• kendi evinizse, çocukluğunuzun geçtiği evse, ne kadar iyi fiyata satsanız da, burdan gelen parayla çok daha güzel bir ev alsanız da, içinizi burkan bir eylemdir.
    kıyamazsınız bir türlü.
  • zor iştir. canınızı feci sıkar,bunaltır,gerer. türlü türlü manyak var arkadaş bu hayatta. kimi manzarayı beğenir, katını beğenmez. kimi zemin kat hırsız girer der. güvenlik var, güvenlik kamerası var, üstüne bir de ferforje var dersiniz, "ama hırsız istese onları aşar" der. ulan manyak, adam o kadar azmettiyse bırak girsin çalsın zaten. saygı duyarım. kimi alt kat burası, deprem olursa diğer katlar üzerimize yıkılır der. a be mal ya bina yana yıkılırsa ne olacak. 10 kattan aşağı düşerken tersten görürsün ebeninkini. kimi evde kullanılan malzemelere hayran kalır ama gel gelelim evin fiyatını duyunca sanki o malzemeler bedavaymış havasıyla çok pahallı bulur. kimi karısına söz geçiremez alamaz, kimi kocasına beğendirtemez alamaz, kimi gider son anda fiyat kırmaya çalışır, mahallenin tek akıllısı oymuş gibi. kimi vereceği üç kuruş paranın verdiği gazla artislik yapmaya çalışır,siktiri yer. kimi eve bakmaya geleceğiz der, gelmez, sizi de eve hapis eder. sonuç olarak bir şekilde satılmaz o ev. gerçekten zor yahu. ya da ben beceremiyorum. konuşmayı dahi beceremeyen adamların aklı sıra kendini pazarlık ustası zannedip saçma sapan nedenlerden fiyat kırmaya çalışması deli ediyor beni. aynı soruyu 10 kere soran tiplere "kaç kere dedik arkadaşım, gerizekalı mısın hala soruyorsun" demek istiyorum ama diyemiyorum. ama gel gör ki "ben sana ev satmam kardeşim" demenin de tadı başka. karşıdakini itin götüne sokup çıkarıyorsunuz resmen. artık çok kafamı bozanı bu şekilde göndereceğim. kendi iç dünyamda çok havalı oluyor. *
  • eger yasadiginiz yer sehrin gobegi ya da cokta elit bi muhitte degilse kicina don alamiycak adamlar ya da koca koca karilar ellerinde pazar posetleriyle eglenip orda utanmasalar gun yapacak halde geliyolar yemek yerken mutfaga dalip cok yeme kilo alican diyen insa gorunumlu beyini beyi tarafndan somrulmustur yaratiklarda geliyo hareket degil bunlar sakada degil bizzat yasadm o evde yasamak senin neyine la diyecgn tipler geliyo susuyosun napca hayat boyle sus pus bi yerden sonra patla ofkeni kuss
  • çok zormuş.

    hayatımda ilk defa ev satmaya kalkıştığım için yeni farkına vardım bu gerçeğin. araba satar gibi bir kaç hafta içinde satılacağını düşündüğüm için bir yandan da ev arıyordum ama işin aslı öyle değilmiş. evi satmadan ev aramanın hiçbir anlamı yok çünkü ev bulsan bile evin satılmadığı için evi alamıyorsun.

    şu an internette en az 10 ayrı emlakçı da evimin fotoğrafları var ve bu bile beni rahatsız etmeye yetiyor. her gün en az bir kez evi görmeye geliyorlar emlakçı aracılığıyla ve evimin içinde altıüstü 5 dakikalığına bile olsa tanımadığım insanların gezmesi beni yine rahatsız ediyor.

    allah belasını versin evin yanındaki altılı ganyancının, onun yüzünden ev satıyorum.
  • çok kolay olmasa da çok zor da olmayan eylemdir. naçizane tavsiyelerim şunlardır;

    - öncelikle evinizi alalı 5 yılı geçmiş olsun ki vergiye maruz kalıp kardan zarar etmeyin.

    - muhitinizdeki tüm satılık ve kiralık evleri gezin. sadece sahibinden.com veya hurriyetemlak.com'da gezmek yeterli olmaz. direkt olarak etraftaki emlakçıları 'ev satın almak istiyorum ya da kiralık ev istiyorum' diyerek gezin. bir süre sonra zaten kafanızda evinizin gerçek değeri ile ilgili bir fikir oluşacaktır.

    - kafanızda belirlediğiniz fiyatın 20-30 bin fazlasına sahibinden.com a ilan vererek yayınlayın. sakın fazla abartmayın. insanlar 'bu ev bu kadar etmez. gezmeye gerek yok' diye düşünüp hiç gelmezler.

    - 'karşı apartmandaki daire sahibi bizden fazla istiyor. bizimki daha değerli' diye düşünüp fiyatı zamlandırmayın. çünkü satan için her zaman ucuz, alan için pahalıdır. rayicin üzerinde kimse kimseye para ödemez. zaten isterseniz de satın alınmaz. bu kadar basit.

    - sahibinden.com a ilan verebilirsiniz. ilanı camınıza asmayın ki önüne gelen 'bir bakayım' demesin. ilk arayanlar mutlaka emlakçılar olacaktır ve birkaç müşteri getiren de olacaktır. bu müşterilerden pek bir şey çıkmaz. çünkü emlakçılar 'evi bir görelim' diye tuttukları ilk müşteriyi size getireceklerdir. onlar da genelde alıcı değildirler. emlakçının ısrarından 'hadi bir görelim' diye gelmiş alakasız tiplerdir.

    - ilanınız çok eskimeden sahibinden satmaya bakın. 3 aşağı 5 yukarı hesabı ile uğraşmayın. erken satıp faizden kazanabilirsiniz. veya beklersiniz, ki ben tercih etmiyorum.

    - emlakçılar satamadıkları evinize çamur atmaya başlamadan satıp ilanı geri çekin.

    - mutlaka 'sattınız mı??? hayırlı olsun. kime????' diye arayan samimi ! emlakçılar olacaktır. sakın kime sattığınızı söylemeyin. komisyon alamadıkları için işi bozanlara sıkça rastlanıyor piyasada.

    - satışta mutlaka dask yapılmış olmalı, borçları ödenmiş olmalı evin. satış gününden bir gün önce evraklarınızı alıp tapu müdürlüğüne başvurun. eksik gedik çıkmasın. genelde tapu, iki tarafın ikişer fotoğrafı, kimliğin asılları ve ikişer fotokopisi, dask, belediyeden aldığınız rayiç yazısı ve tüm borcu ödendi kağıdı, kredi kullanıldı ise kredi evrakları gerekiyor.

    - parayı mutlaka imzadan önce alın ve sayın.

    - tapu geçtikten sonra komşularınıza söyleyin. aynı şekilde satın alana denk gelirlerse işi bozabilirler.

    - asla daha fazlasına satar mıydık???? diye düşünmeyin. unutmayın alıcılar salak değil.

    satış tamamlandıktan sonra da kendinize ev bakın. ev mi yok taşınırsınız birine. dert etmeyin.
  • tok satıcıysanız iki yıl da olsa beklersiniz, veya şu fiyatın altına asla inmem dersiniz ve inmezsiniz. problem yok. ayrıca problem varsa da var, bana ne allah'ın tok satıcısından. uğraşsın dursun.

    tok satıcı değilseniz, acil nakte ihtiyacınız varsa;

    1- bu işlerden anlamıyorsanız mutlaka kurumsal bir emlakçıyla çalışın. söylediği fiyat aralığını önemseyin.

    2- asla fazla fiyat çekmeyin. olan bekleyerek harcadığınız zamana olur. özellikle de paraya ihtiyacınız varsa, şu rakamın altına asla inmem dediğiniz rakamın altına bile inebilirsiniz.

    3- bunun çok zor bir iş olduğunu ve sabır istediğini bilin.

    4- asla mahalle emlakçılarıyla çalışmayın, kurumsal emlakçılarla çalışın.

    5- evinizi kesinlikle alıcam diyip süre isteyenlere, başkasına söz verme para ayarlıyorum diyenlere asla inanmayın. daha doğrusu, böyle söyleyenlere güvenip iş yapmayın. tekliflere açık olun.

    6- hayırlısını isteyin. biraz daha fazla para veren yamyam bir alıcıdansa, gözünüzün tuttuğu düşük fiyat veren alıcı evladır. en azından ben böyle düşünüyorum. sonra güvenilmez adamlar yüzünden, para hesabınıza geçene kadar içiniz içinizi yiyip durur.
  • ömür boyu kiracı olma hayalleri kurmayı başlatan sıkıntı.

    evin içindeyken ev satmak gerçekten çok zor. insan sabırtaşı olsa çatlar. 'nasıl sabrediyorum' anlamıyorum. birkaçını merdivenden iteklemek ya da terastan sarkıtmak istiyorum. 1-2 kişi gelen normal. sürü halinde gelmiyorlar mı? kan beynime sıçrıyor. her bir tarafa dağılan emlak geziseverleri kontrol etmekte güç.

    olabilecek satıştan dönülen ya da olamasının bazı sebepleri:

    1-emlakçı bilgi vermesine rağmen kendine uygun olmayan evi yine de bir görme isteği,

    2-kararsızlar (vardır böyle tipler yıllarca karar veremezler.)

    3-cepte kuruş yok, nasıl olsa kredi ile alırız deyip, kredi koşullarını araştırmadan ütopya ile gezenler, (binanın yaşına, kişinin gelirine göre değişken zaten asla tamamına kredi çıkmıyor. eksper inceleyip fiyat biçtikten sonra %75'ine kredi veriliyor.) bir de o kredinin taksitini ödeyebilecek güç te misin? bu da hiç hesaba katılmıyor.

    4-emlakçının söylediği fiyat üzerinden 10-25bin aralığında daha ucuza alacağını düşünenler,

    5-emlak komisyonunu nasıl olsa düşürtürüm diye düşünüp, düşmeyeceğini anlayınca o kalemin fazla gelmesi,

    6-yapmak istedikleri tadilat fiyatını, ev sahibinden düşmek istemek (ev boya yap otur durumda allah'tan. tadilatın sınırı var sanki. 5000tl le yaparsın 500.000tl + 'da. uçsuz bucaksız bir şey)

    7-pazarlık hırsı. dediği olmayınca inat uğruna vazgeçenler.

    8-ertesi gün tapuya gidecekmiş gibi ne zaman evi boşaltacağını-son fiyatı-komşuları sıkı sıkıya sorup*bir daha gözükmeyen kendilerinden haber alınamayan ateşli alıcı gibi gözüken tipler.

    9-ev sahibinin hiç ihtiyacı yok açmış tezgahı sevaba daire satıyor şemaline sokup, 'biraz yardımcı olun memetalibey' dilenciği. bunların ağzına çakmak istiyorum gerçekten.*

    10-tam karar verdi alacak, ertesi gün arkadaş yada aileden birini getirip fikir almak. (kesin olmayacak demektir)

    ev satanlarda sizin gibi etten kemikten 'insan'. empati lütfen.
hesabın var mı? giriş yap