22605 entry daha
  • cin egitime, teknolojiye, yenilige, inovasyona inanilmaz deger veren; atilim uzerine atilim yapan; dunya liderligine oynayan ulke.

    biz mehter mersi esliginde ileri geri yerimizde sayarken, cin, sadece 30 senede dunyanin en fakir tarim ulkelerinden biriyken dunyanin en ileri, en zengin, en yenilikci, en iddiali ulkesi haline gelmeyi basardi.

    bu sure icerisinde en az 650 milyon insan fakirlikten kurtuldu - bunun nasil bir donusum ve gelisim oldugunu anlatmaya gerek yok sanirim. dunyanin en buyuk orta sinifi cin'de ortaya cikti.

    cin komunist partisi, kendini inanilmaz yenileyen ve surekli donusturebilen bir organizma. en buyuk gucleri; esneklik, adaptasyon, degisime aciklik, ve liyakat sistemi gelistirebilmis olmalari.

    en etkili guc olan politburo'da 25 uye var. bu uyelerin 20'si ayricalikli degil siradan, halktan, en asagilardan buraya tirmandilar - emeklerinin ve zekalarinin hakkini vererek.

    o kadar koklu politik reform gelistiriyorlar ki; 10 sene onceki cin'i bugun taniyabilmek imkansiz. dunyada bu denli hizli gelisen, degisen, buyuyen, donusen baska bir ulke yok (hindistan'i saymaz isek:)

    cin'in belki de en buyuk hamlesi fason uretim merkezi olmaktan cikip yenilik ve teknoloji uretim merkezi haline gelmeye baslamasi. ornegin yapay zekada cin ciddi ciddi dunya liderligine oynuyor. dunyada en fazla makale basan ulke de artik abd degil cin.

    ben senelerdir ıngiltere'de ve kuzey amerika'da yasiyorum. yuzlerce ogrenciye lisans ve master duzeyinde dersler veriyorum. ornegin, bu sene 500 master ogrencim var. bu ogrencilerin 250'sinden fazlasi cin'den geliyor - dusunun. yaklasik 50si de hindistan'dan geliyor. neredeyse her iyi universitede boylesine buyuk oranlar var. bu ogrenciler dunya vatandasi olarak yetisiyorlar. cok zeki ve yetenekliler - gelecegi kuracak liderler, girisimciler, muhendisler bunlar olacaklar.

    turkiye olarak biz her zamanki gibi her tur firsati kaciriyoruz. turk arkadaslarima cocuklarinizi gelecege hazirlamak istiyorsaniz 'cince' veya sanskritce ogretin dedigimde hepsi burun kiviriyor; isitmedigim laf kalmadi (ıngilizce varken cinceye/hintceye ne gerek var; ikinci yabanci dilleri olacaksa fransizca, ıspanyolca, almanca olsun; cinlileri/hintlileri de hic sevmem; cocugumun cang cing cong/ding dang diye konusmasini istemem ve daha neler). hatta yuzde 80i irkci nefret soylemi kullandi.

    neden cince ve hintce bilen turk bu kadar az?

    firsatlari gorebilmede, dunyayi takip edebilmede neden bu kadar geriyiz?

    neden bu kadar geri kafaliyiz, onyargiliyiz, irkciyiz?

    cin ile veya hindistan ile kultur, ticaret, teknoloji kopruleri kurmada neden bu denli isteksiz, beceriksiz ve atiliz?

    neden, neden, neden?

    (bkz: https://www.economist.com/…entury-is-well-under-way)

    (bkz: https://www.humboldt-foundation.de/web/1090.html)

    (bkz: https://economictimes.indiatimes.com/…/67334194.cms)

    (bkz: https://carnegieendowment.org/…ecialreportchina.pdf)

    (bkz: https://www.rt.com/…4-india-china-relations-rivals/)
19181 entry daha
hesabın var mı? giriş yap