• inşallah holy shit diyen denyoya ödetirler.

    edit: imla için (bkz: seviyorsevmiyorseviyorsevmiyorseviyor) teşekkürler.
  • yalı duruken çarpıtığından gemi öder. hatalı kendi. yalı sahibinin tutanak tutması ve bol fotoğraf çekmesi lazımdı.
  • montrö anlaşması’nda da yazıldığı gibi dünyadaki tüm ticari gemiler geçiş serbestisine sahiptir ve klavuz kaptan almaksınız gece gündüz boğazlardan geçebilir. fakat herhangi bir kazada tüm sorumluluk kaptan-gemi şirketi ve geminin bağlı bulunduğu liman ülkesine aittir. bu nedenden ötürü hem yalı sahibi, hem türkiye cumhuriyeti gemi sahiplerinin burnundan getirme hakkına sahiptir. tabii sanmıyorum , kesin kanal istanbul için malzeme olarak kullancaklar haklarımızı savunmak yerine
  • gemi malum kişiye ait olsa idi (bkz: gemicik) hasarı yalı öderdi.

    şöyle bir savunma olurdu;
    -o yalının orada işi ne?

    ayrıca (bkz: p&i)
  • yalı sahibinin gemiyi bağlatmak için mahkemeden karar aldırması gerekiyor. bunun için de ciddi bir meblağda (bu tahmini zararı düşünerek yapılabilir) teminat mektubu vermesi gerekiyor. olayın içeriğini tam bilmiyorum ama tahminen bu yapılmış çünkü geminin bağlandığına dair bir haber gördüm.

    burada kritik nokta şu; bu tarz gemilerin sahibi armatör firmalar her bir gemiyi ayrı bir şirket olarak tescil eder. bu olaydaki gemi malta bayraklı, yani malta'ya kayıtlı bir şirket. yalının zararı ne kadarsa geminin sahibi şirket veya sigorta şirketi zararın tamamını kesin karşılayacak diye birşey yok. deniz malları kazalarda kendi ederleri kadar sorumludur.

    bu durumda eğer yalının hasarı, geminin ve üzerindeki yükün değerinden fazlaysa muhtemelen gemi sahibi ve sigorta şirketi hiçbirşey yapmazlar ve gemiyi marmarada çürümeye terk ederler. bu süreçte türkiyede kazanın mahkemesi devam eder ve davanın sonucunda büyük ihtimalle geminin ve üzerindeki malın satışı yönünde karar çıkar ama bu kararın çıkmasıda yıllar alacaktır. marmara'da ne kadar çok gemi bu şekilde çürüyor görüyoruz.

    eğer yalının hasarı, gemi ve üzerindeki yükün değerinden düşükse parayı verip gemiyi çözerler.

    burada üçüncü seçenek şu olur; yalı sahibi ile geminin sahibi veya sigorta şirketi bir rakam üzerinden anlaşabilir. bu durumda yalı sahibi parasını aldıktan sonra gemi üzerindeki tedbiri kaldırıp gemiyi serbest bırakabilir.
  • bu gün hürriyet'te okuduğum köşe yazısına göre bir faciayı önlemek için yalıyı kısmen feda etmişler. haber doğru ise, kim ödeyecek sorusu biraz daha karmaşıklaşmış oluyor.
  • yalinin masrafinin gemiden fazla olma ihtimali pek mumkun gorunmuyor. sonucta orayi yikip yeniden yapsan en fazla 1 milyon tl eder.

    yalinin fiyayina takilmayin, o fiyat manzaradan, konumdan kaynakli.
  • şaka maka benim de aklımı işgal eden mesele. gerçi yalının değerinin büyük kısmı mevkiinden kaynaklandığı için (tarihi falan diyolla ama neyse) aslına uygun şekilde restore etmek (yalının toplam değerine kıyasla) pek fazla masraflı olmasa gerek. her neyse, zenginin malı züğürdün çenesini yorar demişler.
hesabın var mı? giriş yap