• bu kasetlerden aklımda kalan bir kaç şarkıyı paylaşmak isterim. harfleri öğetme amaçlı melodik bir şarkımız şu şekildedir:
    "how do you spell miguel miguel
    em ay cey yu i el
    my name is miguel i!m from spain
    how do you spell spain spain
    es pi ey ay en"

    saatleri öğretme amaçlı başka bir şarkı ise günümüz erkeğinin başını ağrıtan sosyal bir yaraya parmak basar. parça şu şekildedir:

    "are you ready are you ready it's one o'clock
    are you ready are you ready it's two o'clock
    are you ready are you ready it's three o'clock
    .
    .
    .
    are you ready are you ready
    -no no no!"
    (oha be kardeşim)

    ayrıca
    "i'm stan mc cann
    i'm a businessman
    good afternoooon stan
    good afternoon"
    şeklinde, ileride maceralarını izleyeceğimiz stan mc cann adlı şahısın tanıtıldığı bir parça da mevcuttur. (bu stan açıköğretim kanalının adamı mıydı yoksa, kuşku duydum bir an)
  • yıllardır yazık ki unutamadığım berbat bir şarkıyı içinde barındıran kasetler..
    bahsi geçen şarkı şöyleydi:

    i'm stan mccan, i'm a businessman
    good morning stan, good morning

    i'm stan mccan, i'm a businessman
    good afternoon stan, good afternoon

    i'm stan mccan, i'm a businessman
    good evening stan, good evening
  • aslen ingilizce öğretmek amacıyla kaydedilmiş bu kasetler gerçekten trt'nin fm banından yaptığı yayınlarda* radyo başında beklenen şarkıları kaydetmeye daha çok yarardı. standard koyu mavi kapları vardı, gelişim oxford yazısının üstüne kibar, dikdörtgen şeklinde etiketler yapıştırıp radyodan kaydedilen parçaların adları yazılırdı, kendi çantası vardı galiba setin, müzik arşivi de o çantada istiflenirdi.
    düzen hastaları için de çeşitli imkanlar sunuyorlardı, velhasıl.
  • olayın kahramanı olan ailenin adı dawn değil lovat idi.
    ailenin parfüm fabrikasında üretilen "dawn" adlı yeni parfümü ile ilgili bir konu metninde "love at dawn" ile "lovat dawn" arasındaki sesletim benzerliği nedeniyle lucy (lovat ailesinin fabrikanın işlerine girişmiş olan genç ferdi) ile yabancı bir adam arasında yakınlaşma sağlanıyordu, fakat ilişkinin devamını hiç bir zaman öğrenemedim, ilk bir iki kaseti dinledikten sonra seriye ilgimi yitirmiş ve onları duran duran, depeche mode, cure parçaları ile doldurmuş idim.
  • ilerlemis yasina ragmen cagi yakalamak isteyen ust duzey yonetici ve benzerlerinin kisa surede ingilizce ogrenmek istegi sonucu uydurulmus, ve kaydedilmis fonksiyonsuz kayit dizisi. ben kasetteki ders sonlarinda ki sarkilari dinlemek ve evdeki coskun sabah kasetleri bitince kendi kayitlarimi almak icin kullanmis ve de basarili olmustum. tanidigimiz ust duzey yoneticiler ise gittikleri tatil beldelerinde

    "go vayt divayn, streyncirs in di nayt" seklinde sarkilardan ogrendikleri yamuk yumuk ingilizceyle turistlere yamanmislar, voleybol maclarinda set sonu

    "end of ceptir van" demekten ote gidememislerdir ki sanirim bu da bir ilerlemedir.
  • bu kasetlerin sonunda genellikle su uyari cumlesi soylenirdi ki sanirim onu baska bir baslikta irdelemeliyim

    "now rewind the tape and listen again"
  • zamanina gore ileride kasetlerdi zira o donemde geleneksel ingilizce ogretimi vardi(yazili "drill"ler, "pattern"lar, sozlukten bakmalar, sonu gelmeyen "what is this?-it is a pencil" diyaloglari)...bu geleneksel ogretim icinden siyrilmis, abuk subuk sarki ve hikayeleri olsa da kalemin "pencil" oldugundan daha onemli olan(telefon gorusmesi nasil yapilir?bir sohbetin konusunu anlamak icin tonlamalari dinlemek) konularda akilda kalamyi basarmis metodu vardi...hala atmaya kiyilamayan tum ingilizce derslerinden muaf olmayi-iyi not almayi saglayan kasetlerdi...iyi ki biriktirmisler
  • it’s rsining cats and dogs bölümünü hatırlıyorum. 7. sınıfa başlayacağım yaz bu dergilere kendi halimle takılarak çalışıyordum. bunun bardaktan boşalırcasıa yağmak anlamında kullanıldığını öğrendiğimde çok şaşırmıştım. o zamanlar tabi ilkokulda ingilizce dersi yok , 6. sınıfta başlıyorduk. ben bir yaz bu kasetlerle çalışıp 7. sınıfa canavar gini bsşladığımda okulda çok şaşırmışlardı. bizim gibi memur ailesi için işe yarayan ve kendimi şanslı hissettiğim kasetlerdi. epeyce kötülenmiş ama beni o dönemler için kurtarmıştı.
  • 10-15 sene kadar evvel gelişim yayınlarının oxford kitabeviyle ortaklaşa çıkardığı 5-6 kalın ciltten ve 20 küsur kasetten oluşan ingilizce eğitim seti *
  • bir kusagin gencliginin trt fm radyosundan sarki kaydedip arsivler yaptigi yegane ilim irfan eseridir bu kasetler.. raks markadir, kalitelidir, silip silip kaydedilir vb.. zamanina gore elbet..
hesabın var mı? giriş yap