39 entry daha
  • [7/9]
    29 mayis gunu daha geceyken sanirim, bizimkiler genel saldiriyi baslatiyorlar ve gemilerden savunmacilari her yonde oyalamak icin saldirilar yapilip, merdivenler dayatilirken, surlarin bombardimanla en fazla zayiflatilmis bolgesine asil hucum gerceklestiriliyor ve once basibozuklari yolluyorlar. bunlar bildigin serseri, it kopuk. iclerinde yunan bile varmis. basibozuklar ganimet askiyla saldirdiklarindan ilk soklari genelde cok etkili oluyor ama disiplinsiz olduklarindan, savunma kacmaz da savasmaya devam ederse bunlar dagiliyorlar. bunu bilerek mehmet, arkalarindan askeri polis gorevinde bir takim ozel birlikler yolluyor, kacanlari kessinler diye. savunmacilar daha iyi silahlanmis olduklarindan bunlari yeniyorlar. ikinci dalga, anadolu turklerinden olusuyor. bunlar basibozuklardan daha kuvvetliler ve neredeyse surlarin zayif noktalarini yariyorlar ama yunanlilar bunlari da puskurtuyor. (puskurtmek ne kadar komik bir kelimeymis bu arada ya, inanmayan tane tane ve sesli olarak tekrarlasin kelimeyi. olmazsa bir iki kadeh birseyler icsin oyle denesin)

    savunmacilar iyice yipratilinca sultan en degerli birliklerini, yani yenicerileri yolluyor. digerleri gibi kosarak hebele hubele diye gelmiyor bunlar, sakin sakin ve kusursuz bir duzen icinde ilerliyorlar. saatlerce kilic sallayip yorulduktan sonra boyle 10 bin kisinin ustume dogru geldigini gorsem altima ederdim korkudan. simdi dusununce bile bir iki damla kacirdim donuma. neyse bunlar savasa basliyorlar, olen arkadaslarinin ustune tirmanip devam ediyorlar, boyle de manyakca bir sahne var. savunmacilar neredeyse insanustu bir gayretle bu yenicerilere de bir muddet dayaniyorlar ama o sirada kerkoporte denen bir kapinin, muhtemelen onceki gunlerdeki bir akinin ardindan dogru duzgun kapatilmadigi farkediliyor ve oraya cullaniliyor. topu topu 50 kadar yeniceri girebiliyor iceri, savunmacilar da oraya kayiyorlar ama bu sirada yunanlilar icin daha buyuk bir felaket oluyor: giustiniani –kariyerini kusatma savunmasi ustune yapmis cenevizli kumandan- patlayan bir topun sarapneliyle gogsunden yaralaniyor. savasin ortasinda bulunan ve durumu goren imparatorun israrlarina ragmen, surlarda kalmak yerine adamlarina kendini bir gemiye goturmelerini emrediyor. savasin bu kritik aninda, cekilen guruhu goren diger cenevizliler de artik savasin kaybedildigini dusunup komutanlariyla birlikte cekilmeye basliyorlar. osmanli kumandanlari hareketlenmeyi farkediyorlar ve birlikleri zayiflayan bolgelere yonlendiriyorlar.

    soylenilene gore ulubatli hasan savunmayi asan ilk adam ama olduruluyor. adini bilmemizin nedeni ise, istanbula ilk giren askere, sozde, cennette ozel bir yer vaadedilmis olmasi. milletin buyuk bir gazla cesetlerin ustune tirmanip olume gitmesinin nedeni bu zaten. neyse, ulubatli hasan simdi azot olmus, karbon olmus vaziyette ariyordur hurilerini.

    kalan yunanlilar icin artik savasi kazanmanin imkani kalmiyor, savunma bir kere delindi mi sayi ustunlugu sayesinde yeniceriler akin akin iceri dolusuyorlar. imparator da artik herseyin kaybedildigini idrak ediyor ve gercekten cok acikli bir sekilde, yanindaki asillerle beraber atindan iniyor, imparatorluk insigniasini ve zirhini cikararak herhangi bir askerden farksiz bir halde kilicini cekip gelen kalabaligin ustune atiliyor. onu bir daha goren olmuyor.

    kusatmadan sonra tabii adamin sonu hakkinda binbir hikaye ortaya cikmis, birkac kesik kafa imparatorun kafasi diye sunulmus ama birsey belli degil. daha sonra olusturulan bir arama timi, bircok ceset arasinda, imparatorlugun simgesi olan ciftbasli kartal armali bir coraba sahip bassiz bir ceset buluyor ve kesinlik kazanmasa da bu ceset gomulmek uzere yunanlilara teslim ediliyor. (denilene gore yillar once vefa semtinde isimsiz bir mezar bulunmus ve adamin mezari oldugu iddia edilmis, haberi olan var mi yahu)

    bu arada inanilmaz ama istanbulun icinde sultan mehmete karsi savasan turkler de var, baslarinda da prens orhan diye bir adam. (bunlar kimin nesidir bakmaya usendim) yakalaninca baslarina neler gelecegini bildiklerinden en olumune savasanlar da bunlar. onlarin hemen yaninda da katalanlar var, eski imparatorluk sarayinin hemen alt tarafinda; onlar da teslim olmuyorlar ama ardarda gelen binlerce askere karsi koyamiyorlar. sadece bir iki kuleye kendilerini hapsetmis olan giritliler saglam kaliyorlar ve bunlar bizimkilere oyle kok sokturuyorlar ki, en sonunda silahlari ve esyalariyla birlikte istanbuldan sagsalim cikma izni karsiliginda teslim oluyorlar, bizimkiler de sozlerinde durup bu cesur adamlari saliveriyorlar.

    sivillere ve kalan askerlere gelince, direnis kirildiktan sonra beklenmeyecek kadar fazlasi gemilere binip kacabiliyorlar cunku kusatmanin basinda, dikkat dagitmak icin surlara saldiran gemiciler, ordunun iceri girmesiyle ganimetin kalmayacagini dusunerek gemilerini birakip sehre giriyor. halbuki biraz sabredip gemilere saldirsalar, kacanlarin tum esyalarini ganimet, kendilerini de kole olarak alabilirlerdi.
300 entry daha
hesabın var mı? giriş yap