19 entry daha
  • etrafta dolanan, hakkındaki düşüncelere günümüz bakış açısı ile (ilk yorumun yağıldığı zamanın şartları ile bugün farklı olabilir) yapılabilecek yorumlar:

    * ide değildir: ide, integrated development environmentın kısaltmasıdır (bütünleşik geliştirme ortamı). emacs içerisinde debuggingden profilinge kadar tüm şaklabanlıkları yapabilir, gerek kütüphanelerden, gerek kod içinden sembol tamamlayabilir, derleme sorunları çıktığında tipkı görsel idelerde olduğu gibi hatanın olduğu satıra gidebilir, alttaki dil destekliyor ise runtimeda çalışan kodu değiştirebilir, veriyapılarını canlı olarak düzenleyebilirsiniz. misal "bu fonksiyon sayı bekliyordu ama sen string vermişsin" gibi bir hatada programdan çıkmadan, hatta web uygulaması ise istemci ile arasındaki bağı dahi koparmadan, "yapmışım bir hata. sen şimdilik o stringi boşver, 45i vermişim gibi yap" gibi işler dahi yapabilirsiniz. örnekler çoğaltılabilir.

    * kullanması zordur: bu düşünce herhangi bir yazılım için geçerlidir. daha önce kullanmadığınız herhangi bir yazılımın gelişmiş özelliklerini kullanırken ya da keşfederken zorlanırsınız. kaç kişi microsoft wordde mail merge özelliğini ilk anda zorlanmadan keşfetti? kaç kişi hatasız visual basic macrosu yazdı? dosya açmak için file menüsünden open file a tıklayın, kaydetmek için de aynı menüdeki save'e basın. olmadı mı? o zaman dosya açmak için araç çubuğundaki açılır klasör resmine basın, kaydetmek için de disket resmine. çok yabancı olmasa gerek.

    * lisp ile yazilmis: lisp ile değil, elisp ile yazılmıştır. (bkz: lisp) (bkz: elisp)

    * programlama/betikleme(scripting) ortamı olarak lisp'i içeren, sırf bu yüzden bir sürü insanın konfigürasyon dosyasını görür görmez kusmaya başlamasına neden olan editör: bir üst paragrafa bakınız. "bir sürü" söz grubunun "ben ve birkaç arkadaşım"dan başka anlama gelmediği durumlarda, insanların sadece şekilsel olarak bir dili mide bulandırıcı bulmalarını anlayamıyorum. :?+-; gibi kargacık burgacık işaretler iştah açıcı dururken, yusyuvarlak () lerin neden mide bulandırdığını çözemiyorum. şu işi yapamıyor, şu konularda yeteneksiz gibi argümanlar yerine parantez parantez deyip durulmasına anlam veremiyorum. herhalde insanlar o kadar sabit görüşlü ki 1-2 saat vakit ayırıp incelemek yerine "amaaan delikanlı dilde yuvarlak şeyler olmaz, pis kaka" deyip sıyrılıyorlar. her lisp kelimesinin geçtiği ortamda "aman bir sürü parantezi olan dil değil mi? bir işe yaramaz o" dendiğini duyup, ardından herhangi bir yazılım geliştirip geliştirmediğini sorduğumda hayır işim mi yok başka gibi cevap almaktan henüz sıkılmadım.

    * vim varken esamesi okunmayacak kendi büyük şözellikleri güdük editör: emacs, vim ile karşılaştırılamayacak kadar yeteneği olan, farklı kulvarlarda bir yazılımdır. "metin düzenlemek bir özelliği olup, altyapısı sebebi ile rahat genişletilebilir olduğundan bundan başka yetenekleri de vardır. benzer bir cümleyi vim grubu da sarfetmiş, vim sadece bir metin editördür, öyle kalacaktır etmiş ve kimi yamaları kabul etmemişlerdir. benim bildiğim bu konudaki en ünlü yama vimshell. bu yüzden emacs mi iyidir vim mi tartışmaları anlamsızdır.

    * "yahu sadece iki satır yazı yazacam" diyenler için cat > dosya yazıp 2 satır sonrasında ^d basmaları şiddetle önerilir. hem de daha ufak. ed 42216b iken cat 16744b.

    yo zealot değilim.
31 entry daha
hesabın var mı? giriş yap