• bircok isyerinde olmayan seydir bu. cumartesi pazar ya da gecenin bir vaktine kadar calisirsiniz. karsiliginda sadece yediginiz yemegin parasini alirsiniz.
  • yasalar günde 3 ayda en fazla 90 saatle sınırlandırmıştır fazla mesaiyi. bunun haricinde çalışma yapsan bile ücretin işveren tarafından bordroya yansıtılarak ödenmez.
  • ofis calisanlarinin genelde faydalanamadigi ucret
  • isyerleri bu ucretten kacinmak icin suyle bir cinlik gelistirdiler: esnek calisma saatleri. esnek kizlik zari gibi birseydir bu. anlami "canimiz istedigi kadar zkecez lakin maliye bakanligi yada calisma ve sosyal guvenlik bakanligi bakinca anlamayacak". o sebeple, is mulakatlarinda bu esneklik kavraminin son derece iyi irdelenmesi gerekir.
  • mesai saatleri dışında yapılan çalışmalar için alınan ücrettir. bir form vardır, fazla mesai yapmışsan o formu doldurursun, yöneticin onaylar, büyük patrona gider, muhasebe öder. ama bizim işyerinde genellikle patronun keyfine göre ödendiğinden çalışsan da alamadığın aylar olur, çalışmasan da aldığın aylar olur. kumar oynamak gibidir fazla mesai yapmak.
  • egri oturup dogru konusmak gerekirse kurumsallasmamis sirketlerde ya da mali yapisi patronun cüzdanina direk olarak bagli sirketlerde "hakettigin halde, kovulup mevcut maasindan da olmamak icin patrona sözünü bile edemeyecegin" ücretin kisa adidir fazla mesai ücreti. patron seni kovar, cünkü 1)seni kovmak icin avrupa'daki gibi calisma bakanligi'na senin is gücüne ihtiyaci olmadigini ispat etmek zorunda degildir, 2)tazminatini ödemez, kalbin ve sinirlerin saglamsa gider dava acarsin, sonucunu beklersin, 3)bulunmaz hint kumasi degilsindir, senin yaptigin isi ayni ya da daha az paraya yapacak biri her zaman bulunur. fazla mesai ücretini alamayip calisma bakanligina sikayet eden ve bu yolla ücretini alabilen, ayrica hala daha ayni sirkette calismaya devam edebilen bir allah'in kulu varsa onu buradan tüm kalbimle tebrik etmeyi borc bilirim.
  • sendikalı yada devlet memuru olmayanların genelde hak edip alamadıgı ek calısma saati ucretleri ...
    bu hakkın istenmesi hali genelde patron kişilerinde istek sahibine karsı allerjik reaksiyon ve hassasiyet geliştirir....
  • 4857 sayılı iş kanunu ile pek çok iş yerinde artık fazla mesai gerçek, ücreti hayal olmuştur. çünkü ve hem de haftalık 45 saat diye belirlenen çalışma saati süresi fantastiktir.

    yasanın 63. maddesi fazla çalışma ve fazla süreli çalışma diye güzel deyimler üretmiş ve bunların karşılığı olarak fazla mesai ücreti yerine fazla çalışma izni de verebilmeyi sunmuştur iş yerlerine.

    misal bir saatlik fazla çalışmaya, bir buçuk saatlik izin. bir saatlik fazla süreli çalışmaya bir saat on beş dakika izin hakkı kazanma gibi.
  • yabanci bir yazilim sirketinden ornek vermek gerekirse;

    sayet fazla mesai ucretinin uzerine on call ucreti de odeniyorsa, yani on call oldugunuzda araniyor ve isbasi yapiyorsaniz, alacaginiz ucret hemen hemen turkiye'de ortalama bir yazilim sirketinde calisan yine ortalama (duz) bir yazilim muhendisinin maasi kadardir. (hadi rakam da vereyim, yaklasik olarak 2milyar tl - 2000 ytl) tabii bu miktar sizin saat ucretinize ve on call karsiligi alinan miktara gore artabilir ya da azalabilir. ama bu civarlarada birsey olmasi beklenebilir.

    bu hesaplama cumartesi - pazar on call olup her iki gun 8'er saat calisildigi kabul edilerek yapilmistir.
  • genelde kurumsal olmayan şirketlerde ödenmeyendir. yapılan fazla mesainin karşılığında ne alacağınızı sorarsanız cevabı şu olacaktır: "canım bizim şirkette de izinleri sorun etmiyoruz, sabah işim çıktı geç gelecem deyince maaşından kesmiyoruz". ama iş izin almaya gelince aynı utanmaz bünye "nereye gidiyon?", "akşama halledilmiyo mu o iş", "başka gün gidersin" gibi cümleler sarf ederek hakkınızdan keserek size kendince lütfettiği karşılığı bile vermemek için bin takla atar. yasaya göre verilen fazla mesai ücreti bir şirketin genel mantığı hakkında çok derin bir bilgi verir insana. bu ücretin verilmediği yerde motivasyon, gavur icadı sikko bir şeydir. elinizden geldiği kadar bu tip şirketlerde çalışmayınız.
hesabın var mı? giriş yap