35 entry daha
  • uzun ömürlü filan olmayan ampul. ledler ilk üretildiğinde 300000 (üç yüz bin) saat ömürle üretildiler. tabii ilk zamanlar çok pahalıydı. sonra bir zamanlar övüle övüle bitirilemeyen tasarruflu ampullere bok atılmaya başlandı yok civa içeriyor sağlığa zararlı, zararlı olmayan led kullanımına yönelelim. iyi yöneldik ama ömürleri önce 50000, sonra 30000, sonra da 20000 saate kadar düştü. bir de üzerine dandik elektronik komponent eklenince bırak 20000 saati, elektrik tesisatında da sıkıntı varsa 2 ay sonra bozulmaya başladılar.

    bir kaç çeşidi var, mantar led ki günümüzde amatör elektronik uygulamalarında hala kullanılır kendisi, doğru kullanımla uzun ömürlüdür ve suya dayanıklıdır. 5-10 sene sorunsuz çalışan led lambalarda bunlardan var. diğer bir led ise smd led, dandik lambalarda ve şerit led uygulamalarında çoğunlukla 3528 kodlu olanı kullanılır, üzerindeki elektronik komponentler de dandikse, bir de elektrik dalgalanıyorsa 2-3 aya bozulur. cob denen bir led türü daha vardır, genellikle sokak aydınlatmalarında veya projektörlerde kullanılır. power led tipi de vardır, bu da çoğunlukla armatürlerde ve lcd panel arka aydınlatmalarında kullanılır.

    led çipi üretici lideri cree ve osram'dır, üzerinde osram ve cree yazan ampullerimin hiç biri bu güne kadar bozulmamıştır. ha nichia'yı saymazsak, tartışmasız lider bu adamlar ama sadece bir tane led çipi 100 liranın üzerinde!
    https://www.lumitronix.com/…5000k-cri-80-65871.html
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap