• (bkz: buchenwald)
  • almanya'nın tam ortasında yer alan küçük ve büyüleyici ortaçağ kenti..şehrin tam merkezinde durduğunuzda katedrali tüm görkemiyle size varlığını hatırlamak istercesine bakar ki bir ortaçağ kentinde olduğunuzu her an hatırlayasınız..dar ara sokakları vardır erfurt kentinin, yürürken adımlarınızın çıkardığı ses, yüzyıllar öncesinden kalma gibi duran sokak lambalarıyla birleşince kendinizi bir ortaçağ kahramanı gibi hissetmek neredeyse kaçınılmazdır. erfurt'a mayıs ayında gittiyseniz şehrin festivali ile karşılaşırsınız ki festivalde herkes sokaklarda ortaçağ giysileri ile gezmektedir. şehrin dokusu ortaçağ dilencileri, hokkabazları, müzikleri vs. ile iyice büyüleyici olur. erfurt, almanya'da nazilerin yoğun olarak yaşadığı bir yer olmasıyla bilinse de 6 aylık erfurt maceramda almanya'da bir türk olarak sağ kalmış olmam bunun biraz abartıldığına dair bir gösterge olabilir sanırım..kısaca adı sanı duyulmamış bu güzel alman şehrini es geçmeyin yolunuz düşerse..
  • ika isimli ascilik olimpiyatlarina 2008de ev sahipliği yapacak şehir.kendisi ve yakın çevresi ortaçağdan kalma eserlerle meşhurmuş diyorlar
  • almanya'da kurulan weihnachtsmarkt'larin en büyügüne olan sahip sehir. kis sezonunda cevre sehirlerden sirf burayi görmeye turlar düzenlenir.
  • martin luther'in protestanlık felsefesine nail olduğu şehir. luther augustiner manastırı'nda bir öğrenci iken zamanını manastır içindeki kilisenin vitray camlarına karşı meditasyon yaparak geçirmektedir. bu camlardan birinde luther çiçeği olarak bilinen motifi gördükten sonra protestanlık felsefesinin ilk temellerini atar. bu çiçek daha sonraları lutherciliğin sembolü olmuştur.
  • muazzam bir katedrale sahip sehir. ana tren istasyonundan (bkz: hauptbahnhof) cikip tramvay yolunu takip edin, katedralin oldugu meydani karsinizda goreceksiniz.
  • kucuk sirin ve civardaki kucuk sehirlere kiyasla epey de eglenceli bakit gecirilebilecek bi yer. orta almanyadaki klasik alman soguklugunu dusundugumuzde sokakta ates gosterisi yapan birilerini izleyip ve sokak calgicilarinin eglenceli sarkilarini dinlemek sasirtici geliyor insana.
  • almanya'nın neredeyse ortasında olan şehir, thüringen eyaletinin başkentidir. avrupadaki en eski sinagog bu şehirdedir.
  • angermuseum adında sanat müzesine ev sahipliği yapan şehir. giriş ücreti 4 euro. 2 katlı müzede onlarca takı, vazo, biblo ve ahşap eşya yer almaktadır. tablo bölümü görülmeye değer. verilen parayı hak eden bir müze. ama eserlerin ingilizce tanıtımı yok. tamamen almanca bilgilendirme mevcut. müze içerisinde tuvalet ve kişisel eşya koyma dolapları mevcut.

    tren istasyonu gayet büyüktür erfurt'un. bunun dışında şehrin belediye binası 1300 lü yıllardan günümüze hizmet vermiş ve hala vermektedir. şehrin merkezinde görkemli mimarisiyle sizi karşılamaktadır. şehir merkezinde kafanızı çevirdiğiniz her bina barok izleri taşır. şehirde bir de mescit bulunur.

    insanları gayet kibardır. standart alman saygısını burada da görebilirsiniz. tren istasyonunun baz alırsak şehrin batı tarafı doğusuna göre pistir. sokakların bakımsızlığı dikkat çeker. olanca yatırım merkeze, müzelerin etrafına yapılmış.

    turist bilgilendirme ofisinde haritalar ve kitapçıklar ücretli. fakat ücretsiz wifi mevcut. bu ofisin tam karşısında yer alan italyan dondurmacıya uğrayın derim. fiyatları ortalama 6-8 euro arasında değişir fakat güzel dondurma yersiniz. yemek konusunda yerelde şüphe duyarsanız şehirde mc donalds ve burger king mevcut. bunun dışında kişisel bakım için rossmann da var.

    tarihi seviyorsanız bana kalırsa burada fazla vakit geçirmeden weima'ra geçin. daha güzel ve verimli vakit geçirirsiniz.
hesabın var mı? giriş yap