• türkiye yoğun genç nüfusa sahip, 80 milyonluk , her açıdan eşitsiz gelişmiş bir ülkedir.
    doğusu ile batısı, kuzeyi ile güneyi, kent ile kırı, kentlerin merkezi ile çeperi, kıyılar ile iç kesimleri, çeşitli inanç ve çeşitli etnik meseleleri arasında ki uçurum uzun süre sürdürülemeyecek kadar açılmıştır.
    yepyeni bir proje, yepyeni kadrolar, yepyeni bir sistem olmadan durumun düzelmesi mümkün değildir.
    yeni parti kurmak değil, yeni fikirler üretmek önemlidir.

    1. doğrudan demokrasinin zamanı gelmiştir. kimi seçtiğimizi bilmeden oy verdiğimiz, parti başkanları ne derse onu yapan vekillere ihtiyacımız yoktur. 80 milyonluk ülkenin 600 vekili olması yani kabaca 133bin kişiye bir vekil olması doğru değildir. mantıklı sayı istendiğinde geri çağırılabilecek 20bin vekil olmasıdır. vekile verilecek maaş öğretmen maaşını geçmemelidir. bu vekillerin mecliste fiziken bir araya gelmelerine gerek yoktur. zaten fiziken bir araya geldiklerinde yaptıkları fazla bir şey yok. vekil özellikle görevli değilse halkın içinde olmalıdır. partiler halkı ikna ederek faaliyet göstermelidir. bir grup çıkarcıya kol indirip kaldırtarak devletin yönetilemediği görülmektedir.

    2. merkezi hükümetin bazı yetkilerini yerele devretmesi şarttır. bunu duyan eyalet sistemi geliyor diye itiraz edecektir, ancak görünen köyün klavuz istemediği ortadadır. eğitim ve sağlık gibi genel konular merkezi olarak çözülmelidir. geneli ilgilendirmeyen yatırımlar merkezi denetleme ile yerelden yapılmalıdır.

    3. bu genç nüfus hem eğitime, hem de düzgün yönlendirmeye ihtiyacı vardır. bunun için ayırılması gereken kaynaklar çar çur edilmiştir. gene de israf kesilerek kaynak yaratılabilir. herkesin üniversiteye gitmesi gerekmediği , ancak her yurttaşın asgari konforu yaşayabileceği bir sistem kurulabilir. elbette bu konunu katmadeğerli üründen, arge ye, tarım da yeni olanaklardan emek ihracına kadar çok fazla parçası vardır.

    4. birlikten kuvvet doğar. avrupa birliği gibi kurumlar bunun için kurulmuştur ancak ab ülkeleri ile aramızda ki uçurum yoğun sömürü sonucunu doğurmaktadır. türkiye ile benzer koşullarda olan ülkeler (brezilya, arjantin vs) ile ortak girişimler yürütülmelidir.

    5. ortadoğu kazanı kaynakların silahlanmaya ayrılmasına sebep olmaktadır. akıllı siyaset en köklü çatışma konuları dahil bir tarafa bırakarak israil ve iran dahil olmak üzere zengin enerji kaynakları, kültürel tarihsel derinlik, yüksek eğitimli gençlik gibi kaynakları birleştirip tüm ortadoğuyu birleştirebilen siyaset olacaktır. bugün ütopya gibi görünen bu hedef gerçekleşirse abd , rusya, fransa, ingiltere ve çin gibi emperyalistler yerinde ortadoğu halkları zenginliklerden faydalanabilir. bugün doğu akdeniz'de ne olduğuna bakan gerçeği görecektir.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap