2 entry daha
  • yakalandiginda amerikan askerleriyle gule oynaya kameraya bakmasi, buyuk bir keyifle sigara icmesi, bu goruntuleri goren insanlar uzerinde garip etkiler birakabilir. sava$ suclarindan dolayi cezalandirilmamasi icin ss ile olan baglantisi sava$ sonrasinda hasiralti edilmi$ bir ki$idir -zira von braun, 2. dunya sava$i'nin hemen arkasindan ba$layan soguk sava$ doneminde abd'ye cok yarar saglayacagi onceden bilinen bir ki$iydi.

    nitekim oyle de oldu, abd'ye geldikten sonra da eline neredeyse sinirsiz guc verilen bu adam, abd'nin ay'a insanli uzay ucu$u projesinin temelini olu$turdu ki zaten von braun'un asil hayali de buydu.

    olayin v1 ve v2 gibi silahlar yuzunden insanlarin hayatina mal olmasini bir kenara birakirsak (bu cok kolay degildir gerci), wernher von braun'un hareketleri bir bilim adaminin hareket tarzini yansitir. cogu ki$inin sandiginin aksine, bilim adaminin temel gudusu, icinden gelen en onemli istek; "vatana hizmet" degildir, bu genel anlamda cepte duran bir yan ozelliktir. bir bilimadami hayallerine ve yapmak istedigi $eylere buyuk bir tutkuyla baglandigi icin genellikle mensup oldugu irktan bagimsiz olarak bilim alanina atilir, kendi uzmanliginda yol actigi yeniliklerin bagli bulundugu ulkeye getirdikleri onun icin avantaj yaratir ancak temel amaci degildir.

    bu noktada sizi bilimin insanliga armagani ba$ligindan feyz alarak, atom bombasi, nukleer enerji gibi ba$liklara tarti$ma adina roketle yollayabilir miyiz? von braun'a sormak lazim.
60 entry daha
hesabın var mı? giriş yap