10 entry daha
  • --- spoiler ---

    -filmin ana omurgasına etki eden şeylerden biri küçük çocuğun teyzesinin öldürülmesi. ve bu nazilerin sağlıklı alman toplumu 'planından' ileri geliyor. bu yönüyle oldukça öğretici ve kaydadeğer. çünkü hollywood'un etkisiyle nazizm holokost'a eşitlenmiş durumda bugün için. oysa sayısız sıradan alman vatandaşı öldürüldü bu rejim tarafından, salt, sağlıklı olmadığı için. yıllardır izlediğimiz okuduğumuz onca yahudi soykırımı öyküsü sonrasında bunları görmek güzel. belki kpd, spd üyelerinin kitleler halinde kırımdan geçirildiğini de anlatır bir gün birileri. elser, anthropoid gibi.

    -kurt'un batıya yerleşmesinin ardından sanat enstitüsünü ziyaretiyle başlayan birkaç dakika yarıp kırıp geçiriyor. rehberin "işte şu şekil şeyler yapıyoruz" diye anlattığı kısa gezintide modern sanat kusursuz şekilde alaya alınıyor. patates sarkacı çevirenden duvara püre yapıştırana aylarca aynı tahtaya çivi çakandan tuval bıçaklayana ne ararsan var.

    -filmin kendi içindeki en önemli tutarsızlığı profesör seeband'ın o ilk "fotoğraftan resmi" gördüğünde sarsılması ve kendini koyvermesidir. çünkü, sovyet kurmay tarafından yüksek infaz ihtimali altında ilk sorguya çekildiğinde çözülemeyen, doğum hikayesi sonrası koca bir ömür doğu'da efsaneleşerek yaşayan, halk sağlık devlet nişanı alan, o tablo içinde seneler sonra dahi kısırlaştırma-öldürme komitesi yöneticilerine toplantılarına dair hala ağzından söz alınamayan profesör. buradan hareketle kimliğini yerin dibine gömmeyi başarmış eski nazi önderini bir anda hislileştirmek kolaycılıktır.

    -paula beer ikidir (transit) nefis işler çıkarıyor. kimi sekanslarda yüzü kederden ibaret bir ifadeye bürünüyor. ve bu beni inanılmaz çeken bir şey.

    -sonunda bir doğu bloku ülkesini sanki yerküredeki tüm renklerin terk ettiği berbat bir atmosfer olarak resmetmeyen batılı film izleyebildik. misal kurt'u yetiştiren sanat üniversitesi, oldukça eğlenceli tasvir edilmiş gerek öğrencileri gerek hocasıyla.

    -filmden bağımsız olarak yönetmene ilişkin bu da sürekli doğu almanya-batı almanya çelişkisi işliyor eleştirisi kanımca yersiz, zira oldukça yakın zamana dek yarım asır boyunca ortadan ikiye bölünmüş bir vatandan bahsediyoruz. ve bu etnik ya da dini temelli bir bölünme değil salt siyasi. ve buralarda yönetim kültür ekonomi insan maddesi iki esas karşıt ideolojide konumlanmış. bir zahmet bunu anlatsın o yüzden. ben olsam iki katı şey üretirdim.

    bir film hakkında daha izledikten epey sonra aklıma gelenlerin azıcık bir miktarını mahkeme dönüşü sözlüğe döşemenin haklı gururunu yaşıyorum. iyi seyirler.

    --- spoiler ---
127 entry daha
hesabın var mı? giriş yap