3792 entry daha
  • aslında çok basit bir dinamiğe dayanır:

    bir erkeğin davranışları 'başka seçenekler'e erişimini ne denli gösteriyorsa erkek o denli çekicidir.

    nice guy-efendi erkekler meseleye "karşımdakini kaybetmemek için şöyle böyle demem/yapmam lazım" perspektifinden yaklaşmak zorundadır. bu yaklaşım efendi erkeklerin "gizli anlaşma" yapmasına sebep olur. "ben böyle iyi davranır, söylediklerini onaylar, iyi hissettirir, ihtiyaçlarını karşılar isem *o da benim ihtiyaçlarım olan şefkat, sevgi ve seksi bana verir*".

    bak bu açık bir al gülüm ver gülümdür, bir alışveriştir. bence ahlaksızca bir yaklaşımdır, zira para karşılığı seksten çok da farklı değildir. para birimi tl,dolar vs gibi nakit değil, harcanan enerji, vakit, kaynaklardır. ancak satın alınmaya çalışılan şey yine aynıdır. ama sorsan hepsi süper ahlaklı, süper ilerici, süper woke. sonra birisi "meriçsin sen" deyince ühühüh..

    bu dinamiğin farkında olup bunu istismar eden çok kadın da var. kadınlar sütten çıkmış ak kaşık değil. öte yandan birisi bana ileride verip vermeyeceğim belli olmayan bir karşılık için bedavaya avantaj sağlıyor ise ben bu ilişkiyi reddeder miyim, bilemiyorum. kendimi ahlaken o kadar da temiz ve kuvvetli değerlendiremiyorum.

    "piç erkek" ise gayet net bir şekilde "benim istediklerimi sen bana kendiliğinden vermiyor isen, bana bunları sağlayacak ve bedel ödetmeyecek aksine kendiliğimden bir kızın isteklerini karşılamamı sağlayacak kadar güzel/genç/kaliteli sürüyle başka seçenek var" perpsektifi ile davranan erkektir.

    bu mesaj derin bir mesaj.
    "sen bana isteklerimi kendiliğinden vermiyor isen" > eğer sen beni al gülüm ver gülüme düşecek seviyede çekici buluyor isen
    "bedel ödetmeyecek" > al gülüm ver gülüm'deki aslında istemediğim bir "al gülüm" yaptırmak zorunda bırakacak isen,
    "kendiliğimden yaptıracak kadar kaliteli" > ben yeterince kaliteli, çekici bulduğum birisini arıyorum, al gülüm ver gülüm hesabına girmem gerekmeden, gönlümce verebileceğim, bundan mutluluk duyabileceğim bir ilişki arıyorum.

    bu adama piç demek haksızlıktır. bu adam piç değil, nettir, ne istediğini biliyordur, isteklerinden utanmadığı için gizleme ihtiyacı duymuyor, gizli anlaşmalara girmek zorunda hissetmiyor, dandik bir ilişkide kalmaktansa "hadi kardeşim" yaparak başka insanlarla denemekten de çekinmiyordur.

    bu iki açıdan çekicilik yaratıyor.
    1-erkeğin başka seçenekleri olması demek, başka kadınların o erkeği arzulanır bir eş olarak gördüğünün işaretidir. sürü psikolojisi. sen bara yanında 3 mankenle gir, gör bak diğer kızlar sana nasıl bakıyorlar.

    2-what you see is what there is. yani gördüğün şey hakikattir.
    yani karşınızdaki kişi eğer "benim baz bir değerim var, senin benimle ilişkilenmen bile senin değerine katkıda bulunur" tavrına sahipse, karşısındaki insanın beyni "bu erkek yüksek statü sahibi birisi gibi davranıyor, demek ki gerçekte de yüksek statü sahibi" diye otomatik bir hesap yapıveriyor. (bkz: heuristic)

    ilk intiba bu yüzden çok ama çok önemli. zira beynin sizin lehinize bir tag'leme yapmasını sağlarsanız, gelecekteki tüm davranışlarınız bu tag'leme perspektifinden değerlendirilecek. karşınızdaki insan sizi en başta oturttuğu mental çerçeveye tekrar oturtabilmek için kendisi uğraşacak, sizin kendinizi meşrulaştırmanız gerekmeyecek.

    statünüz tavrınızın yansıttığı kadar yüksek değilse bile karşınızdaki bu tutarsızlığı sizin lehinize meşrulaştırmaya çalışacak. bu sadece ikili ilişkilerde sözkonusu değil, iş ilişkilerinde, aile ilişkilerinde her türlü insan ilişkisinde bu dinamik sürekli olarak var. bunu anlayan insan hayatta yol alır.
2740 entry daha
hesabın var mı? giriş yap