25929 entry daha
  • doğada ateş yakmak her kampçı için sancılı(yanınız da kolay yanıcı bir materyal yoksa kağıt-çıra gibi ve bu sizin zaman kaybınıza neden olur) bir süreçtir.

    üst bilgi: kontrol edemediğiniz her güç gibi ateşte tehlikelidir, onun için ateş yakacağınız alanı iyi seçmelisin. ağaçlara, kolay tutuşabilecek diğer orman materyallerine yakın olmadığından en olunuz(çevresi ve ateşin üstü) bir önemli kriterde ateşi direk şekilde yere yakmayın toprak üstü materyaller hızlı bir şekilde yanarken, toprağın altındaki humus ve kökler yavaş yanar. bu durumda farkında olmadan bir ağacın ölümüne sebebiyet verebilirsiniz. bu durumdan kaçınmak için hazırlayacağınız ateş alını çevresine ve zeminine taşlar döşeyin zemin taşları üzerini toprakla örtün ve ateşinizi daha sonra yakın.

    ateşi oluştururken her zaman şu sıraya dikkat edin 1-kav(tutuşturmayı sağlayacak en küçük parçalar örnek kuru bir ot veya çalı topağı)2-küçük yakacaklar(bunlar ince ve kuru dallardır)3-asıl yanacaklar(bir kol kalınlığındaki dallar)4-daha büyü yanacaklar(büyük kütük parçaları)

    diyelim ki kampa gittiniz bir çakma ve bir bıçağınız var.
    yaz gibi kuru ve sıcak mevsimdeyseniz işiniz çok kolay çünkü etrafta çok miktarda kav oluşturabilecek kuru otlar ve çalılar mevcuttur.
    fakat ıslak veya karlı bir yerde kamp yapacaksanız işler biraz değişebilir. eğlenceden çok eziyet haline dönüşürbilir. şimdi size kendi tecrübelerimden bahsedeceğim ki gittiğiniz her kamp eğlenceli olsun.kar varsa direk kar üzerine ateş yakmayınız toprağı görene kadar kazın ve zemine kalın odunları koyun ve onun üzerine yakın eğer çok nemli(ıslak) bir yerdeyseniz zemini taş yerine büyük odun parçaları ve kumla oluşturun yoksa zemindeki taşlar patlayabilir. neyse bunları öğrendikten sonra ateşimize geçelim.

    ilk önceliğimiz etrafımızda ki kolay tutuşabilecek yani kav oluştura bilecek malzemeleri bilmek kısaca anlatacağım.
    1-huş ağacı1 ve çam2 ağacı gibi kuru gövdeli ağaçlar. bu ağaçlardan kav oluşturabilirsinizhuş kavı gibi

    2-kuru bazı mantarlar. kav mantarı gibi12

    3-kuru yosunlar hemen hemen her ağacın ve kayanın üstünde bulunur.liken gibi

    4-bunları bulamadıysanız kuru bir daldan bıçak sayesinde talaş üretebilirsiniz.1

    kav kısmını geçtikten sonra gelelim asıl yakacak ve ateşi büyüteceklere :
    burada en önemli şey her taraf ıslak ve donmuş olduğunda dolayı yerden bir şey toplamayın. her zaman ağaç üzerinden ya da devrilmiş ağaçların üzerindeki kuru dalları toplayınız.
    'ama kuru dallar yüksekte' onun için yanınızda her daim 15-20 metrelik bir halat bulun sun ki ağaca çıkmada dalları halat yardımıyla kırabilirsiniz.
    eğer bir çam ormanındaysanız kuru kozalaklar küçük bir alevi büyütmenizde işe yarabilir(dikkat kozalakların kuru olmasına dikkat edin yoksa patlayarak kilometrelerce uzağa uçabilir ve bir yangın başlatabilir)
    topladığınız odunları hiç bir zaman yere koymayınız çünkü yerden nemi çekip ıslanırlar veya donabilirler. onun için iki büyük kütük parçasının üstüne dizin ve üzerini kapata biliyorsanız kapatın.
    küçük bir bilgi daha topladığınız bazı odunlar nemli veya donmuş ise ateşin etrafına şu şekilde dizerseniz; hem odunlarınız hızla kurur, hem de bir yansıtıcı görevi oluşturarak daha iyi ısınmanızı sağlar.
15947 entry daha
hesabın var mı? giriş yap