• genel ordu dizilimleri ile temel 1-2 bilgi vereyim:

    1- top öncesi dönem: atlılar çok önemli ama olması gereken oran 1 atlı başına 2 piyade yoksa atlılarınız flanking cezası yerler ve kırmızı görünürler. yani bu dönem birliklerimiz 2x-x-0 oluyor

    2- erken top dönemi: bu dönem topları çok etkili değil ama özellikle siege için lazım. o yüzden az da olsa ekliyoruz. atlılar hala etkili. olması gereken dizilim 10x-5x-x

    3- ateşli piyade dönemi: piyade aşırı önemli artık atlılar düşüyor toplar artıyor. 10x-2x-3x gibi bir varyasyon iş yapar

    4- kaliteli top dönemi: artık toplar aşırı önemli. 10x-x-5x olması gereken dizilimdir.
  • bu oyunda 1444 başlangıç senaryosunda osmanlı'yı seçip öncelikle anadolu beyliklerine saldıranların ağır cahil olduğu su götürmez bir gerçek.

    yapılacak ilk iş 30 gün sonra anından bizans ve vassallı atinayı topraklarınıza katmak olmalı. tabi önce city of world's desire görevini almalısınız.

    bu savaşa başlamadan önce mutlaka ragusa'ya verdiğiniz garantiyi kaldırmalısınız ki ally paylaşımı yapılmadan ragusa kendine bir ally bulsun. neden? çünkü sünni osmanlı katolik, ortodoks ya da kıpti osmanlı'dan her zaman daha az güçlü. ragusa ally bulduktan sonra beş yıl beklemeden ally'ına, ki muhtemelen sırbistan ya da macaristan olacak, savaş açarak topraklara katıldığında ihtiyacınız olan katolik toprağı kolaylıkla size getiriyor.

    bizans ile savaş sona ermeye yakınken trabzon ve hala kara koyunlu tarafından vasal yapılmamışsa gürcistan'a savaş açmalısınız. neden? çünkü bu iki ülke kafkas coğrafyasına ve oradan da avrasya'ya açılmanın erken anahtarı. buraları daha güçlü birileriyle didişmeden erkenden ele geçirmek oyunun ilerleyen safhaları için çok önemli.

    arnavutluk savaşı bizans ve trabzon/gürcistan savaşlarından sonrasına bırakılırsa daha iyi benim gözümde. eğer hala venedik tarafından alınmadıysa tabi. çok mühim bir bölge de değil zaten. daha sonra venedik ile ister istemez karşı karşıya geleceksiniz, buradaki core'unuz 150 yıl boyunca kalacağından dert etmeyin.

    işte ancak bunlardan sonra anadolu beyliklerini memlük ile olan ally durumlarını gözeterek, dolaylı yoldan hepsini memlüklere bulaşmadan ally'ına savaş açarak topraklarınıza katmanız en ideal oyun açılışıdır.

    bana kalırsa dhimmi faction'ın mekaniğini kullanarak katolik olunca hre'ye girip kutsal roma'yı 1500'lerin başında birleştirmek en keyifli ve getirisi en yüksek büyük stratejik yaklaşım.

    ikinci büyük stratejik yaklaşım da kars'ı alıp yine dhimmi mekaniği ile koptik olmak. koptik olunca gelen core reduction zaman ve admin bonusu osmanlı ideaları ve daha sonraki admin ideas bonuslarıyla 350 yıl boyunca 30-40 developmentlı bölgeleri birkaç ayda 20-30 adm points ile korlama fırsatı sunuyor.

    üçüncü büyük strateji ise ortodoks olmak. bu sayede stability ve national unrest bonuslarıyla humanism ideas ve quantity idealarına bağımlılığınızı azaltabilirsiniz çünkü geniş coğrafyalara yayıldıkça farklı türden isyancılarla uğraştıracak mikro yönetim bazen fazlasıyla gıcık olabiliyor.

    son not: cahil olmayın. osmanlı torunu sevdalarına kapılmayın ve hristiyanlığı seçin. tanrı sizi seviyor.
  • son zamanlarda, ddr jake gibi oyunun boşlukları üzerinden kendine isim yapan oyuncuları yapımcı kadrosuna almasının ardından, yeni eklentiler ve değişikliklerle iyice gamey bir hal almış, bir düğmeye basarak herşeyi çözdüğünüz, tarihi hissi vermeyen oyun.

    afrikanın çöl ortasındaki bir kasabasının menüsünde bir tuşa beş saniyede on kere basarak bir gün içerinde burayı istanbul'a çevirebiliyorsunuz. yönetim krizi mi oldu? military mananızdan biraz harcayıp çat diye sorunu çözebiliyorsunuz. artık sorunla beraber yaşamak, idare etmek gibi problemleriniz yok. insangücü havuzu da, nereden geldiği belli olmayan neredeyse sınırsız paralı asker havuzuyla halledildi. kısacası artık hiç bir şeyi idare etmek zorunda değilsiniz, sadece çarpışın. kriz anında butona basın.

    ben bunu death match kafasıyla world conquest yapmak için oynamıyordum ki. içinde bulunduğum dünyadan zihnen ayrılmak için oynuyordum.
  • bu oyunda belli başlı devletlerle oynamaktan sıkılıp kıyıda köşede kalmış devletlerle oynamak isteyenler için şu arkadaşı takip etmelerini tavsiye ettiğim oyun.

    eleman şu anda oyunun başlangıcında kuzey hindistan'da tek bir şehire sahip olan nagaur ile almanya'yı kurmaya çalışıyor.
  • ispanya ile neler yapmam gerektigini merak ettigim oyun.

    ispanyayi olusturdum, portekizi komple sildim, ingiltere ana karasinda ufacik kaldi, ingilterenin solundaki adayi da aldim. scotland duruyor.

    fransa provence ve savoyu aldi. su anda rivalim ve cok gucluler.

    osmanli diger rivalim, tum dunya dalsa onunu kesemeyecek duruma geldiler. italya kiyilarina cikartma yapabilirler mi bilmiyorum saglam donanmasi bulunuyor.

    koloni olarak karayiplerde 3 yer haric komple bende. asagida brezilyada 5 6 bolgem var, panamanin trade nodunu scotlanda kaptirdim fransa ile ally olduklarindan alamiyorum. ustte amerikaya dogru ve meksika kiyilarinda birkac bolgem daha var.

    simdi asil problemlerin sunlar

    1- fransaya saldirmak istiyorum ama adam gibi komutan cikmiyor. fransanin ordusu da cok guclu. avusturya ile girsek bile kazanabilecegimizden emin degilim. karsisinda uygulayabilecegim bir taktik var mi?

    2- kolonilesme olarak nerelere onem vermem lazim?

    3- hre ye nasil katilirim hre den nasil toprak alirim? bir savasta verden'i aldim tek bolgeyi, yanlarindaki bolgelere saldirmak istedigimde karsima muttefigim avusturya geliyor. fransayi halletmeden avusturyayi kaybetmek istemiyorum.

    yesillendirirseniz sevinirim.

    edit: (bkz: ingiltere’nin solundaki ada) derken kildare’den bahsediyordum da olay nerelere geldi, değiştirmek istemedim. cahil demeyin bana :(
  • bu oyunu cahillerin oynadığını söyleyince kızıyorsunuz.

    (bkz: ingiltere'nin solundaki ada)
  • son oyunumda avusturya ile fransa personal union'a girip de fransa avusturya'ya annexlenince rage quit çaktığım oyundur. o manpower, o force limit nedir amın oğulları...
  • çok sevdiğim ve çok zevkli oyun..

    beyler, ayıp oluyor, herkes coğrafya profesörü olacak değil ya. ingilterenin asdasfdasggaa hahahah sik-tir

    ingilterenin solundaki ada diyenler lütfen süper mario oynasınlar... gerek yok amk. ne işin var emperyanlizm, colonialism, rönesans gibi yavşakça şeylerle ne şeyediyosun
  • bu oyunla ilgili youtube'de baya komik eğlenceli video var ama bana göre en iyisi

    bu
  • cahili cuhela vs sövüp saymak doğru değil ama ingiltere'nin solundaki adayı da bilmeyen oynamasın diyeceğim kimse kusura bakmasın.

    bu oyunun %90'ı tarih ve diplomasi ise %10'u da coğrafyadır. mesela ne bileyim ingilterenin solundaki adayı bilmeden büyük britanya'yı ve altında yatan derinliği anlayamazsın. sonuçta birlik bas düşmanın base'ine gönder tarzı bir oyun değil bu.

    bir örnek vereyim; yıllarca tarih kitaplarında özellikle 2. dünya savaşı konularında danzig bölgesinin adı çok geçer. danzig koridoru gibi kavramlar baş ağrıtır. lan bi danzig için ikinci dünya savaşı çıkarmıymış diye taşak geçerdik eskiden...

    ta ki... bu amk oyununda prussia (brandenburg) ile oynarken dangiz'i polonya'ya (commonwealth) kaptırana kadardı. amk ülke ikiye bölündü ortadan polonya geçiyor. sağdan sola, soldan sağa birlik götüremiyorum. military access vermediği için polonya her doğu savaşına batıdan gemilerle asker taşıyorum 10kmlik bir toprak parçası yüzünden. canıma tak etti. nitekim danzig'i almadan prussia'yı kuramıyorsunuz. tam 100 sene danzig için mücadele ettim polonya ve doğal müttefiği avusturya ile. en sonunda aldığımda çocuklar gibi sevinmiştim.

    şimdi anlatmaya çalıştığım şey şu; o görmüş olduğunuz bölgeler sadece kafasına göre çizilmiş şeyler değil. hemen hepsinin tarihi ve coğrafi bir önemi var. şimdi biri bana gelip dese ""ya o brandenburgun kuzey doğusundaki o bölge"" bıçakla dalarım.

    uzun lafın kısası o ingilterenin solundaki ada mühim kardeş. sadece haritada kendi ülkenin rengini boyamak için çizilmiş parçalar değil onlar.
hesabın var mı? giriş yap