• yine bilip bilmeyen herkes gelmiş başlığa fikir sıçıyor. fırsattan istifade sosyalizme filan laf atıyorlar. lan adamı istifaya zorlayıp karşı çıkan da yine solcular embesiller sizi. bir bok biliyorsanız gelin yazın şuraya biz de okuyalım. bilmiyorsanız da yazmayın işte. her sik hakkında yorum yapmak zorunda değilsiniz. ben duruma pek hakim değilim ve bir tarafa sadece kendi ideolojik açımdan bakıp da gelip buraya saçma sapan fanatizm dolu yazı yazmıyorum.

    not: bilgilendirici entryler yazanlara teşekkürler.
  • amerikancı piçler üzülecek ama görülen o ki istifa stratejik bir hamle çıktı. evo morales destekçileri la paz'ın güney mahallerini kontrol altına aldı. muhtemelen chavez'in geri püskürttüğü 2002 darbe girişimi gibi bir durum olacak.
    hayır benim samimi olarak anlamadığım şey şu... tamam morales gitsin... ne istiyorsunuz yerlilerin yine ikinci sınıf görüldüğü, halkın karnını bile doyuramadığı, ülkenin tüm zenginliklerin abd'ye peşkeş çekildiği eski bolivya'yı mı?

    sizin gibi amerikancı bir piç olan brezilya devlet başkanı bolsonaro şunu dedi "yerliler bizim dilimizi konuşmuyor, paraları yok, kültürleri yok. topraklarımızın yüzde 13'ünü nasıl aldılar? yerlilerin topraklarını koruma saçmalığına girmeyeceğim"
    geçtim ikinci sınıf görmeyi falan doğrudan tahliye, tasfiye ve hatta soykırım ima ediyor. eğer morales düşerse sıra milyonlarca bolivya vatandaşı yerliye gelmeyecek mi ?
    amerikancıların ve çok sevdikleri abd'nin topluma vereceği bundan ibarettir. artık bir imaj yaratma çabası yok, ırak'a saldırmadan önce yaptıkları gibi bir manipülasyon yok. artık açık seçik diyorlar suriye'nin petrolüne el koyup bizim piyonluğumuzu yapan ypg'ye vereceğiz yani çalacağız. artık yeni bir barbarlık çağındayız

    bu arada biri de orada zıplamış yolsuzluk falan diye.
    he yolsuzluk aynen kardeşim... al bak yolsuzluk yapan adamın evi https://twitter.com/…org/status/1193822462997409792
  • meksika başkanı lopez obrador geçtiğimiz gün evo morales istifa ettiğinde siyasi iltica teklifinde bulunmuştu. bolivya ordusu bir darbeden ziyade arabuluculuk yaptı ama asker bu ne yapacağı belli olmaz. her ihtimale karşı morales'e ülkeyi terketmesi teklif ve tavsiye ediliyordu. her ne kadar hakkında yolsuzluk davaları olsa da mevcut siyasi karışıklıkta başına hukuksuz işler gelmesinden endişe ediliyordu (müstakbel bolivya hükümeti -artık kim olursa- gerektiğinde, daha sonra ortalık yatışınca yargılanmak üzere iade talep edebilir).

    evo morales kendisine yapılan telkinleri kabul etmiş olacak ki bugün (aslında dün, yani 11 kasım 2019) meksika'nın davetini kabul ederek siyasi iltica talebinde bulundu. meksika hava kuvvetlerine ait bir uçak bolivya'ya giderek evo morales'i aldı ve meksika'ya götürdü. şimdilik meksika'da kendisine bir ikametgah verilerek misafir ediliyor. hala yenilenecek seçimlere katılıp katılmayacağı (ya da izin verilip verilmeyeceği) kesinlik kazanmış değil.

    bu arada, geçici hükümetin başına 52 yaşındaki kadın senatör jeanine anez getirildi (kendisi ile ilgili kısa bir bilgi notu yazdım) ama ortada bir hükümet yok. herkes taşın altına elini koymaya tereddüt ediyor. öte yandan, polis tekrar görev yerlerine geri döndü. protestocuları dağıtmaya çalışıyorlar. istenilen alındığı için halkı evlerine dönmeye ikna etmek için herkes uğraşıyor şu anda. seçim takvimi henüz belli değil ve halk henüz huzursuzluğunu üzerinden atabilmiş değil. işler daha da karışmadan yatıştırmaya çalışılıyor.

    yalnız belirtmeden geçemeyeceğim: askerler de ortamı yatıştırmak üzere polisle birlikte sokaklara döküldü. umarım ordunun başındakiler gücün çekiciliğine kapılıp daha ileri gitmezler. bunun bir adım ötesi hakikaten darbe olur ki şimdilik iyi idare ettikleri süreçte bir çuval inciri berbat edebilirler. amerika'da bernie sanders bu yönde bir uyarı tiviti attı zaten. darbe olduğunu söylemedi ama 'darbemsi' olarak tanımladığı süreç ile ilgili kaygılı olduğunu belirtti. yine de evo morales'e arka çıkmayarak demokrasi vurgusu yaptı.

    şimdilik bu kadar, bir gelişme olursa düzenleme yapar yahut ilgili başlıklara yazarım.
  • burada evo morales için atıp tutanların sike sürülecek aklı yok arkadaş. bunun normal bir halk olayı olduğunu düşünüyorlar. allah'ım çıldıracağım! ne gerizekalı tiplersiniz siz ya? abd destekli darbe işte. ha sosyalistleri ve komünistleri gram sevmem bu doğru ama bu; amerikancı olduğum anlamına gelmiyor koduğumun salakları.
  • 13 yıl boyunca bolivya'da yarattığı olumlu iklimi, iktidar kaygısı ve kendi ilkelerinden vazgeçerek bozan lider. 13 yıl boyunca başta eğitim ve sağlık olmak üzere devlet yatırımları arttı, birçok yer altı kaynağı kamulaştırıldı, elde edilen ekonomik kazanımlar alt sınıflar ve yerlilerin ekonomik eşitsizlikten kurtulmasına ayrıldı.

    biraz daha istatistiki bilgi vermek gerekirse; gsmh 9 milyar dolardan, 40 milyar dolara yükseldi. aşırı yoksul sayısı yüzde 38'den yüzde 15'e geriledi. işsizlik yüzde 8,1'den yüzde 4,2'ye geriledi. asgari ücret 60 dolardan 310 dolara yükseldi. 74 milyar dolarlık kamulaştırma gerçekleşti.

    ancak morales iktidarı paylaşım ve karar alım süreçlerinde latin amerika'daki başkanlık sistemlerinde fazlasıyla karşılaşılan bir 'benim dediğim doğrudur' anlayışında hareket etmeye başladı. kendi yaptığı ve bolivya tarihinin en demokratik anayasalarından birini değiştirmeye kalktı ve başkanlığını uzatmak için referanduma gitti. refarandumdan çıkan 'hayır'ı kabullenemeyerek, kendi atadığı anayasa mahkemesi üyelerinin aksi yönde kararıyla yeniden aday oldu. zaten son adaylığı olayların fitilini ateşleyen karardı. seçimlerde usulsüzlükler ayyuka çıktı, ilk turda seçilmek için yüzde 50 almak gerekiyordu, ya da yüzde 10'luk bir fark. seçim gecesi neredeyse herkesin seçimin ikinci tura kaldığını kabullendiği, farkın yüzde 5-6 olduğu noktada veri akışı durdu. sayımın tamamlanmasıyla morales'in, rakibi sağcı mesa'yı geride bırakarak yüzde 10'u kıl payıyla geçtiği açıklandı. veri akışı kesilmesinin nasıl bir his yarattığı hepimizin 31 mart gecesinden malumu.

    sonrası morales'in muhalefetin de baskısıyla çağırdığı amerikan devletleri örgütü'nün, seçimde seçimin kaderini etkileyecek ölçüde usulsüzlük olduğunu belirlemesi, ardından ortaya çıkan öfkenin sokağa yansıması, asker ve polisin en tepe isimlerinin istifasını istemesi, ardından morales'in meksika'ya kaçışı.

    peki her ne kadar ilk turda başkanlığı alamayacak kadar oyları azalsa bile 13 yıldır iktidar olan ve hala birinci sırada görünen morales neden bu kadar kolay vazgeçti. herkesin aklına özellikle bu süreçte venezuela geliyor ama venezuela oldukça farklı bir örnek. venezuela'da bolivarcı devrimi yaratan hugo chavez, ordunun içinden gelmiş hatta başarısız bir sol darbe girişiminde bulunmuş bir rütbeliydi. demokratik yollarla iktidara gelince de orduda gücünü iyice artırdı, hatta yetinmedi halkı silahlandırarak kendine bağlı paramiliter güçler oluşturdu. bu yüzden juan guaido darbe girişimlerinde yanında sadece küçük ordu grupları ve düşük rütbeleri komutanları bulabildi. oysa morales'in istifasını genelkurmay başkanı istedi ve morales'in yanında buna itiraz edebilecek ordu içinde ciddi anlamda hiçbir güç yoktu.

    morales için durumun nasıl devam edeceği oldukça meçhul, taraftarları ilk günlerin şokunu atlatıp kendini başkan ilan eden jeanine anez'e karşı sokağa çıkmış durumda. orta sınıflar da aşırı sağcı grupların saldırıları ve anez'in incil şovu sonrası darbeye karşı mesafe almış durumdalar.

    darbenin bu noktadan geri çevrilip çevrilemeyeceği, morales'in hatalarından ders çıkarıp gerilimi düşürmek adına muhalefetle uzlaşıp uzlaşamayacağını zaman gösterecek. ancak gelişmelerin sadece bolivya'nın kaderini değil, güney amerika'nın da kaderini etkileyeceği aşikar. ekonomik istikrarsızlık ve darbe girişimleriyle çalkanan venezuela, eski solcu başkan lula da silva'nın hapishaneden çıktığı, popülist sağcı lider bolsanaro'nun yönettiği brezilya, gösterilerin haftalardır sürdüğü şili ve farc'la barış anlaşmasının boşa çıkması muhtemel olan kolombiya başta olmak üzere.
  • salakça işler yapmıştır ve bunun sonu iyi bitmemiştir.

    1) neden 2 dönem seçilme şartı getiriyorsun?

    2) getirdin neden kaldırmaya çalışıyorsun?

    3) refarandumda yenildin neden mahkeme eliyle değiştiriyorsun?

    4) neden seçimleri tartışmalı hale getiriyorsun?

    5) o kadar sene iktidardasın salak adam ordundaki sosyalizm karşıtı abd yanlısı subayları neden biçmiyorsun?

    6) şu tekrar seçilme işni aşmak için neden putin-medvedev tarzı başkanlıgını gecici devredecegin senin sozunden cıkmayacak bir ikinci adam bulamıyorsun.
    -----------------
    7) allahtan allende gibi salaklık yapıp ülkede kalmadı. sürgünde darbe süresince degeri artacaktır. abd bu kadar kendi meseleleri ile boğuşurken bolivyadaki darbe çok uzun sürmez.
  • yeni seçimlerde niçin aday olmayacağını açıklamış:

    ‘mevcut krizin daha geniş sivil veya etnik çatışmaya sürüklenmesini durdurmak için’ aday olmayacağım. bu benim korktuğum şey ve kaçınmamız gereken şey. bu yüzden adaylığımdan feragat ediyorum. barış adına fedakarlıkta bulunulmalı , seçimlere katılma hakkına sahip olmama rağmen adaylıktan vazgeçiyorum”
  • (bkz: #98708270)
  • 2005 yılı abd'nin ölçüsüz ve hoyrat terörünün dünyanın her yerinde tavan yaptığı bir yıldı. bizde de sağın sağı iktidar kendisini bush'un en önemli yardımcısı olarak lanse ediyordu. bu sayede abd den, akp'ye neredeyse sıfır faizli para yağıyordu. o zamanlardan başta yalçın küçük gibi değerli ekonomistler bu paraların uzun vadede ülke ekonomisine kurulmuş en büyük tuzak olduğunu haykırıyordu. bugünkü sefaletten başlayan toplu intiharlar taa o yılların tuzağıdır. akp akıtılan bu paraların önemli kısmını halka bankalar aracılığıyla reklamlarda kredi çekmenin ne iyi bir şey olduğunu parlatarak verdi. bir süre sonra halkımız asgari ücretinin üç katı borçlanarak takla üzerine takla atarak korkunç bir iktisadi yaşam sürmeye başladı. sürdürülemez bir haldi bu zaten artık her yerden patlamakta.
    akp bu paranın önemli kısmını da yandaş şirketlere maliyeti 2 lira olan işleri 8 liraya yaptırmakta harcadı. bu hal de sürdürülemezdi. bugün bu borçları devlet bilançolarında aramayın bulamazsınız. çok önemli kısmı şirketler üzerinden borçlanarak yapıldı. fakat hepsine türkiye devleti kefildir. şirketler artık bu bataktan çıkamamakta. batık yine kısa zamanda yoksul halkın üzerine binecek.

    işte evo morales bu abd terörü ortamında göte göt diyerek seçilen değerli bir liderdir. kendisine halkçı demek anlatım bozukluğu olur. ziyadesiyle halktır zira kendisi. kız kardeşiyle 2 göz odalı bir evde yaşam sürer. bütün hayatı köylü mücadelesine önderlik etmekle geçmiştir. göreve başladığı gün ''tanıdığım tek bir terorist var o da george bush'tur'' diyerek hem kendi halkına hem de ezilen bütün halklara cesaret vermiştir. uzun yıllar yoksuldan yana kalkınmaya dayalı değerli politikalara da imza atmıştır.

    fakat işte uzun yıllar iktidarda kalmak insanı nörolojik bozukluklara itiyor. sevgili morales'e olan da budur. inanın çok demek isterdim ki olan biten sevgili morales'e bir abd komplosudur. dış mihraklar büyük solcu lideri devirmek için emperyalist oyunlar içindedir. fakat durum bu kadar basit değil. tabii ki işin içinde abd nin de kirli parmakları var. fakat yasaları yargı yoluyla kendi istediği gibi eğip bükmeye çalışan morales'de bu komploya çanak tutmuştur. keşke yapmasaydı.

    sevgili morales'i, bizimkiyle kıyaslayanlar halt ederler. günlerdir süren protestolarda eylemcilere kesinlikle orantısız bir güç kullanılmamıştır. sandıkla gelen tomayla kalmaya uğraşmamıştır. ve bir süre sonra da istifasını vermiştir. bolivya halkına ve morales'e hayırlı olsun.
    bundan sonra bolivya'da hiç bir şey 2005 öncesi gibi olmaz. zaten gelen de sol muhalefetti.
  • türkiye’de eski tüfek “solcular” ile, reyizciler tarafından desteklenen, güney amerikalı populist lider.

    zaten türkiye’de de solcular, ulusalcılar ve reis arasında ittifak var. bakalım bu ortaklık nerede, nasıl son bulacak?
hesabın var mı? giriş yap