• devlet oluşumunu anlamak için okunması gereken" the development of the modern state" adlı kitabın yazarı
  • avrupa feodalitesini en iyi anlatan akademisyen. bu yuzdendir ki the development of the modern state bildigimiz anlamda devleti anlayabilmek icin okunmasi gereken ilk kitaptir - ustelik cok da incedir.*
  • (bkz: ständestaat)
  • 1934 doğumlu olan gianfranco poggi, padua üniversitesi'nde hukuk okuduktan sonra california üniversitesi sosyoloji bölümü'nde doktorasını tamamladı. avrupa'nın çeşitli üniversitelerinde öğretim görevlisi olarak bulunan poggi, okutman olarak başladığı edinburg üniversitesi'nden 24 yıl sonra 1988'de profesör olarak ayrıldı. gianfranco poggi, sosyoloji ve siyaset bilimi üzerine dünyanın pek çok üniversitesinde ders vermiştir. tocquueville, marx, weber, durkheim ve simmel üzerine çalışmalar yapan poggi, devlet kavramını sorguladığı iki kitap yayımladı: the development of the modern state, a sociological introduction(1977) ve the state: it's nature, development, and prospects(1991).
    gianfranco poggi'nin diğer kitapları ise şöyle: durkheim, oxford university press,(2000); the forms of power, polity press, cambridge(2001).
  • genişlemek isteyen sermayenin, mutlakiyetçi yönetimlere karşı radikalleşmesinin ve harekete geçmesinin altındaki etkenin, düşün, edebiyat ve sanatla uğraşan burjuvazi içerisindeki unsurların, sivil toplumu, devletin içerisine hapsetmeye çalıştığı edilgen konumdan sıyırmasına bağlamaktadır.

    benim şahsi görüşüm bu teorinin devamında sanatın ve düşünsel faaliyetlerin günümüz devletlerinin eli ile kısıtlanmasın sebebi, yeterince genişlemiş sermayenin bilgi çağında giderek daha fazla akıl yürüten kamuoyunu bir tehdit olarak görmesinden kaynaklanıyor.

    dünyanın bir bölümünü sefalete ve açlığa mahkum eden büyük kapital birikimlerinin sonunun, aydınlanma çağınında mutlakiyetçilerin egemenliklerini kaybetmesi ve devletlerin hukuk sujesi haline gelmesine benzer şekilde, akıl yürüten kamuoyu tarafından getirileceğini düşünüyorum.

    (bkz: yakarsa dünyayı garipler yakar)
    (bkz: gilets jaunes)
  • “her toplumda bazı insanlar, hedeflerine giden yolda ilerlerken, diğer insanlara göre daha net ve tutarlı bir çizgi izleme becerisi gösterir. kendi hedefleri diğer insanlar tarafından öngörülenlerle uyuşmayacak olursa, onların tercihlerini göz ardı etmeyi ya da umursamamayı bir şekilde başarır. hatta çoğu zaman diğer insanların enerjilerini, onların iradesi dışında bile kendi amaçları doğrultusunda seferber edebilir.”

    gianfranco poggi
  • hazret vefat etmiş dün. şaşırtan şey ise şu: twitter'dan genel bir arama olarak "gianfranco poggi" diye aratınca, italyanca yazılmış tweetler dahil, dünya üzerinde ölümü üzerine 10'dan daha az tweet atılmış. baylar, koskoca poggi'den bahsediyoruz! bazen çok anlaşılmaz oluyor bu ölüm ve ölüm sonrası eşiğin anılması.

    velhasıl, büyük bir isimdi. çok nasiplendik. are.
  • "karmaşıklığı, sürekliliği ve boyutları belirli bir düzeyin ötesinde olan etkileşim ortamlarında en azından bazı değerleri emre dayalı olarak dayatacak bir mekanizma zorunludur. dolayısıyla her toplum, zaman zaman da olsa, böyle bir mekanizmaya başvurmayı olanaklı kılacak kalıcı düzenlemeler yapmak zorundadır."
  • "özetle siyaset, düşmanımız olan 'diğerleri' ile çatışma olasılığına karşı sürekli bir hazırlığı içerir. ayrıca, her ne kadar siyaset insan yaşamının belirgin faaliyetlerinden sadece biri ise de, diğer tür faaliyetlerden üstündür; çünkü asıl amacı topluluğun devamını sağlamaktır. toplum sürekliliğini koruyamazsa diğer faaliyetlerin yürütülmesine de olanak yoktur. siyasal kararlar, özünde düzensiz ve sorunlarla yüklü olan topluluklararası ilişkileri ilgilendirir. başka hiçbir karar bu denli önemli değildir."
  • "topluluk bir veri değildir. siyasetin bir ürünüdür. siyaset ancak topluluğu oluşturduktan sonra koruyabilir."
hesabın var mı? giriş yap