7 entry daha
  • iki farklı ekran teknolojisinin karşılaştırması. bu aralar ips ekrana sahip bir telefon almayı planlarken, herkesin amoledi övmesi, ips ekranı bir eksiklik olarak görmesi sonucu, bütçeyi arttırıp amoled ekranlı bir telefon almaya karar vermiştim. ama gelgelelim elimdeki süper amolede sahip s4’ün ekranını da hiç beğenmiyordum. ekran bayağı sarıya kaçmış gösteriyordu. ben de hem internetten araştırıp hem de ailedeki telefonları (s4, a7 2016, galaxy s9, p smart 2019, redmi note 7) toplayıp karşılaştırdım. kendimce vardığım sonuçları yazacak olursam:

    1-amoled ekranda renkler daha canlı iken, ips’de daha doğal, daha temiz bir görüntü var.

    2-amoled ekranda herkesin bildiği gibi siyahlar daha iyi. ama siyah planlardaki detayları göstermede ips daha iyi. mesela game of thrones’un son sezonunun bir bölümünde (yanlış hatırlamıyorsam s08e03) etrafta hep aydınlatılmış resimler dolaşıyordu. ben tn panele sahip lg monitörümle bölümü gayet rahat izlediğimden ilk başta neden bu aydınlatılmış resimlerin paylaşıldığını anlamamıştım. sonradan bütün ekranların karanlık plandaki detayları o kadar iyi gösteremediğini anladım tabi.

    http://www.lagom.nl/lcd-test/black.php

    üstteki linkte siyah seviyeleri gösterilmiş. ideal bir ekranda 1 dahil bütün karelerin seçilebilir olması gerekiyor. benim bilgisayar monitöründe hepsi görünüyor mesela. incelediğim telefonlar içerisinde ise ips ekranlarda 5’e kadar rahat görünüyor. dikkatli bakılırsa 4 ve 3 te seçiliyor. amoled ekranda ise sadece 9’a kadar rahat görünüyor. dikkatli bakılırsa 7 vs 8 de seçiliyor.

    3- detaylarda olmasa da sade siyahta amoledin daha iyi olduğunu söyledik, peki beyazda durum ne. beyazda ips açık ara daha iyi. amoledler kullanıldıkça pikselleri eskiyor. ilk eskiyen mavi diyot olduğu için zamanla beyazlar sarıya kaçıyor. s4 bayağı sarımtırak görünürken, a7 daha iyi, s9 yeni olduğu için ise en iyisiydi. ayrıca amoled ekranlarda, beyaz ve açık renklerde gözleri inanılmaz yoran bir parlama var. ilk başta ekranın üzerindeki parmak izlerinden sandım ama silmeme rağmen gitmedi. amoledler gözleri çok fazla yoruyor.

    4- amoled ekranların siyah renkte pikselleri kapalı olduğu için güç tasarrufu sağladığı söyleniyor. ama araştırdığım kadarıyla siyah için bu doğru olsa da beyaz planda ips’ye göre çok daha fazla güç tüketiyor. yani telefonu dark mode’ta kullanmayacaksanız amoledlerin güç tasarrufu falan sağladığı yok.

    5- amoledlerde, amoled yanığı (burn-in) olurken, ips’lerde ghost screen oluşabiliyormuş. gerçi internette gördüğüm yorumlara bakılırsa ghost screen daha çok bazı lg telefonlarda ve redmi note 7’nin kullandığı bazı tianma panellerde olduğu yazılmış ama kesin bilgim yok açıkçası. amoledlerde ise bütün panellerde rastlanabiliyormuş. hatta elimdeki galaxy s9’un burn-in olmaması için, samsung parlaklığı sona alırken uyarı veriyor. mavi bar, kırmızıya dönüşüyor. ayrıca samsung güncelleme sonucunda navigasyon tuşlarını da kaldırıp, çizgi getirmişti. ayarlardan düzelttik, bir sonraki güncellemede yine gitti. galaxy s9 gibi en iyi donanımların kullanıldığı amiral gemisi bir telefonda bile amoled yanığı oluşmaması için samsung bu kadar uğraşıyorsa, orta sınıf telefonları daha da dikkatli kullanmak gerekiyor sanırım.

    bütün bunları kıyasladıktan sonra ips ekran almaya kara verdim. ben orta-alt sınıf bir telefon alacağım için ips ekran bulmam zor değil, ama herkes sırf renkleri daha canlı gösterdiği için amoled te amoled diye tutturduğundan, yanılmıyorsam bütün üst seviye telefonlar amoled kullanıyor. yıllardır ips ekran kullanan iphone bile buna dayanamayıp amoled’e geçti.
20 entry daha
hesabın var mı? giriş yap