlı pırasa – salçalı makarna – limon – yoğurt
    akşam: mercimek çorbası – tavuk haşlama – pirinç pilavı – yoğurt – elma
    14. gün
    kahvaltı: sosis – yumurta – vişne reçeli – patates kızartma – gofret
    öğle: şehriye çorbası – etli nohut – salçalı makarna – kemalpaşa tatlısı
    akşam: mercimek çorbası – kavurma benzeri etli yemek – pirinç pilavı – mandalina
    15. gün
    kahvaltı: sucuk – yumurta – patates kızartması – çokokrem – zeytin
    öğle: yayla çorbası – patates oturtma – pirinç pilavı – portakal – turşu
    akşam: şehriye çorbası – etli yeşil fasulye – salçalı makarna – cevizli kadayıf
    16. gün
    kahvaltı: yumurta – patates kızartması – zeytin – kuru üzüm – meyveli yoğurt
    öğle: tavuk suyu çorba – tavuk haşlama – pirinç pilavı – çikolatalı puding
    akşam: mercimek çorbası – etli kuru fasulye – salçalı makarna – yoğurt
    17. gün
    kahvaltı: sosis – yumurta – patates kızartması – zeytin – muzlu süt – vişne reçeli
    öğle: çorba – köfte patates – barbunya pilaki – limon – muz
    akşam: çorba – ıspanak – makarna – mandalina
    18. gün
    yazmadığım için kayıp öğün
    19. gün
    yazmadığım için kayıp öğün
    20. gün (çıkış)
    kahvaltı: yazmadığım için kayıp öğün
    gün gün ne yaptık kısaca anlatacağım. yazdıklarım kısa gibi görünse de bu işlerin hepsi saatlerce bekleme ile olduğu için yazıldığı kadar kısa değiller:
    1.gün
    giriş işlemleri
    2.gün
    sağa dön sola dön – hiza al – selam ver
    3. gün
    uygun adım yürüme – tugay komutanı tuğgeneralin bedelli askerlere verdiği seminer
    4. gün
    hava muhalefeti sebebiyle istirahat – bölük komutanın bölüğe koğuş koridorlarında hoşgeldin konuşması
    5. gün
    hava muhalefeti sebebiyle istirahat – tabur komutanının bölüğe hoş geldin konuşması
    6. gün
    cumartesi sporu yapıldı - istirahat
    7. gün (oda arkadaşımız hastalandı ve sıtma tuttu gece acile kaldırıldı)
    fotoğraf çekimi – sayısız kez içtima – mıntıka temizliği
    8. gün (çok soğuktu ve denetim sebebiyle eğitimler devam etti. faranjitim başladı. viziteye çıkmak istedim çıkarmadılar.)
    g3 tanıtımı – tüfeksiz hareketler serisi ilk 3 hareket – silahlı rahat, hazır ol komutlarının gösterilmesi
    9. gün (-11 ve – 5 derece arasında ve sert kar yağışı altında eğitim devam etti. bölüğün büyük çoğunluğu bugünden sonra hastanelik oldu. hastalığım devam ediyor. viziteye çıkmama yine izin vermediler.)
    g3 tanıtımları ve nişan eğitimi devam etti
    10. gün (çok soğuk ve yağmurlu olmasına rağmen denetim sebebiyle eğitimler devam etti. istirahatli olanlar bile eğitime dahil edildi. viziteye çıkarmadılar. akşam acile götürüldüm ateş düşürücü iğne vurdular. reçete olarak ıbucold, burun spreyi ve boğaz spreyi verdiler.)
    g3 eğitimi devam etti. denetim sebebiyle korgeneral karşılaması yapıldı.
    11. gün (-12 ile güne başladık. atış sırası beklerken silahın metal kısmı parmağıma yapıştı ve deriyi kaldırdı. eldiven giyilmesine müsaade edilmedi. günün büyük çoğunluğu dışarıda geçirildi. hastalığım devam ediyor.)
    g3 ile atış talimi yapıldı. atışların ardından silah temizliği gösterildi ve silahın temizlenmesi yapıldı.
    12. gün (hastalığım hafifledi fakat içeri soktuğum antibiyotik sayesinde)
    kadına karşı şiddet ve kızılay acil durum müdahale eğitimleri verildi – bölüğe görüşlerini bildirecekleri kağıtlar verildi ve anonim şekilde küfür dahil yorumların yazılması istendi.
    13. gün (hastalığım öksürüğe döndü. artan ilaçlar oluyor. onları dağıtıyorlar. öksürük şurubu aldım)
    cumartesi sporu yapıldı (sporu yapanlar arasına katılıp koşu sırasında arkada kalıp kaçtım. iş mangasına bu şekilde çıkmadım) – istirahat
    14. gün (iyileştim)
    gün boyu istirahat verildi – akşam bjk – ts maçı izlendi.
    15. gün
    slaytlar üzerinden uçaklarımız – silahlarımız tanıtıldı
    16. gün (faranjitim yeniden başladı.)
    yemin töreni provaları başladı. ailesi gelenler ve gelmeyenler ayrı yerlerde yemin edecekleri için ayrıldılar. aileniz gelmeyecekse yatış başlıyor. aileniz gelecekse gerçek işkenceye hoşgeldiniz. provalar boyunca sadece rahat hazır ol komutları geliyor ve geri kalan tüm zamanda hareketsiz durmanız bekleniyor. bu provalar gün boyu sürüyor.
    17. gün (hastalık devam ediyor)
    yemin provaları devam ediyor.
    18. gün (hastalık devam ediyor)
    yemin provaları devam ediyor.
    19. gün (hastalık devam ediyor)
    kahvaltı dağıtımı bizim koğuşa geldi. yemin provalarına devam edildi.
    20. gün (hastalık devam ediyor)
    yemin töreni
    hasta olarak tugaydan ayrıldım.

    edit: sözlüğe bilgi almak veya paylaşmak için değil de sırf trollük olsun diye gelenlerin rahatsız olduğu entrynin sonuna geldiniz.
292 entry daha
hesabın var mı? giriş yap