• canı sıkılınca akaryakıt fiyatlarına müdahale edip maliyette düşüş olmasa da pompa fiyatlarını düşürtüp akaryakıt şirketlerinin karlılığının içine eden kurumdur. nedense bu müdahaleler de genelde seçim öncesi gelir.
  • eskiden elektriği türkiye'ye kamu kurumu olan tek verirdi. faturada sadece elektriğin kwh ücreti vardı. sonra elektrik dağıtımı özelleştirilmeye başlandı. epdk kuruldu, özel şirketlerin sattığı elektriğin bedelini epdk belirleyecekti, kimse kafasına göre satıp vatandaşı mağdur etmesindi.

    tek zamanında sadece kwh ücreti vardı dedik ya, özelleştirmelerden sonra dağıtım bedeli eklendi, sonra sayaç bedeli eklendi, sonra bakım bedeli eklendi, sonra okuma bedeli eklendi.. daha neler eklenmedi ki: kayıp/kaçak, sözleşme. bugün alınan karara göre sayaçların montajı için de ek ücret ödenecekmiş. vatandaşı nasıl soyacaklarına dair iyice bir kafa yoruyor bunlar.

    bu ülkenin enerji bakanı uyuyor mu? bu enerji dağıtım şirketleri kime ait? sorarsan elektriğe zam yapmadık derler ama diğer kalemler konu dışı. anladım ki bu ülkede vatandaşın temel ihtiyaçları özelleştirilmemeliymiş.
  • cimer üzerinden yapılan şikayetlere, hazır metin üzerinden kopyala yapıştır tarzı yanıt veren kurum.

    cimer başvurusundaki şikayet konusu ve taleple alakasız bir yazı gönderip, şikayeti kapatmışlar. bu ülkede hak aramaya çıktığınızda, her yer kapı duvar!
  • sayıştay'ın yaptığı denetimlere göre; önceki 5 yıllık dönemde (2013-2017) 3.7 milyar lira idari para cezası kesen, ancak bu tutarın yalnızca %2.67'sini tahsil etmeyi başaran kurul.

    verilen cezaların %66.67'si hakkında dava açılmış, bu davaların %96,4'ü kaybedilmiş, cezalar iptal edilmiştir.

    1.2 milyar liralık kısım için dava dahi açılmadığı, açılan davaların sonucunda dava kazanılmış olsa dahi cezalar tahsil edilememiştir.

    dava açılan 3389 adet idari para cezasının;

    - 1,5 milyar lira tutarındaki 1607 adedinin mahkeme kararıyla iptal edildiği,

    - 731 milyon lira tutarındaki 1339 adedinin dava sürecinin devam ettiği,

    - 23 milyon lira tutarındaki 122 adedinin iptal talebinin mahkemece reddedildiği,

    - 57.1 milyon lira tutarındaki 82 adedinin tahsilat için vergi dairesine yazıldığı,

    - 32.9 milyon lira tutarındaki 85 adedinin dava açılması sebebiyle tahsilatının durdurulduğu,

    - 76 milyon lira tutarındaki 154 adedinin diğer kalemlerden oluştuğu,

    sayıştay tarafınan tespit edilmiştir.

    bir kamu kurumu olan epdk, açtığı davaların neredeyse hepsini kaybetmiş, kestiği cezaların yalnızca %3'ünü tahsil edebilmiştir.

    2005-2012 ve 2013-2017 iki dönemde ise toplam 6,8 milyar lira ceza kesmiş, ancak yapılan tahsilat 307 milyon lira (%4)

    son olarak sayıştay yaptığı analizde; epdk'nın neredeyse açtığı bütün davaları kaybetmesinin en önemli nedenlerinden biri olarak usul yönenden eksiklikleri gerekçe gösteriyor. (yani eksik evrak vb).

    insanın aklına ister istemez şu soru takılıyor: koskoca epdk'da adam gibi bir tane hukukçu yok mu, yoksa davaların kaybedilmesi mi arzulanıyor?

    kaynak: murat ağırel - şaki

    edit: @akrasos bir ekleme yaptı. konuyu araştıracaklar için fikir olur diye onu da ekliyorum mesaja:

    --- spoiler ---

    bildigim kadari ile yazmaya calisayim.

    denetim cezalari diye bahsedilen islerin icerigi cok onemli. elektrik, dogalgaz, akaryakit oranlari banagire onemli.

    elektrik dagitiminda ceza diye bahsedilen durum 3 ana baslikta var.
    sirketlerin opex capex butcelerinin denetimi ve aydinlatma denetimi.

    opex butce denetimi asiri derece bilgisiz personelle yapiliyor. ve veriler dagitim sirketinden isteniyor. bahsedilen ceza degil. fazla odenen paranin sure/faiz oraniyla geri istenmesi.

    capex butcesinde neredeyse ceza yok. hepsi onaylaniyor. capex butcesinin yariya yakini paravan sirketler uzerinden kaciriliyor. bu durumda yasal aciklardan kaynaklaniyor. yasal acik veya yasalarin uydurulmasi diyebiliriz.

    ceza diye bahsedilen ama aslinda fazla odemenin geri istenmesi de aydinlatma denetimi. burada da personel hatalari ve kanunlara aykiri mevzuattan kaynakli. denetimlerde kanunlara aykiri mevzuat uygulaniyor. aslinda iptallerin tamami kanuna uygun ama mevzuatlar hatali.

    akaryakitta ise sikayete istinaden denetim ve rutin denetim var. rutin denetimde neredeyse hata bulunamaz. sikayete konularda da onlem alinmasi icin haber veriliyor. bu da mevzuatin hatali olmasi. akaryakitta denetim gostermelik yapiliyor ve denetim mevzuatlari hatali yazilmis.

    dogalgazda ise elektrik dagitimdan beter. neredeyse mevzuat yok. o kadar basi bos bir durim ki birakin ceza kesmeyi denetim bile yapamaz durumundasin.

    yani isin ozunde mevzuatlar hatali. ama personel yari bilip yari bilmese de hatali ceza kesiyor. dolayisiyla cezalarda hukuk tarafindan iptal ediliyor.
    --- spoiler ---
  • enerji piyasası düzenleme kurumu' nun kısaltması. türkiye' nin nihayet liberalle$en enerji piyasalarını kumanda eden en yetkili kurum.
  • ingilizceye emra diye çevrilebilen türk kuruluş kısaltması.
  • #134961205 ebis bildirim sistemine ilişkin entry.
  • maden tesislerinin elektrik hatları bok gibi. neden bu hatların denetimini yapmıyorlar anlamış değilim... illaki birilerinin ölmesi mi lazım?
  • niye gündem olmadığını anlamadığım kurum. çok büyük rezillikler içinde.
hesabın var mı? giriş yap