• sultan mehmet fetih gününün sabahında tüm ordusuna namaz kıldırıyor. ancak yapımcıların pas geçtiği bir şey var ki, o da sabah namazının güneş doğmadan önce kılındığıdır. filmde ise güneş ışıkları sağdan sağdan vuruyor.

    edit: ey cemaati müslimin, nafile namaz olabilir şeklinde itirazlar alıyorum... biline ki nafile namaz cemaatle kılınmaz!
  • --- spoiler ---

    son sahnede ki insanların psikolojisi. ilk başta herkes bir korkulu, kaygılı tamam ama fatih sultan mehmet "bundan sonra özgürce yaşayacaksınız" gibi bir laf ettikten sonra bir anda herkesin mutlu olmasına ne demeli.

    --- spoiler ---
  • --- spoiler ---
    -era saçlarını kesti erkek kılığına girdi falan ama daha sonra yine hayvan gibi saçlarla karşımıza çıktı...

    -sahabelerden eyyub ve fatih'in lalası akşemseddin nur yüzlü olmaları gerekirken arap şükrü'den toplanmış şarapçı izlenimi veriyorlardı. stv bile daha temiz yüzlü insanlar bulurdu yeminlen...
    --- spoiler ---
  • (bkz: #27696055)
  • bu hatalardan en göze batanı istanbul'un gerçek fatihi kenan abi'nin filmde yer almamasıdır.
  • --- spoiler ---

    giustiniani'nin konstantin'e "kapılardan biri yıkıldı, sen git sarayda kal" dediği sahneden hemen sonraki sahnede surlarda millet birbirine girerken, ortada iki figüranın "al sana pis düşman" şeklinde birbiriyle kılıç tokuşturması (bkz: #27673499).

    --- spoiler ---
  • bir savaş sahnesinde karnına mızrak saplanan adam yere düşünce mızrağın kıçının ayrı başının ayrı yönleri göstermesi.
  • akşemseddin'i pis gibi göstermeleri. ağzının sol tarafında tükürük gibi şeyler vardı. neydi ki? ben mi çok cahilim de bilmiyorum?
  • era'nın savaşın ortasında hasan'a "justinyani! anlatırım." demesi. o savaşın ortasında senin aşk ilişkine yer var mı be kızım? oldu olacak istanbul benim şerefime kazanıldı de.
  • --- spoiler ---

    . fatih’in hocası, büyük âlim akşemseddin’in savaşın son döneminde ortaya çıkması ve onun da yanlış bilgilerle donatılması büyük eksikliktir.

    . ayrıca köse lakabıyla meşhur olan şeyh akşemseddin’i filmde bir anda gür ve beyaz sakallarıyla görenler herhalde oldukça şaşırmışlardır.

    . fatih fetihten sonra istanbul’a at üzerinde girerken hocası akşemseddin ise yayan yapıldak kendisine yetişebilmek için koşturmaktadır.

    . fatih sultan mehmed’de oğlunu sevmeyen, karşılaştığında boş gözlerle “kim bu çocuk, nereden çıktı” dercesine bakan bir baba imajı var.

    . fatih’in şahsiyeti ile alakalı olarak bu kadar hata ve yanlışları yapanların, katılmasalar dahi yine pek çok yazarımızın belirttiği bizanslı kızların fatih’e çiçek sunma hadisesini atlamaları da manidardır. şayet işlenmiş olsaydı fatih’in şahsiyetini yansıtan mükemmel bir tablo olurdu.

    . evet, savaş hali anlıyoruz. padişahın gergin anları ve sahneleri olacak fakat filmdeki baştan sona gergin, telaşlı ve neredeyse saldırgan bir fatih tipi gitmemiş.

    . yine umumi hücumlardan bir netice elde edilemeyince, savaşa küsmüş bir halde çadırına kapanan fatih’in çaresiz halleri, kırılan tespihinin üzerinde tepinmesi onun kişilik yapısı ile hiç örtüşmemektedir.”

    . şahi denilen ve istanbul surlarını sarsan muazzam topları dökmede bir tek macar urban’ın gösterilmesi ve öne çıkarılması son derece yanlış olmuştur. fatih’in bir makina mühendisi olduğunu, şahi topların çizimini ve balistik hesaplamalarını bizzat kendisinin yaptığını artık mısır’daki sağır sultan bile duymuştur.

    . savaş sırasında sanki tek bir şahi top varmış imajı da yanlış gitmiştir. nitekim urban’ın da ölmesine sebep olan şahi top parçalandığında fatih’in, dökümü aylar alan ve onarılması imkansız olan bu topun tamir edilmesini istemesi pek garip olmuştur. bu sözü ancak beş yaşında bir çocuk söyleyebilirdi.

    . filmde edirne’de sefer için hazırlıklar yapan fatih, sıkıntıdan halüsinasyonlar görmektedir. böyle sıkıntılı bir rüyada ecdadı osman gazi parmağına yüzüğü takamadan kanter içinde uyanır. yanına gelen ve hatırını soran hanımına “ya ben istanbul’u alırım ya istanbul beni” der. bu hangi aklın ürünüdür bilemiyorum. deniz savaşından sonra anlaşma imzalamak için gelen bizanslı elçilere, kararlılığını göstermek için söylenen bu sözleri yatağında hanımına karşı söyletmek pek ince düşünceli (!) bir fikir olsa gerek!

    . yine macar urban fatih’in hizmetine kendisi gelmiş iken filmde ulubatlı’ya kaçırtılmıştır. buna belki kurgu diyenler olacaktır. neticede yanlış olması bir yana akıl mantık sınırlarını zorlayan bir sahnedir.

    . urban’ın kızı era, ulubatlı hasan’ın sevgilisi rolünde. ulubatlı’nın hıristiyan kızının dua ve muskasını boynuna takıp gezmesi, o muskayı öpmesi tarihin gerçekleri bakımından tamamen hayal mahsulü olduğu gibi kabul edilebilirlik yönü de yoktur.

    . filmde osmanlı divan görüşmelerine yakışır neredeyse tek bir sahne yoktur. fatih’in huzurunda vezirlerin kavga eder gibi atışmaları, kaş göz oynatmaları, padişahın ok talimi yaparken çandarlı’yla tartışması olacak bir şey değildir.

    . bizans’ın bu deniz savaşı sonunda, şehre her an yardım alabilecekleri inancı artmış ve moralleri yükselmiştir. ancak bu durumu içki ve kadınlarla eğlence âlemleri ile göstermeleri de açıkçası bizans halkına bir hakarettir.

    . ulubatlı’nın karşısında sıraya geçmiş askerlerin tek tek söz alıp isyan çağrısı yapması, ulubatlı’nın bu askerlerden birini öldürmesi ve dağılın deyince dağılmaları da basit bir kurgudur ve gerçekle bir ilgisi yoktur.

    . kuşatmanın başlangıcında bizans imparatoru ile ii. mehmed surların önünde bütün güçleri ile karşı karşıya gelerek konuşuyorlar. ne filmdeki etkileyici sözlerin ne de böyle bir karşılaşmanın aslı esası yoktur. bu karşılaşmanın “cennetin krallığı” filminden bir esinlenme olacağını her iki filmi izleyenler anlayacaklardır.

    . filmdeki bir hata da fetih günlerindeki hadiselerin karıştırılması olmuştur. 20 nisan’da cereyan eden ve istanbul’un fethindeki en önemli hadiselerden olan dört geminin kuşatmayı yararak istanbul’a girmesi filmde kuşatmanın sonuna doğru 15 mayıs’ta gösterilmektedir. bu ana kadar osmanlılar bir kez umumi hücumda bulunmuştu. hâlbuki filimde en az üç kez hücum yapıyorlar ve neredeyse ordu kırılıyor gibi gösteriliyor.

    --- spoiler ---
hesabın var mı? giriş yap