• okuyan insanın kafayı kırmasına sebep olan, ya da zaten kırık olan kafanın farkedilmesine sebep olan yazar. şöyle ki, bu adam insanı ve hayatı, aslında yalın olan bir anlatımla detaycılığa kavuşturur. yani kitaplarında anlattığı aslında her bireyin yaşayabileceği, rastlayabileceği anlar toplamasından ibaret.

    okuru sarsan ve detaycılığa iten durum ise, perec'in fazla dürüst olması, hayatı tam anlamıyla sizin de belki de farkedemediğiniz ya da anlatmak isteyip te isimlendiremediğiniz ya da tanımlayamadığınız biçimde açıkılığa kavuşturmasıdır. kafayı kırdıran ya da farkedilmemiş kafa kırıklığını gözünüze sokan şey de zaten budur.

    evet, hayatı anlayan ya da çözmeye uğraşan kişi zaten çıldırmıştır.
  • kitaplarını okuduğunuzda yaşamı yapboz gibi yerine oturan fransız dahi. çocukluğunda ana-babasız kalmış çoğu insan gibi içi kinle dolu. aynı zamanda bunun bir soykırım olması, acısını bol bol tanrıdan yada ırkçılardan çıkarmasını anormal kılmıyor. perec, ilk zamanlarda ün kazanmak için sağda solda yazdığı yazılarda genel olarak savaş konusuyla çok uğraşır. kullandığı garip sözcük oyunlarına gelince; bunun nedeni disleksi hastalığıdır. disleksi hastalığı olan çoğu insan anlamsız olan upuzun kelimeleri rahatlıkla ezberleyebilir. dil öğrenmesini de kolaylaştıran şey de budur aynı zamanda. bunun nedeni sağ beyinin fazla gelişip baskın çalışmasıdır. ve sağ beyinin sinestezik çalışır. bunu farkeden perec matematiğe kasmıştır ve go oyununa yönelmiştir. bunları farketmesini sağlayan şey ise kendisinin bir ara nörolojiye sarmasıdır. bu da oulipo tarzında eserler vermesini sağlamıştır. perec´in en büyük şanssızlığı fransız olmasıdır kanımca. daha doğrusu fransızca eserler vermesi. çünkü en boktan edebiyat dilidir fransızca.
    (bkz: disleksi)
    (bkz: go oyunu)
    (bkz: incelikli go sanatını keşfetmeye çağıran küçük kitap)
  • yazdığı ilk ve sonradan bulunmuş romanının türkçe çevirisini yakında kitapçılarda görebileceğiz. ön sipariş için;
    http://www.pandora.com.tr/urun/parali-asker/287986
  • hecelerle, harflerle oynamayı seven yazar. hiç 'e' kullanmadan yazdığı kitabın adı (bkz: la disparition)'dur. (bkz: ayrıntı)'dan cemal yardımcı'nın türkçeye çevirisini yaptığı kitapta da 'e' harfi yoktur.
  • okurken insanı sebepsiz yere depresyona sokma yeteneğine sahip ender yazarlardan. hayatının anlamına sorguladığı uyuyan adam eseri ise tam bir şaheser.

    "en yüksek tepelerin doruğuna neden tırmanasın ki, sonradan inmek zorunda kalacak olduktan sonra; inince de, yaşamını oraya nasıl çıktığını anlatarak geçirmemen mümkün mü? ne diye yaşar gibi görünesin ki? neden sürdüresin? başına gelecekleri şimdiden bilmiyor musun sanki? olman gereken her şeyi daha önce olmadın mı; anasına babasına layık bir oğul, küçük cesur izci, daha iyisini yapabilecek bir öğrenci...? biraz daha gayret etsen, hatta buna bile gerek yok, bir kaç yıl daha geçse, orta sınıftan değerli bir meslektaş olacaksın. iyi koca, iyi baba, iyi yurttaş. tıpkı kurbağalar gibi, toplumsal başarının küçük basamaklarını bir bir tırmanacaksın. geniş ve çeşitlilik gösteren bir yelpazenin içinden, arzularına en uygun düşen kişiliği seçebileceksin, tam senin ölçülerine göre titizlikle biçilmiş olacak. nişan verilecek mi sana? kültürlü mü olacaksın? ağzının tadını iyi bilen biri mi? hayvan dostu mu? boş saatlerini akortsuz piyanonda, sana hiç bir zarar vermemiş olan sonatları katletmekle mi geçireceksin? yoksa, sallanan bir koltukta, kendi kendine yaşamın iyi yanlarının da olduğunu tekrar ederek pipo mu içeceksin?"
  • küçükken tuvalette sıçarken kalebodurların aralarındaki çıkan siyah lekelere, leğende yıkandığım zaman çıkan köpüklerin düzenine bakıp çeşit çeşit hayaller kurardım. bunun hiçbir zaman muhabbetini yapmadım, kimse için bir anlam ifade etmez sonuçta. fakat georges perec'in tavandaki çatlaklara bakıp anlattığında hoşuma gitti. ayrıca şeyler kitabı da kesinlikle okunmalıdır, hayatı sanki film şeridiymiş gibi anlatıyor ama filmi çekilemeyecek derecede güzel anlatıyor.
  • oldukça uzun cümlelerden oluşan cok ince detaylı tasvirleriyle, üstüste iki kitabı okunduğunda beyni haddinden fazla yoran yazar. ha yine de kıymetlimiss, orası ayrı.
  • (bkz: species of spaces and other pieces) isimli kitabı ile kendine hayran bırakan yazar.
  • dünya edebiyatına yaşam kullanma kılavuzu, şeyler, uyuyan adam, kayboluş gibi her biri başyapıt sayılası eserler bırakmış ve erken göçüp gitmiştir. perec 20. yüzyıl romanında önemli dönemeçlerden biridir.
hesabın var mı? giriş yap