146 entry daha
  • ülkemizde eleştirel düşünmenin güdük kalması nedeniyle boynu bükük kalan yazı türü. çok beğenilen bir şeyi eleştirmeyegörün ''sanane aq'' ''beğenmiyorsan daha iyisini yap.'' ''saygı duy.'' gibi cahilce yorumlarla üzerinize çullanırlar. önce bir vikipedi tanımı bırakalım: eleştiri, bir kişi, eser ya da konuyu doğru ve yanlışlarını göstererek anlatmak amacıyla yazılan kısa metinlerdir. sanat, edebiyat, düşünce eserlerini hem öz hem yapı yönünde açıklayan, başarılı ve başarısız ya da değerli ve değersiz yönlerini gösteren, bunları örneklerle somutlayıp belirten yazı türüdür.
    yazı türünden daha geniş ifade edersem eleştirel düşünceleri dile dökebilmektir.
    şimdi de eleştiri türüne hakkıyla katkı sağlayan sanatberbat adlı twitter hesabından bu konuya dair çarpıcı bir tartışma paylaşmak isterim.

    olay bir paylaşımı alıntılayarak şöyle bir yorum yapmasıyla başlıyor.
    ardından kendisine gelen cevapları da retweet ederek ve beğenerek tartışmasını objektif bir biçimde twitter camiasına açıyor.

    1

    2

    3

    4

    5

    6

    7

    8

    9

    10

    11

    12

    13

    milleti salın, saçmasınız, boksunuz, elit ve kötüsünüz'den sonra şöyle bir destek atılıyor sanatberbat'a.

    13

    sonrasında sanatberbat şöyle bir tweet atmış: ''daha iyisini yapamıyorsan eleştiremezsin diyenler beğenmedikleri her şeyin daha iyisini yapabilen hiper süper güçlere sahip yüce insanlardır diye tahmin ediyorum, yoksa bu kadar çok şeyi sektirmeden beğenebilmek zor olabilir çünkü.

    2. bir de emeğe saygı geyiği var, emek verilen her şey iyi oluyor, emek kötüye kullanılamıyor, zaten kötü şeyler de kendiliğinden bir anda ortaya çıkıveriyormuş gibi.''

    ve buna çok doğru bir yorum daha getirilmiş: ''eleştirilmek istemeyen defterine yazsın'' demişti birisi burada okuduğum en güzel cevaptı.

    şimdi neden uzun uzadıya linkler atarak böyle bir mevzuyu buraya taşıdığımı sorabilirsiniz. ülkedeki eleştiri türünü ifa edenlere yönelik ağır tepkiler ve tartışma kültürünün olmamasının sebeplerini irdelemek için güzel bir örnek.

    asude defne özkan gibi vasat insanların toplumda ani sevgi pıtırcıklığıyla bağış toplaması da eleştirel düşünce eksikliğinden ve belirtildiği üzere kendini toplumun belli bir sınıfından üstün gören kesimin kendini tatmin etmek için duygu satın alması nedeniyle oluyor.

    ''bitlisli zavallı cahil internetsiz'' sanat gördüğüne şükretsin ama ben kalp emojisi koyayım yeter. onların özgün kültürel bir çalışma yapmasına gerek yok çünkü görmemişler. bu onlara yeter. hatta sosyal medyaya bunu yükleyip takdir toplayan öğretmen de en az öğrencileriyle samimi tiktok videoları çeken adam kadar iyi niyetli. bunlar iyi eğitimci.'' bunu düşündükleri tartışmayı ani refleksler ve öfkeli cümlelerle kesmelerinden belli.

    bu ülkede nasıl iyi eğitim, yaratıcı sanat etkinlikleri yapılsın? eleştirel düşünme olmadan nasıl cihangirli tiki kız bitlisli çocuktan üstün olmadığını ve o çocuğun eleştirilmiş ve gerçekten yararlı aktiviteler yapan bir öğretmen hak ettiğini idrak etsin?

    taklitler ve vicdan mastürbasyonları sürsün ve eleştirme dursun çünkü kendini bir şey sanan lümpenlerin tatmin olması gerek.

    edit: tartışmanın devamı

    edit: sanatberbat 1 yıldan fazla süredir paylaşım yapmıyor. bari tweetleri kaybolmasın diye tartışmanın son kısımlarını paylaşayım dedim.

    şöyle gidiyor:

    "çocuklar bir şey yapmaya çalışmıyor öğretmenleri yaptırıyor, o bir şeyi sanat onlarda bir iz bıraksın diye değil sosyal medyada ilgi çeksin diye yaptırıyor, o ilgiyi de yeni bir şey üreterek değil daha önce tutmuş bir fikri beş bininci kez tekrar ettirerek çekiyor.

    gerçekten bu videoyu "evinde internet olmayan bitlisli çocuklar" bir şey öğrendi diye mi sevdiniz, bir çocuğun inci küpeli kız'ı öğrenmesi için onun kılığına sokulup videosunun internete salınması gerekiyordu, başka yolu yoktu değil mi?

    yoksa bu "eğitim etkinliğine" komik kedi videosu muamelesi yapmaya devam etmek için (ama çok tatlılaaar) durum sorgulanmasın, şov devam etsin istiyor, o yüzden de karşı bir şey söyleyince çocuklara hakaret edilmiş gibi karşılık veriyor olabilir misiniz?"

    tebrikler sanatberbat
101 entry daha
hesabın var mı? giriş yap