• herşeyi bir tarafa bırakın da 60 yaşında bir kadının anne olabilme ihtimali bile bu olayı mantıklı kılar...
  • evrimsel süreçte olarak adlandırılan süreçte erkeğin üretken kadının ise doğurgan bir rolü olduğu su götürmez bir gerçektir fakat bunu anlamamak için ısrarla direten bağnaz varlıkların bu tür şeylerden yakınması elbette olası bir durum, anlayış göstermek gerekiyor bazen bu tür fikirlere de çeşitlilik sonuçta. (bkz: trash)
  • doğum yapma olayı için ciddi bir efor ve vücut sağlığı gerektiğinden kadınlar üreme işini erken yaşta sonlandırıyor olabilir.
  • (bkz: siperm)
  • allah allah. bizim bir seferde giden milyonlarca yavrularımız ne olacak. bir yumurta için onca cana kıyıyoruz biz. bunu da sorgulasanıza*

    şaka bir yana, bir süre sonra erekte olamayan bir organ sperm üretse ne olur üretmese ne olur.
  • erkek olduğumuz için şanslıyız :) hey hemen kötü yorumlamayın. gelecek yüzyılda bunun çaresini bulacaklardır merak etmeyin..
  • bi zamanlar sperm olan kişinin beyanı...
  • kanser olup kemoterapi görünce sperm sayısı ve kalitesi azalıyor, hatta yokolma tehlikesi bile olabilir.
    not: onkolog değilim. kendim 8 kür kemoterapi gördüm. kadınların yumurta rezervi gibi erkeklerde de aynı tehlike var diye anlatmışlardı.
  • erkekler için doğrudur ama kadınlar için genelde bu süreç yanlış bilinir. aslında durum şöyle: erkeklerde sürekli sperm üretimi olur ama eşey progenitor hücreleri, somatik hücrelerimiz gibi bölünmelerden etkilenmemeyi daha fazla telomeraz aktivitesi dolayısıyla da daha uzun telomerler vasıtasıyla korur. böylece bir erkek hayatında uzun yıllar sperm üretmeye devam edebilir. burada geri döndürülemeyen bazı mutasyonlar kalıcı hasar vererek sperm üretimini bir noktada azaltabilir, değiştirebilir, durdurabilir.

    öbür yandan, kadınlar henüz annelerinin karnında bir bebekken tüm yaşamları boyunca kullanacakları yumurtalar gelişir ve doğumdan sonra sayıca azalırlar. bu
    hazır yumurta rezervi, kız çocukları ergenliğe girinceye kadar mayoz bölünmenin profaz 1 aşamasında beklerler. ergenlikle birlikte yumurta hücreleri spermi bekledikleri sürede, mayoz bölünmenin metafaz 2 aşamasında spermi beklerler ve eğer döllenme olmazsa her ay periyodik döngüler halinde dejenere şekilde dışarı atılırlar.

    sonuç itibariyle: erkeklerde sürekli üretim nispeten az depolama, kadınlarda da henüz anne karnında tüm yumurtaların üretilip tamamının depolanması durumu geçerlidir ve depodaki tüm yumurtaların atılarak azalıp bitme süreci ile menopoz başlar.
hesabın var mı? giriş yap