• gitar alma rehberi yazmistim.ama unuttum ki amp siz gitar alsan neye yarar
    o yüzden bir de amp alma rehberi ekelemek lazim geldi.afiyet olsun

    1)amp dünyadaki en zevk meselesi olaylarindan biridir....öyle o sunu önerdi bu su albümde sunu kullandi vs ile alinacak bisii diildir.

    2)watt!!!"abi 500 watt yaa hastasiyim" ..bu tür seyler duymak siradan.ama 500 wattlik digital bir amp (fender) i sonuna kadar acicak babayiit tanimiyorum...
    olay su , bahsedilen watt sayisi ses yüksekliinden cok , o amp in tükettigi elektrik miktari ile orantilidir.mesela class a(vox ac30) 30 watt ,nerdeyse 100 wattlik transistörlü amp kadar(hughes and kettner) yüksek sese sahiptir.ama yüksek watt degerinin herzaman bir avantaji vardir..ses daha acik ve daha canli cikar

    3)tüplü mü tüpsüz mü ?hö?
    evet amp ler böyle zart diye ikiye ayrilirdi eskiden.simdi ise karisik olanlar var.mesela transitör pre amp ve tüplü power amp.tam tersi.ya da dijital ve tüp karisik (valve state ,valvetronix vs tadinda)
    iste bu da okadar zevk meselesi ki.üc örnek
    zakk wylde=tüplü amp (marshall jcm 800 2203)
    dimebag(r.i.p)= tamamen transistör ( randall warhead)
    scott ian =randall v-max=tüp ve transistör karisik

    bu örneklerden sona karsilasitirma yapmak laazim
    tüplü amp ler ayni watt sayisinda yaklasik 2 kat daha yüksek ses üretir
    tüplü amp ler in adam gibi ses üretmesi icin isinmasi gerekir(yaklasik 20-30 dk) ayni zamanda hareket ettirlimeden önce sogutulmasi
    transistörlü ampler ise bu sorunlara sahip degildir.ses hep ayni kalitededir.tasima sirasinda da sorun cikmasi pek mümkün degildir
    düsen tüplü bir amp in bozulma sansi daha yüksektir
    transistörlü amp ler her zaman daha sert ve daha direkt nir ton üretirler..
    tüplü amp ler herzaman daha canli ve daha yuvarlak ton üretirler
    tüplü ampler calis stiline daha cok tepki verir.
    her tüpün transistör ile kiyaslanamayacak düzeyde ömrü vardir.cok pahali olmasalar bile degistrimek gerekir.
    ayni kalitede transistörlü bir amp tüplü bir amp in yaklasik 3-4 de biri fiyatindadir.
    trasnistörlü bir amp e tüplü bir pedal ile tüplüymüs havasi verilebilinir.
    tüplü amp ler modifiye edilebilir.modern tüplü amp ler hatta farkli tüp cesitlerini kombine ederek tamamen yeni sesler üretme sansi taniyorlar.
    vs vs vs
    görüldügü üzere tüp ün ses acikligi ve canliligi ,transistörün ise ücreti ve dayanikliligi en büyük avantajlari
    benisahsen önerebilecegim tüplü amp ler
    bogner überschall , diezel herbert ,marshall jcm 2000 dsl 100(amma uzun sisim yav) peavey 5150mk2 ,peavey xxx ,engl savage ,angl fireball ,vox ac30 cc ,orange ad140 ,mesa boogie f100 ,mesa boogie dual rectifier ,mesa boogie mark iv , soldano slo100 ,tekrar marshall ama bu sefer jcm800 2203 ,crate bvh 300 ve 150 .daha vardir elbet tonla ama bunlar gercekten denemege deger amp ler.

    transistörler icin
    peavey bandit , oeavey xxl ,line6 hd147 ,randall warhead , crate powerblock ,carte in tüm kücük ampleri.roland micro cube ,roland cube 15 ,vox pathfinder 15 ,marshall mg50...vs

    görüldügü üzere bunlar aklima su anda gelmis modeller.elbette tekrarlamak isterim.hersey zevk meselesi ve alan ksiinin parmaklarindan bagli olan efekt ve gitarlara kadar her sey etken....denemek ve tekrar denemek tek yöntem.

    4)kullanim amaci....eger stüdyoda öyle elemanlarla takilinacaksa dijital alin derim.hatta 50 watt dan dah güclü olmasina bile gerek yok.eger arada öyle kulüpte konser verilecekse yine 50 watt is görür.(trans icin 100 watt)stüdyoda kayit yapilacaksa line out özelligi olan bir amfi secmek sart.elbette klasik mokrofon ile kaydetmek mümkün ama mikrofonun pozisyonundaki milim deisiklik bile sesi deistiriyor.o yüzden en iyisi line out.
    amac sadece konserse hatta festival acik hava felan tadinda ,o zaman 100 watt diyorum..

    5)kombo mu half stack mi?...hö? tamam
    kombo , ampli ile hoparlör ün ayni gövdede birlestigi modellerdir..bandit mesela...avabtaji..tasimasi kolay ,genelde daha dayanikli...dez avantaji ,max 2 hoparlörlü(genelde 100 watt ise)...
    stack=1 head ve 2 adet 4x12" hoparlör bu yüzden halfstack =1 head ve 1 adet 4x12" hoparlör.
    avantaji.koser salonlarinda nasilolsa hoparlör vardir.head i tasirsin olur biter ,hem yerden hem de yükten tasarruf.ayrica 4x12" in sesi bi baska dolu tabiii.

    6)teknik özellikler...efekt loop ,line out ve midi en öenmli özellikler bence.efekt loop ,kullanilan efektlerin pre amp tarafindan degistirilmeden cikis sinyaline katilmasini saglar.baska bir degisle ,özellikle modulasyon efektlerinin(delay icin hayati) bozulmamasini saglar.line out hem kayit icin hem de konserde direkt mixer e girmek acisindan gerekli.midi ise bilgisayar ile kontrol acisindan.

    7)hangi marka?......abi bukadar seyi bosuna mi yazdik yaw....bknz madde 1
    sevgiler....
  • lambalı(tüplü) anfiler genel olarak daha profesyonele kaçan anfilerdir. naziklerdir, öle sağa sola taşırkene sert bir yere bırakış sonrasında lambalar zarar görebilir. zarar görmese bile her lambalı anfinin lambalarının ömrü vardır ki bu 3 seneyi geçmez. lambalar değiştirilmek, yenilenmek için vardır bu da biraz masraflıdır. (200-300 dolar civarı.. ayrıca lamba deyip öle geçemiyoruz öle pek standart birşey değil bunlar, türkiye de bulması zor olabiliyor.) insan düşük bütçeliyse rahatlıkla ulan 2 kere lamba değiştireceğime yeni anfi alırım diyebilir. ben kendimden örnek vereyim, türkiye şartlarında açıkcası 1. el anfi almak biraz göt isteyen bir iştir. mesela vox ac30 gibi bir anfi'nin 2. elini bulmak türkiye'de bir mucizedir ve bu anfinin 2. eli bilem 3000 dolardır. bir marshall jcm 1.el bulunamaz. jcm 2000 ler bulunabilir(jcm 2000, jcm serisinin reissuesudur) ama 2000lerin de fiyatları burada 1300 dolarken 2 el, 1. eli 1600-1700 euro'dur. 2. el anfi almak genelde sakat bir iştir. zamanında 2. el bir lambalı anfi almıştım. bayağı büyük bir hataydı. anfi sağlam gözüküordu yeni duruyordu. ama lambaları çok eskiymiş. elbette denemiştim, 15 dakka gibi bir sürede ısınmış güzel sound vermişti.. eve alıp 1 saate kadar çalmıştım. ama 2 saat 3 saate çıkınca süre ve bilhassa yüksek volume yüzünden, anfi tam anlamıyla zortladı zartladı biipledi ses çıkarmaz oldu. lambaları sokup bakınca resmen nanay'ı yemıs olduğunu anladım ve hesap çıkartırdım. anfiyi 450 dolara almışkene (marshall jtm) lambaları deiştirmek 300 dolar tutuyordu korkunçtu. bundan evel ki 2. transitör(transitör - lamba ayrımı için (bkz: #7929505))lü amfim her ne kadar transitörler daha stabil olsada, genelde stüdyolarda ya da uzun kişisel kullanımlar sonrası satılığa çıktığı için problemli olabiliyorlar. düğmelerde oksitlenme ve sonrasında düğmelerle oynarken cızırdaması, anfiyi açıp kaparken patlama ses, dip gürültüsü vs vs. o anfide bir valvestate idi 100watt. şimdi yeni valvestateler(gerçi artım mg series olarak çıkartılıorlar) 100 wattlık 1 milyar civarı iken bunların 2. elleri 300-400 dolar civarı. ama bu valvestate serisi nerden baksan 5-6 senelik anfiler ve 5-6 sene canı cıkana kadar kullanılmıs anfiler dediğim gibi, sağlamını bulmak zor...
    o yuzden anfi alanlara tavsiyem 1. el anfi almaları(tabi fiyat konusunda tanrı türkiye'de müzikle uğraşan herkezin yardımcısı olsun) yada ona yakın birşeyler bulmaları.
    ayrıca anfi alma konusunda genelde şöyle bir de şüphe vardır;
    işte ben bar'da çalıcam, ya ev içinde anfi lazım ama konserede çıkarım konseride kaldıracak birşey lazım, kayda giricez falan gibi. ya da direk 100 watt a bir saplantı vardır. ama aslında bir çok albüm küçük anfilerle kaydedilir. konserlerde 50-60 wattlık anfiler kol gezer. tabii ki daha buyuk anfılerde vardır ama şunun bılınmesı gerekir hiç bir konserde 100 wattlık anfi "çok ses çıkardığı" için tercih edilmez. yani anfi 10 watt da olsa 100 watt da olsa, line out yapılacaktır. genelde line out dan daha kaliteli 'mikrofonlama' yöntemi vardır. anfinizin önüne mikrofon koyulur, anfiniz kısık bir volume de seyrederken mikrofon power amfi ve mixer sayesinde bu sesi güçlendirir ve kolonlara yollar. işte bu yuzden anfileri çıkardığı sesin buyuklugune göre değilde tonuna göre yargılamak gerekir. her anfi mikrofonlama ile canavar olacaktır.
    türkiyede en çok bulunan anfiler marshall valvestate serileridir, temizi bulunursa (1. el arıtk bulunmaz ama mg series çıkmıştır 1 el olarak, yada üzerinde tırışka efekt olan dfx serileri) alınabilitesi olan bir anfidir. punk, rock, metal türlerine çok iyi gider. süper karekteristik bir marshall distortionu vardır ki çoğu gitarist buna hastadır. overdrive a değilde daha çok full gainli performanslar için sağlam, stabil bir anfidir. cleani de 'jazzy' değil fakat güzeldir.
    valvestatelerin abisi olan jcm'lerde lambalı bir anfi olup 90'lara damgasını vurmuş bir anfidir. bir çok grunge, alternative grubu bu anfiyi kullandığı gibi bi çok hard rock - blues cunun da favori anfisidir, eğer lambalar-fiyatlar bana koymaz, öküz gibi gain değil ama çıldırtan leadlerin hastasıyım diyenlerin favorisi olabilir.
    marshalların dışında fender anfilerden genel olarak bahsedersek, twin reverb'ü vardır efsane, blues junior, super chorus pek pek türlüdür ülkemizde fenderler. genel olarak overdrive'ın üstüne çıkmaz gainleri, bir alternative - grunge a bile çıkamaz. punk- metal'le alakasızdır. fakat marshall'ın distortionu gibi karakteristik bir clean'ı vardır fender anfilerin, bir içim sudurlar. ama sert birşeyler çalınacaksa metal zone falan takviyesi yapmak gerekir ama sert birşey calıcak adam öyle clean istemez zaten.
    laney anfilerde sevilen karakteristik sesi olan anfilerdir. yine marshall gibi bir daha sert müzikler için geçerlidir fakat gain yelpazesi bayağı geniştir çok güzel hard rock - blues tonları da çıkar, üstüne çok baba thrash gainlerde alabilirsiniz.
    roland anfi olarak da jazz chorus serilerini deneyebilmiştim, bunlarda yine cılız gainli fakat (inanılmaz chorus'lu) süper clean e sahip aletlerdir.
    birde son zamanlarda moda olaraktan daha karlı gibi gozuktugu ıcın insana sempatik mi geliyorlar acaba(!?) üstünde efektlere sahip anfiler çıktı. (laney,line 6, marshall) her nasıl bir zoom pedal çocuk oyuncağı ise processör değil de, bunlarda çoluk çocuk kandırmacasıdır. o kadar güzel anfilerin üstüne bu dijital efektleri koymaları gerçekten yazık olmuş. evet bazı efektler güzel olabilior ama bir pedal board üzerinde olsa bari o efektler de efektif(!) olarak kullanabilseniz onları. sonuç olarak kontrol sizde olmuyor. en basitinden bir efekten bir efekte geçerken o efekti anfi üzerinden " bir dakika arkadaşlar " deyip şarkının ortasında ayarlayamassınız. ayrıca delay çok karmaşık bir efektir mesela. anfinin üstüne 2 tuşla, delayı ne kadar ayarlayabılırım kı. ping pong delay mı mono mu stereo mu, feedback i ne olacak, depth'i yok efendim time'ı. gerçekten o efektleri pek kullanmıcaksınız. 1-2 kere ısınıze yarayabılır ama daha sonra sizi kısıtlıcak gidip bir boss digital delay alıcaksınız ya da bir processör.. sonra efektli anfiye ödedeğiniz paraya üzüleceksınız yada orada boşu boşuna duran 2-3 düğme fazlasına.
  • 10w'lık amfiye para verene kadar üstüne biraz daha koyup 30w'lık bir şey alın. başlangıç seviyesi de olsanız 10w sizi tatmin etmeyecektir. ucuz yollu 2. el bir processor ve 30w'lık amfi ile gayet hoş sesler alabilirsiniz.
hesabın var mı? giriş yap