• tam hali; "fatih projesi kapsamında öğrencilere klavyeli bilgisayar dağıtılması" olan durum.

    http://www.milliyet.com.tr/…yilmaz--gundem-2601578/

    https://shiftdelete.net/…stu-bilgisayar-dagitilacak

    temel sebep "kodlama derslerinin uygulanabilmesi için klavyeli bilgisayara ihtiyaç duyulması" imiş.

    şahsi fikrim; bu konuda tabletleri dağıtmaya başlanmadan önce adımlar atılabilirdi. akıllı tahtalar windows, tabletler android iken, bu cihazlar arası iletişim kısıtlı kalıyordu. windows sistemli tabletler en başından beri tercih edilebilirdi. ayrıca klavye vurgusu yapılmış, sistem windows olduktan sonra sanal klavyeyle de kodlama yapılabilir. özellikle blok programlama*giriş seviyesi için öğrenmesi kolay ve eğlenceli bir programlama yöntemi.

    bunun yanında, bence, öğrencilere kodlama öğretmek için en ideal yöntem; düzenli bakımı yapılan bir bilgisayar sınıfıdır. çocuklar bu verilen bilgisayarları okul dışına çıkardıkları andan itibaren o bilgisayarlar (ya da tabletler) amacının dışına çıkıyor. sadece eğitim materyali olarak kullanılması amaçlanan cihaz, maliyeti -en az- 400 500 tl olan bir elektronik cihaz. bunu 10 tl'lik kitaplarla bir tutamazsınız. o çocuklar bunun değerini bilmezler, bilmeleri mümkün değil. üstelik 20 30 bilgisayarlık sınıflar hazırlamak, tüm öğrencilere tablet dağıtmaktan daha az masraflı olacaktır.

    bu işin bir de öğretmen kısmı var; bu gelişme sadece kodlama dersine yönelik alt yapı çalışması gibi duruyor. ancak şu an bilişim teknolojileri öğretmeni eksik okul sayısı çok fazla ve kodlama için ilave dersler konulması durumunda, bu öğretmen ihtiyacı çok daha büyük olur. bir de her okul için alt yapı desteğini sağlamak adına görevlendirilecek bt rehber öğretmen *sıkıntısı doğacak.

    gerçi bu proje kapsamında neler yapıldı, ya da daha genel olarak eğitim sistemimizde doğru düzgün uygulanabilen bir proje var mı ki bu sağlıklı uygulansın? bu da apayrı bir sıkıntı.

    2015 yılında açılmış bir başlık var, şu da bir kenarda dursun;fatih projesinin fiyasko ile sonuçlanması
  • yeni ihaleler demektir...
  • bal tutan parmağını yalar... rabbim verdikçe veriyor
  • ben ortaokuldayken bilgisayar lablarında her bilgisayara 3 öğrenci falan düşerdi. 3 kişi bir bilgisayarda ne yapabilirse o kadarını yapıyorduk. yine de benim bilgisayarla ilk tanışmam böyleydi. 2000'ler civarı böyleydi durum. okuduğum lisenin ilk öğrencileri bizlerdik. o nedenle okul yeni olduğu için bilgisayar labı dahi yoktu. ama bizim evde bir bilgisayar vardı şansa. en eskilerinden kocaman tüplü monitör :)) ekrandaki pikselleri sayabildiğiniz cinsten :))

    şimdi bakıyorum liselerde tablet dağıtılıyor. hatta vazgeçilmiş bilgisayar dağıtılacakmış. kusura bakmayın ama liseye giden öğrencilerin çoğu bundan iyi yönde faydalanmayacak biliyorum. okulda bilgisayar labı olur, öğrenciler derste öğrenir. ne yani vatandaşın parasını böyle dağıtmak??

    kaldı ki, üniversite öğrencileri neden öncelikli değil diye sorarım o zaman?? ne dersler var üniversitede bilgisayar programı kullanmadan yapamıyorsunuz?? bunları düşünen var mı?? bilgisayarı olmayan bir öğrenci nasıl yapacak projesini??

    ben de sırf bu yüzden son üniversite sınıfta laptop almak zorunda kalmıştım. neyse ki alamayacak kadar fakir değildik çok şükür. ama bilgisayarı bile olmayan arkadaşlar var mıydı, ne yaptılar hiç bilmiyorum.
hesabın var mı? giriş yap