• 1993 yapımı başrollerinde wes studi, jason patric, gene hackman ve matt damon'ın oynadığı, geronimo'nun birleşik devletler ordusuna teslim oluşunu anlatan bir film. yüksek bütçeli bir film olmasına rağmen gişede beklenen ilgiyi karşılayamamış. sanırım abd'lilerin hala geronimo'ya karşı nefret duymalarından olsa gerek. şahsen beklentilerimin fazlasını karşılayan bir film idi.
  • --- spoiler ---

    türkçesiyle "bir amerikan efsanesi", 1993 abd yapımı tarihi drama-western filmi. walter hill’in yönetmen koltuğunda oturduğu filmin senaryosunu john milius ve larry gross birlikte kaleme almışlardır. oyuncu kadrosunda wes studi, matt damon, gene hackman, robert duvall, jason patric ve steve reevis gibi isimlerin yer aldığı filmin tema müziklerinde ise ry cooder imzası vardır. apaçi savaşlarını ve ünlü kızılderili savaşçısı geronimo'nun teslim olmasını konu alan film, en iyi ses dalında oscar'a aday olmuştur. ayrıca 115 dakikalık film, 35 milyon dolarlık bir bütçeyle çekilmiştir. tucson/arizona, utah ve california gibi yerlerde çekilen film, tarihsel gerçeklere birebir sadık kalınarak çekilmemiştir. buna karşın, filmdeki birçok olay tarihsel açıdan da doğrudur. bu nedenle, film, kızılderili amerikalılardan olumlu eleştiriler almıştır. ayrıca filmin merkezinde geronimo karakteri (wes studi canlandırıyor) olmasına karşın, onun saygısını kazanan ve teslim olmasını sağlayan west point mezunu ve apache dili konuşabilen amerikalı üsteğmen charles b. gatewood karakteri de (jason patric canlandırıyor) filmde önemli bir yer teşkil etmektedir. son olarak, filmin imdb.com puanı 6,5/10.

    konusu
    geronimo an american legend, kızılderililerin abd hükümetine karşı sergilediği direnişi anlatıyor. kızılderililer, istemeyerek de olsa abd devletinin kendilerine gösterdiği yere yerleşmek zorunda kalırlar. onlar, yeni yaşantılarına adapte olmaya çalışsa da, hiçbiri mısır çiftçilerinin yaşam tarzına uyum sağlayamaz. özellikle geronimo (wes studi), yeni yaşantısında oldukça huzursuzdur. hükümet, geronimo ve diğer savaşçılara verdiği sözleri tutmamış ve gereken şeyleri yerine getirmemiştir. hükümet tarafından kenara itildiklerini düşünen geronimo oldukça öfkelidir. kendilerinin hakkı olanı isteyen geronimo ve 30 savaşçısı, yeniden bir saldırı takımı kurarlar. artık onlar için direniş zamanı gelmiştir...

    netflix sayfası - https://www.netflix.com/title/538871

    imdb.com - https://www.imdb.com/title/tt0107004/

    wikipedia - https://en.wikipedia.org/…onimo:_an_american_legend

    vikipedi - https://tr.wikipedia.org/…_amerikan_efsanesi_(film)

    trailer - https://www.youtube.com/watch?v=kkdgq-xwza0

    --- spoiler ---
  • kadrosuna bakıldığında jason patric, gene hackman ve matt damon gibi önemli isimleri barındırmasına rağmen senaryonun bu oyuncuların bir araya gelmesinin hakkını veremediği film.

    bunun en önemli nedenlerinden biri geronimo'ya yeterince odaklanılmayan bir yapım olması. onun karakter ve liderlik özelliklerini görmek bu senaryoda mümkün değil. diğer yandan geronimo an american legend'da abd'nin kızılderilere karşı hiç samimi tavırlar sergilemediği açıkça gösteriliyor ve bu bağlamda ülkenin geçmiş politikalarına karşı bir eleştiri mevcut. ancak kızılderili halkının yeni hayat tarzında niye zorlandığını fazla işlemeden süvarilerle çıkan savaşın oldu bittiye getirilmesi filmin vurucu bir etki yapmasına kesinlikle engel olmuş. ayrıca ben çekim kalitesini de bu filmin pek beğendim. gerek ışık kullanımı, gerek de kamera açıları başarısızdı.

    kısacası geronimo an american legend'ın 19.yüzyılda amerika birleşik devletleri tarihinde önemli bir yer teşkil eden hikayenin yeterince iyi şekilde lanse edilmediği bir yapım. imbd'deki bugünkü 6.5'luk puanı da tam yerinde.
  • kızılderi katliamını epey bi hafifleterek anlatmışlar fakat nispeten doğru olayları da barındırır.

    keşke geronimo’yu biraz daha tanıma fırsatı verselerdi.
  • klasik western tadında kahramanlıklar, gunfightlar vb. bekleyenlerin avcunu yalayacağı, tarih ve dram yönü ağır basan harika bir film.
    aslında filmi izlemeden önce geronimo kimdir ve amerikan tarihinde ki kızılderili soy kırımı nedir biraz göz attıktan sonra izlemek filmi daha anlamlı ve duygusal hale getiriyor.
  • filmin sonunda geronimonun söylediği şu cümle aklıma kazınmıştır.
    no one knows why the one god let the white-eye take our land.

    horoz translate:beyazların topraklarımızı almasına tanrının neden müsade ettiğini kimse bilmiyor.
  • netflix'ten kaldırılmasına 5 gün kaldığını fark edince dün izledim. son apaçi kabilesinin iskan bölgesine gönderilmesini şefleri geronimo'yu merkeze koyarak anlatıyor. izleyince apaçilerin sürgününü avşarların çukurova'ya iskanına çok benzettim.

    mertliğe ve namertliğe, sadakate ve ihanete, mücadeleye ve hayal kırıklığına şahitlik ediyorsunuz iki hikayede de. dadaloğlu'nun da çok şiiri vardır bu temalar üzerinden avşar iskanını anlattığı.

    film için de şunu söyleyebilirim; gayet akıcı, güzel zaman geçirten, anlatmak istediğini çok da derine inmeden anlatmış bir filmdir.
  • amerikalıların "yerli" amerikalıları amerikalılaştırmalarını anlatan amerikan filmi.
  • --- spoiler ---
    teğmen'den apaçi geronimo'ya:
    -benim tanrım barış tanrısı, ölüm tanrısı değil.
    --- spoiler ---

    --- spoiler ---

    apaçi geronimo'dan teğmen'e:
    -kaç kişi öldürürsem öldüreyim ailemi geri getiremiyorum. apaçi tanrısı barış tanrısı'dır!
    --- spoiler ---

    --- spoiler ---

    apaçi geronimo'dan general'e:
    -bir zamanlar rüzgâr gibi eserdim.
    --- spoiler ---

    --- spoiler ---

    madalyayla ödüllendirilmesi gerekirken unutulmaya mahkum edilen teğmen:
    -federal hükümet söz vermiş olmasına rağmen geronimo'nun evine dönmesinde asla izin vermedi.
    --- spoiler ---
hesabın var mı? giriş yap