• hem king crimson hem antimatter versiyonu efsanedir. aynı zamanda planetary confinement'in en iyi ikinci opusu. birinci için, the weight of the world...
  • eğer bana "insanlar mı şarkılarını seçer, şarkılar mı insanlarını" diye sorarsanız size derim ki; şarkılar insanlarını seçiyor.
    öyle bir yapıştı ki yakama, 40 yıl oldu, hâlâ benimle.
    galiba kaderimi de çizdi.
    kaçışım yok anlaşıldı. madem öyle; vasiyetimdir, ben ölende mezar taşıma yazıla, törenimde çalına.
  • birisine king crimson'u sevdirmek istediğimde dinlettiğim ilk parçası.

    şuradan dinlenebilir: https://www.youtube.com/watch?v=wvrge0eeihg
  • geçenlerde 2023 ile ilgili entry'leri okurken bu parçadan arak diye yazılmış iddialar sayesinde ilk kez karşılaştığım şarkı. öncelikle 2023'ün bu şarkıyla bir alakası yok. ama barış manço'nun 2023'ü ingilizce sözlerle yeniden düzenlediği şarkısı lady of the seventh sky'ın atmosferi benziyor sadece o kadar. öte yandan, şarkıdaki psychedelic etkiye başka çok az şarkıda denk geldim. nights in white satin'le eşdeğer, the end'in de bir tık altı olmuş. 7. dakikada artan tansiyon da dinleyicinin şarkı bitince hemen yeniden dinlemesini sağlıyor.
  • gece yolculuk yaparken dinlenmemesi gereken şarkı. direksiyon ellerin arasından kayıp gider, uyuşukluk ayaklara iner, ışıklar bulanıklaşır. huzur içinde öldürür.
  • uzun yıllardan sonra yeniden dinlerken şu başlığa girdiğim ve hakkında yazılmış birçok yanlışı düzeltme ihtiyacı duyduğum efsane parçadır:

    - öncelikle, şarkının sözleri (doğru tercümesini aşağıda sunuyorum) farklı yorumlara açık olabilse de tamamen politiktir ve dinin çöktüğü toplumda kifayetsiz politikacıların elindeki toplumun karanlıktan çıkıp çıkamayacağını, barışa erişilip erişilemeyeceğini tartışır. sonuç karamsardır... bu arada, şarkının ikinci dünya savaşı sırasında doğan kuşak tarafından vietnam savaşı yıllarında (1969) yazıldığı unutulmamalıdır.

    - sözleri vokalist greg lake tarafından değil, tüm albümün sözlerini yazan şair peter sinfield tarafından yazılmıştır. peter sinfield king crimson adının da mucididir ve ilk dört albümün sözleri ona aittir. ilk albümdeki (bkz: in the court of the crimson king) parçasının sözleri son derece yaratıcı "pun"larla doludur. sonrasında robert fripp'in kaprisi nedeniyle gruptan kovulup bir solo albüm yapmışsa da, ne sesi, ne de gitarı fazla başarılı değildir. hemen ardından da greg lake'in transfer olduğu emerson, lake and palmer grubuna söz yazarı olarak geçiş yapmıştır. cidden özgün bir yazardır ve şarkı sözleri kendisinin de hayranı olduğunu söylediği ingiliz şair william blake'den izler taşır. emerson lake and palmer'ın muhteşem şarkısı "c'est la vie"nin adı ve nakaratındaki "c'est la vie" kısmı hariç ingilizce bölümleri de yine peter sinfield'a aittir.

    - sözlerin çıplak anlamına gelince:

    "peygamberlerin yazdığı duvarlar
    artık ek yerlerinden çatlıyor...
    ölüm aletlerinin üzerinde
    güneş ışıl ışıl parlıyor.
    her insan kabuslar ve rüyalar arasında kalmışsa,
    kimse defne çelengini koymayacak mı,
    sessizlik çığlıkları boğduğunda?

    mezar taşımda karmaşa yazacak
    ben kırık dökük bu yolda yürürken,
    eğer başarabilirsek,
    hepimiz arkamıza yaslanarak gülebiliriz.
    ama korkarım ben yarın ağlıyor olacağım,
    evet, korkarım yarın ağlıyor olacağım...

    kaderin demir kapılarının arasında,
    zamanın tohumları ekilidir
    ve bilenler ve bilinenlerin
    yaptıklarıyla sulanır;
    bilgi tehlikeli bir dosttur
    eğer kimse kuralları koymazsa,
    görüyorum ki tüm insanlığın kaderi
    aptalların elleri arasında..."

    - ilk kıtadaki peygamberler ve duvarlar bahsi 20. yüzyılda dinin çöküşünü anlatırken, "ölüm aletleri" de savaşa bir gönderme. "defne çelengi" roma'dan beri barışın sembolü. "sessizlik çığlıkları bastırdığında (yani çığlık atacak kimse kalmadığında) bile kimse kabusları ile rüyaları arasındaki ikilemden sıyrılıp barış yapmaya kalkmayacak mı?" barış özlemini çok damardan anlatıyor.

    - ikinci kıtadaki kırık dökük yol tabii ki barışa, daha iyi bir dünyaya giden yol. bu yolun sonuna erişmek mümkün olursa herkes bir rahat geriye yaslanıp gülebilecek. ama şairin kendisinin bile pek umudu yok..

    - kaderin demir kapıları arasındaki tohumlar "bilenler ve bilinenlerin" iyi eylemleriyle sulanır, büyür ve o demir kapıyı zorlayarak açar. yani kader diye gidişat kabullenilmemeli, o kapıları açmak için çaba gösterilmelidir. "kural konmazsa bilgi tehlikeli/ölümcül bir dosttur" ifadesi büyük ihtimalle atom bombasına bir göndermedir, bilgi sayesinde milyonlarca kişi iki bombayla öldürülmüştür, çünkü kimse engellememiştir. ve tabii dünyanın kaderi de "aptalların", yani poltikacıların elindedir.

    ayrıca: (bkz: türkiye'nin şu anki durumunu anlatan en iyi şarkı)

    edit: imla
  • confusion will be my epitaph..
    ruhu olan şarkılardan biri. insanı sanki beyninde, sonra yavaş yavaş damarlarında dolaşıyormuş gibi hissetmesine neden oluyor.
    if we make it we can all sit back and laugh
    but ı fear tomorrow ı'll be crying.
    yes ı fear tomorrow ı'll be crying.
    bayağı ince, derin
  • bir (bkz: luis delgado) bestesi. beste kingdom of heaven filminde kullanılmıştır. ayrıca mezar kitabesi anlamına gelmektedir.
  • king crimson adındaki progressive rock grubuna ait bir eserdir. arkadaşın tavsiyesi üzerine bir dinle deyişi ile dinledim. dinleyiş o dinleyiş esrar gibi bişey insan hep daha fazlasını istiyor.

    parçayı her dinleyişimde sanki izbe bir barda oturuyormuşumda burnuma gelen tütsü kokularının eşliğinde loş ışıkta içkimi içiyormuşum gib geliyor... öff be kafaya bak...demekki bide içsek nolucak bununla.
  • akşamdan kalmayım. yetmedi, sabah kalkar kalkmaz devam ettim yine sarhoş oldum.
    mutsuzum. kelimenin tam anlamıyla hem de.

    ilk dinlemek istediğim şarkı bu oldu sabah kalkınca.
    sözlerini vs değil de bende uyandırdığı hissi seviyorum. umut veriyor bana resmen.

    tanım: müzik tarihinin en güzel şarkısıdır. *
hesabın var mı? giriş yap