• (bkz: fiskobirlik)
  • kistlerimden bir tanesinin 3 santimetreye ulaşması sonucu varlıklarından haberdar olduğum kistler topluluğu.
    işini iyi bilen doktor gerçekten bir bakışta anlıyor iyi huylu mu kötü huylu mu olduğunu kistin ve sizi sakinleştirebiliyor. ama yine de tedbiri elden bırakmayıp ultrasona yolladı benim doktorum. çok şükür tahmin ettiği gibi oldu sonucu. fakat o en büyük olanı çok ağrı yaptığı için hemen oracıkta iğneyle aldırdım kendisini. ama bir kaç ay sonra tekrar çıktı.
    neticede eğer meme fibrokistik bir yapıya sahipse yapacak bir şey yokmuş. dönem dönem ağrıyan, canınızı yakan, elinize gelen minik minik toplarla yaşamaya alışıyorsunuz. korkacak bir durum olmuyor yani. allah kötüsünü vermesin.
  • en sık görülen meme hastalığına yakalanmış memedir.
  • genel cerrahlar aile öyküsünün de olduğunu söyler. menopozla birlikte yok olur giderler, ama yıllık kontrole gitmekte fayda var. "kistmiş zaten, bir sürü kadında varmış" deyip baştan savmak olmaz.

    adet döneminde de ağrı yapabilir.
  • fibrokistiklik ile dogru orantili agridan kurtulmak icin doktorlarin onerisi kahrolsun sütyenler memelere özgürlük, tabii yerine bustiyer tarzi seyler oneriyorlar ama olsun.
  • kistlerin oluşturduğu hassasiyetin ve ağrının azalması hatta dönemsel oluşan kistlerin küçülmesi vb için brokoli kürü öneriliyor.
  • fibrokistik değişiklikler (fkd) memenin en sık karşılaşılan lezyonlarıdır. her ne kadar sıklıka “fibrokistik hastalık” olarak isimlendirilseler de esasen hastalık değil, daha çok patolojik veya anatomik bir düzensizlik olarak karşımıza çıkarlar. çoğunlukla 30-40 yaşındaki kadınlarda görülürken, hormon replasman tedavisi görmeyen postmenopozal kadınlarda nadirdir. en önemli etkenin östrojen hormonu olduğu düşünülmektedir. ancak 18-22 yaş arasındaki fazla alkol alan kadınlarda daha sıklıkla görülmektedir. fibrokist adı altında oldukça değişik yelpazede histolojik değişiklikler bulunmaktadır. buradaki lezyonlar daima meme epitelinin benign karakterli değişikliklerini içermekte olup, sıklıkla normal meme histolojisinde de bulunurlar. fibrokistik değişikliklerin mikroskobik bulguları arasında kistler (gross, makroskopik), papillamatozis, adenozis, fibrozis ve duktal epitelyal hiperplazi bulunur. fkd’de ileride malignite gelişme riski artmış olsa da gerçekte bu risk özellikle (atipi varlığında olduğu gibi) epitelyal komponentin proliferasyonunda söz konusudur.

    belirti ve bulgular. fkd’ler genellikle herhangi bir semptom vermeyen kitle şeklinde tesadüfen saptanırlar. ancak ağrı ve hassasiyet de sıklıkla kitleye eşlik eder. bazen meme başı akıntısı da olabilir. bazı hastalarda premenstürel dönemde kistlerin genişleme eğilimi nedeniyle konforsuzluk hissi gelişebilir. büyüklüğüne göre fluktuasyon vermek, aniden ortaya çıkmak veya kaybolmak sıklıkla karşılaşılan özellikleri arasındadır. sıklıkla multipl veya bilateral olabilir ve bazı hastaların anamnezinde menstrürasyonla ortaya çıkıp-kaybolan meme kitlesi vardır.

    tanı. klinik olarak fkd ile kanseri birbirinden ayırt etmenin mümkün olmadığı durumlarda mutlaka biyopsi yapılmalıdır. biyopsi için ince iğne aspirasyon biyopsisi (iiab) kullanılabilir. eğer aspirasyondan sonra sürekli nüks varsa veya biyopsi sonucu benign gelmesine rağmen klinik olarak malignite şüphesi devam ediyorsa kitleye eksizyonel biyopsi uygulanmalıdır.

    tedavi. eğer biyopsi veya anamnez ve klinik ile fkd tanısı konduysa, kistin aspirasyonu lezyonun kistik olduğunu doğrulamak veya sadece ağrıyı gidermek için uygulanmalıdır. daha sonrasında hasta takip edilir. takipler sırasında sıvının görülmemesi veya sıvının kanlı olması, kitlenin aspirasyondan sonra varlığını devam ettirmesi veya takipler sırasında bir kitle saptanması durumunda biyopsi yapılmalıdır. ağrı ile birlikte olan yaygın fkd, travmadan kaçınarak ve destek amacıyla gece/gündüz sutyen takarak tedavi edilir. topikal non-steroid antiinflamatuar (nsai) ilaçlar da denenebilir, ancak tedavide hormon ilaçlarının yeri yoktur. aşırı ağrıları olan hastalarda sentetik bir androjen olan danazol kullanılabilir. danazol gibi tamoksifen de tedavide kullanılabilirse de yan etkileri nedeniyle bu tür ilaçlardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. postmenopozal kadınlarda ağrıyı azaltmak için (eğer kullanıyorlarsa) hormon replasman tedavisi bıraktırılmalıdır. fkd’de kafein kullanımının bıraktırılmasının rolü tartışmalıdır. bazı hastalar kahve, çay ve çikolata tüketiminin kısıtlanmasından fayda görebilirler.
  • öncelikle, ulan her şey mi kadın milletini bulur be?! isyanında bulunup, küçük memenin küçük derdi olur tezimi de çürüttüğü için memelerimi kınamayı kendime borç bilirim.
    bendeki nur topu gibi 7 mm ve diğeri 5 mm lik zararsız ama ultrasonla takip gerektiren kistimin hikayesi şu şekilde gelişti..regl dönemimle alakası bile olmayan bi zamanda sızı ve şişlik hissiyle aha sonunda memelerim büyümeye karar verdiler derken bi akşam bilye gibi bi sertlik hissetmemle soluğu doktorda aldım ve akabinde bu kistik arkadaşlarla tanıştık. fibrokistik yapım sağolsun zaten çok minik başka kistler de varmış, kistik yapı denen zıkkım buymuş. (kendisini yumurtalıklarda da oluşabilen kistik yapıdan biliyoruz zaten)
    ilaç ya da başka bir tedavisi olmaması da "bünye yapar bazen öyle" temalı antin kuntin sıkıntılarıma bir yenisini eklemiş oldu.
    benim nemrut doktorum bir tavsiyede bulunmadı fakat benzer durumu olan bir arkadaşıma da doktoru, ödem atmayı kolaylaştıran, lifli gıdalar (sebze meyve vs gibi) ağırlıklı beslenip tuzu azaltmayı da yardımcı olabilir diye tavsiye etmiş.
  • insulin direnciyle birebir ilgili olduğu söylenen hede.

    detaylı bilgi için canan karatay hocamızın konuşmaları dinlenebilir.
  • sahip olduğum memelerdir kendileri
    2 gun once usg çekildim kucuk zararsiz bir adet basit kistim varmış yillik kontrollere devam.allah beterinden korusun..
hesabın var mı? giriş yap