• enerji piyasası düzenleme kurumu' nun kısaltması. türkiye' nin nihayet liberalle$en enerji piyasalarını kumanda eden en yetkili kurum.
  • ingilizceye emra diye çevrilebilen türk kuruluş kısaltması.
  • canı sıkılınca akaryakıt fiyatlarına müdahale edip maliyette düşüş olmasa da pompa fiyatlarını düşürtüp akaryakıt şirketlerinin karlılığının içine eden kurumdur. nedense bu müdahaleler de genelde seçim öncesi gelir.
  • "vatandaşın cebinden çalınan parayı gizlemeye çalışıyorlar.
    üç aylık tarife düzenleme dönemindeki raporları inceleyerek, kalemler arasında kaydırmalar yapılarak şirketlere nasıl kaynak aktarıldığını ortaya koyuyorduk. bu düzenleme ile kayıp kaçak bedellerinin başka kalemlerin içine gizlenerek tüketiciden tahsilatına devam edildiği gerçeği, perakende ve dağıtım şirketlerinin iletme giderlerinde nasıl artışlar yaşandığı takip edilemez boyuta getirilmektedir. tam anlamı ile perde çekilmektedir.

    kaçak kullanım sonucu aşırı yüklenme nedeni ile sistemdeki arızalar da kontrol edilemeyen işletme giderleri içinde sayılacak. böylece bunun bedeli de faturalar aracılığı ile kullanıcılara yüklenecek. bugüne kadar kaçak bedeli ödemek istemeyen yurttaş bir de şirketin tesis arıza bedelini ödemek zorunda kalacak.

    özel statülü şirketler kayıp kaçağı yüzde 30’un üzerinde olan illerde mevzuat dışında istediği yere sayaç koyabilecek. bunların maliyeti de yatırım harcaması olarak tüm kullanıcılara yansıtılacak.

    özel statülü şirketler hizmet kalitesi yükümlülüklerinden muaf olacak."

    hüseyin yeşil
  • elektrik piyasalarının düzenlenmesi amacıyla 4628 sayılı yasa ile 2001 yılında kurulmuştur. daha sonra çeşitli kanunlarla doğal gaz, petrol ve lpg piyasalarının da düzenlenmesi görevi verilmiştir. 1 ocak 2005'ten itibaren belli bir aralıkla serbest bırakılan akaryakıt fiyatları dışında, bu alandaki her türlü düzenleme ve faaliyetleri kontrol etme yetkisi bulunmaktadır.
    bağımsız nitelikte bir üst kuruldur. bir kamu kurumu olmasına karşın hükümetin vesayeti altında değildir. böyle bir yapı kurulmak suretiyle enerji piyasalarının tarafsız bir otorite tarafından ekonomik kurallar dikkate alınarak yönetilmesi hedeflenmektedir.
  • (bkz: #71977429)
  • eskiden elektriği türkiye'ye kamu kurumu olan tek verirdi. faturada sadece elektriğin kwh ücreti vardı. sonra elektrik dağıtımı özelleştirilmeye başlandı. epdk kuruldu, özel şirketlerin sattığı elektriğin bedelini epdk belirleyecekti, kimse kafasına göre satıp vatandaşı mağdur etmesindi.

    tek zamanında sadece kwh ücreti vardı dedik ya, özelleştirmelerden sonra dağıtım bedeli eklendi, sonra sayaç bedeli eklendi, sonra bakım bedeli eklendi, sonra okuma bedeli eklendi.. daha neler eklenmedi ki: kayıp/kaçak, sözleşme. bugün alınan karara göre sayaçların montajı için de ek ücret ödenecekmiş. vatandaşı nasıl soyacaklarına dair iyice bir kafa yoruyor bunlar.

    bu ülkenin enerji bakanı uyuyor mu? bu enerji dağıtım şirketleri kime ait? sorarsan elektriğe zam yapmadık derler ama diğer kalemler konu dışı. anladım ki bu ülkede vatandaşın temel ihtiyaçları özelleştirilmemeliymiş.
  • gün itibariyle uyanır uyanmaz telefona düşen haberlere baktım, epdk nın önümüzdeki 3ay fatura kesmek için saat okumayacağı yazıryordu.. güne baya güzel başladım. sonra haber detayına tıklayınca gördüm ki önceki 2 senedeki muhattap ay ortalaması üzerinden fiyatlandırılacakmış... tamam şuanda faturasını ödediğim evde olsam mutlu bile olabilirdim ne de olsa 2 sene boyunca az zam yapılmadı... ama öğrenci evinde yaşıyordum ve bu zor zamanları ailemle geçirmek için doğal gazı elektriği kapatıp geldim... twitter'a baktım benzer durumda işletmeciler de varlar ki onlar adına daha fazla üzüldüm. hem ekmek teknesini açamıyor bir süredir hem de harcamadığı enerjinin faturasını ödemesi bekleniyor. son çare bilgiden emin olmak için kutsal bilgi kaynağı ''a haber''e baktım belki kaçırdığımız bir nokta vardır diye.. ama yokmuş.. şimdilik durum böyle gözüküyor.
  • boş öğrenci evime 3 ay boyunca tüketim yapmışım gibi fatura kesileceğini açıklayan ahlak yoksunu kurum.
hesabın var mı? giriş yap