13 entry daha
  • aids ve hiv virüsü ile ilgili yazmak istediklerim var.

    öncelikle istatistiksel olarak dünya genelinde bulaşma hızı düşerken türkiyede sürekli hatta yanlış değilsem son 5 yilda yüzde yüz otuz bir artış gösteriyor. anal, oral ve vajinal yolla bulaş gösteriyor.

    hiv virüsü taşıyanların büyük çoğunluğu erkek. ( yuzde 79.9) sünnetsiz erkekler sünnet olanlara oranla daha fazla risk altında.

    en fazla görülen yaş gurubu 30-34 yas arası daha sonra ise 25 ila 29 yaş arası.

    bildirilen vakaların yüzde 49.9'u cinsel yolla bulaşıyor. bu yüzdelik dilimin de yüzde 70'i heteroseksüel ilişki yoluyla bulaşmakta. yüzde 48 'ın ise bulaş yolu bilinmiyor. kalan yüzde 1 gibi küçük kısım ise damar ici madde alınırken bulaşan kisimi kapsıyor.

    maalesef bulaş yolunun bilinmemesi çok ciddi bir tehlike içeriyor. bunu ise toplumsal stereotiplerden çekinen insanların bulaş yolunu saklamalarina bağlıyor istatistikler.

    dünya geneli ile kıyaslandığı zaman ülkemizdeki kayit disi aids ve/veya hiv hasta sayısı 10 kat daha fazla.

    dünya ülkeleri aids/hiv konusunda, cinsel sağlık, üreme sağlığı konusunda bilinclenirken ülkemizde hala seks tabu olduğundan cinsel sağlık, üreme sağlığı hakkında da konusulmuyor. ınsanlar bilinclendirilmiyor. bu da cinsel yolla bulaşan enfeksiyon ve hastalık sayısını çok ciddi oranlarda etkiliyor.

    hiv/aids gibi hastalıklar sadece bulaş gösterilen kişide değil, napmasi gerektiğini bilmeyen hasta iken ureyen bireylerin sonraki nesilleri ile de taşınıyor.

    korunmak için başlıca öneriler ise şunlar:

    çok sayıda partner değiştirmemek.
    kondom kullanma, önerme ve nasıl kullanılacağını öğretme.
    riskli davranışları azaltma. (az alkol, hiç uyuşturucu. )
    cinsel eşlerin birlikte eğitilmesi.

    eğer hiv/aids taşıyıcısı iseniz;

    erken ve doğru tanı.
    eşle beraber uyumlu tedavi.

    hastalığı yok etmese bile bu hastalıkla yaşamayı, riski bir üst seviyeye tasimamayi öğrenebilirsiniz.

    hepimiz sevisiyoruz. lütfen cinsel sağlıkla ilgili, kurum ve kuruluslardan bilgi alalim. ogrenelim. öğrendiğimiz bilgileri çevremizle paylaşalım. devletin onlem almadigi ve umursamadığı ciddi bir sorun cinsel yolla bulaşan hastalıklar.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap