• peter watson tarafından yazılan; dillerin oluşmasından tutun insanlık tarihi boyunca yapılmış keşifler ve icatları konu alan kitaptır.
  • 1070 sayfalık bir başyapıt. gözünüz korkmasın, kaptırınca 5-6 güne bitiyor.

    öğrenilince ufku iki katına çıkaran şeyler başlığını tek başına doldurur.
  • ne zamandır kütüphanemde o bana bakıyordu ben ona. bugün başladım bakalım. giriş kısmından güzel, bir şeyler katabilecek bir kitaba benziyor. peter watsonın yapmaya kalktığı iş çok iddialı ve zahmetli. becerebilmiş mi okudukça göreceğiz.
  • yıllar önce zannederim kaan h. ökten hocanın gazına gelip başladığım, o şevk ile epey bir kısmını okuduğum kallavi eser. demin baktım sondan bir 160 sayfa kalmış. ben bunu mutlaka bir ara bitiririm. zira başladığı işi bitirme takıntısı sahibiyim. huzursuzluğun kitabı'nın altı senede falan bitirmiştim mesela. halbuki sarmadıysa okuma bırak yani nedir. dünyadaki her meşhur eser okunacak diye bir kaide yok. fikirler tarihi'ne gelince, koca kitaptan aklımda sadece tek tanrı düşüncesinin icadı ile ilgili kısım kalmış. şu an aklıma gelmeyen ama zihnimin bir köşesinde yer etmiş çok şeyler vardır elbette o ayrı. ama bu ufuk açıcı olmuştu. yahudiler bu anlamda dünyanın gidişatını temelden değiştirmişler. tanrıları teke indirdikleri gibi peygamberi de teke indirerek olaya bir çeki düzen vermişler. sonuçta musa nebiler içinde bir seçilmiş nebi değil miydi? diğerleri esrime yoluyla allah'la iletişim kurarken, kendisi dağda bizzat görüşerek emirleri almamış mıydı? işte fikirler tarihinde devrim gibi devrim budur.
  • uzun süredir henüz içindekiler kısmına göz atarken heyecanlandığım bir kitaba denk gelmemiştim. yıllar içerisinde sindirerek okunabilecek ansiklopedi değerindeki bu kitapla ilgili kilit noktaları bu entry altında zaman zaman paylaşmayı düşünüyorum. zira asla unutulmaması gereken onlarca bilgi içeriyor.
    öneriyi aldığım dostumu anmadan da geçmeyeyim, teşekkürler ilhami.
  • kültür tarihi alanında muazzam kapsamlı peter watson kitabı. yapı kredi yayınlarına bu cüsseli esere kondurdukları gayet uygun fiyat için teşekkürü bir borç bilirim.

    kitapta peter watson çince ve çin felsefesiyle ilgili zhou youguang 'dan şöyle bir alıntı yapmış:

    “çincenin tümce yapısında özne-yüklem düzeni olmadığından, çinliler mantıkta özdeşlik ilkesi düşüncesini ya da felsefede töz kavramını geliştirmediler. bu kavramlar olmadan bir nedensellik ya da bilim düşüncesi olamazdı. bunun yerine, çinliler bağlılaşık mantık, analojik düşünce ve bağıntılı düşünmeyi geliştirdiler ve bunlar bilim için uygun olmamakla birlikte sosyopolitik kuramda son derece yararlıdırlar. çin felsefesinin büyük ölçüde yaşam felsefesi oluşu bu yüzdendir.”
  • baskisi olmayan kitap. satacak olan varsa opslasin beni.
  • yapıkredi yayınlarından yeni baskısı çıkmıştır. ilgililere duyurulur.
  • an itibariyle 9. baskısı elime geçmiş olup okumaya başladığım kitap
hesabın var mı? giriş yap