1 entry daha
  • https://www.youtube.com/watch?v=hqvzfjna00y

    estonya merkezli bagimsiz oyun gelistirici sirket za/um tarafindan yapilan izometrik point and click adventure/rpg karisimi detektiflik oyunu. unity oyun motoru uzerinde 25 kisilik ekiple gelistirilen oyun, 1930'lar ve 1950'ler karisimi alternatif bir gerceklikte geciyor.

    aslinda uzun yillardir gelistiriliyordu ve 2017'de cikmasi planlaniyordu, ve oyunun ilk adi no truce with the furies idi. daha sonra bu isim disco elysium olarak degistirildigi icin internetteki yillardir yapilan cogu haber bosa dustu. alin size ders niteliginde bagimsiz oyun gelistiricilerin amatorce hatalarindan biri. oyununuza bir kez dikkatlice isim secin ve onu zirt pirt degistirmeyin. cunku insanlarin aklinda kalan ismi sonradan degistirmek cok zor oluyor.

    oyunun isminin degisme sebebi ise daha trajikomik. ilk adi olan no truce with the furies "ofkelilere musamaha/gecit/ateskes yok" manasina geliyor. furies-furries (2 r ile) karisikligi yuzunden "killi seylere gecit yok" gibi bir komik bir sonuc cikiyordu. o yuzden hem cogu haber sitesi yanlis baslik atip hem oyunculara dalga konusu olmasi yetmezmis gibi bir de oyun hakkindaki beklentiler bambaska bir hal aldigi icin (adult oyun yani) bu degisim biraz da mecburiydi zaten. alin size ders niteliginde bir baska bagimsiz oyun gelistirici hatasi. oyun ismini secerken dogru duzgun dusunup pazarlama ve yanlis anlasilma noktalarina onceden dikkat etmek ne kadar onemli gorun.

    bunun disinda oyun cok fazla sey vadediyor, biraz adventure, biraz rpg, biraz choice based, biraz life sim, biraz open world, biraz da combat. butun bu buyuk buyuk vaatlerin altindan kalkabilecekler mi bilmem, tahminimce bolca bug olacaktir oyun ilk ciktiginda.

    kentucky route zero, planescape torment, fallout/fallout 2, baldur's gate gibi oyunlardan ve 50'lerde gecen film noir dedektiflik dizilerinden ilham aldiklari icin kaliteli bir temeli olacagini dusunuyorum. buyulu gerceklik esintileri de bolca mevcut. izometrik kamera stilini secip mekan tasarimlarini cok iyi yaptiklari icin de ayrica sempatim var bu projeye. tabii artik izometrik oyunlar bile 3d yapildigi icin o eski oyunlarin 2.5d piksel boyama sanatsalliginda biraz eksilme oluyor. ama artik 90'lardaki gibi oturup binlerce 2.5d piksel assetler cizmelerini beklemek abesle istigal olur. yine de 3d'de bile isik tasarimi ve atmosfer olarak cok kaliteli gozukuyor.

    kisacasi desteklenmeyi hakeden bir oyun bence. hic bir sebepten olmasa bile bu piyasada gecer akce olan battle royal/first person shooter gibi zirvaliklar yerine dedektiflik uzerine izometrik adventure/izometrik rpg yapiyor olmalari takdire sayan. zaten su bagimsiz oyun gelistiriciler de olmasa piyasa bastan asagi birbirinin kopyasi (boru sesli karizmatik kahraman + tps/fps kamera + dlc + online + microtransaction) coplere kalacak.

    https://store.steampowered.com/…2470/disco_elysium/
458 entry daha
hesabın var mı? giriş yap