• "dertli ağlar, dertsiz ağlar dünya içinde" gibi kağıt üzerinde son derece arabesk bir genelleme görüntüsü veren ama esasen nefis bir modern ve post-modern dünya yorumlaması olduğuna ikna olduğum muhteşem bir parça güfte barındıran abdullah nail bayşu ve orhan gencebay şaheseri.

    1969'a tarihlenen bu şarkının bambaşka tarzlarda ve bambaşka janrlarda yorumları bulunurken, şarkının son senelerde bilhassa popülerlik kazanmasının en mühim nedeniyse yetmişlerden kalma ve erkin koray'dan alışık olduğumuz psychedelic rock havasıyla osman işmen orkestrası'ndan tanıdığımız disko pop tarzını ufaktan ska ve reggae tınılarıyla birleştirmeyi başarmış altın gün coverı olduğunu söylemekte bir beis görmemekteyim. iki hollandalı iki türk müzisyenden oluşan bu grubun ortaya çıkardığı yanılmıyorsam 2017 tarihli bu nefis cover, daha evvelce zeki müren, erkin koray, neşe karaböcek, ferdi özbeğen, belkıs özener ve tabii ki orhan gencebay gibi türk müzik tarihinde mihenk taşı rolü üstlenmiş sayısız çınarın bu eseri yorumlamış olduğu gerçeği de dikkate alındığında kendilerinin yaptığı işin kalibresi bağlamında da harikûlade bir referans noktası teşkil etmektedir.

    arabesk müziğin türk toplumunun bozulması üstünde oynadığı rolün her daim sosyolojik olarak abartıldığına inanırım ki bence bu şarkının altın gün'e dek en bilinen icralarından ikisinin belkıs özener ve zeki müren'in tamamen sanat müziği janrında icra ettiği coverları olduğunu da ifade etmek gerekiyor. doğu roma imparatorluğu ile osmanlı imparatorluğu'nun birbirine esasen ne kadar benzediğinin teşbihinden hareketle türk sanat müziği ile arabesk müziğin yer yer birbiriyle ne kadar geçişli olabileceğinin bundan daha sarih bir ispatı olabilir mi?

    **** hey gidi goca dünya ****
    **** gam yükü müsün ****
    **** söyle söyle fâni dünya ****
    **** dert küpü müsün ****

    beste şarkıyı tesis eder, güfte şarkıyı zenginleştirir, icra ise şarkıya ruhunu üfler. haydi buyursunlar kıymetli sözlük ahalisi, aksini ispat edin şu şarkının yirmi küsür coverını da dinledikten sonra!*
  • orjinal olarak, 60'larin sonunda orhan gencebay tarafindan bestelenmis.. erkin koray versiyonu, baglama sololari, baglama gibi calinan gitar, gitar gibi calinan baglama ile halk muzigi, arabesk ve saykodelik rock'un birbirine epsilon kucuklugunde yakinsadigi noktada bulunuyor. fuzyonun otesinde, nefis bir eklemlenme.. sozlerinin naifligi, kaderciligi, dervis tavri da gozden kacmiyor, hatta sanirim en cok o yuzden seviyorum..

    dunya handir han icinde
    yasar o ruh can icinde
    ruya gibi gelir gecer
    insanoglu gam icinde

    dertli aglar dertsiz aglar
    dunya icinde

    hey gidi goca dunya
    gam yuku musun
    soyle fani dunya soyle
    dert kupu musun

    dunya doner degirmendir
    insan icinde (cavdardir?)
    bugun gelen yarin gider
    dolup bosalan bir handir

    dertli aglar dertsiz aglar
    dunya icinde

    hey gidi goca dunya
    gam yuku musun
    soyle fani dunya soyle
    dert kupu musun
  • bir de altın gün'den dinlenmeli.
  • yıllar önce altın gün grubunu tanımama vesile olan, çok sevdiğim bir şarkı. hakkında bu kadar az entry girilmesi beni şaşırttı açıkçası, sanırım bir kısmı (bkz: koca dünya) başlığında. psikedelik anadolu rock severseniz ve hâlâ dinlemediyseniz bu gruptan dinlemenizi şiddetle öneririm değerli sözlük yazarları.
  • aslinda bir orhan gencebay sarkisi. erkin koray supergroup tarafindan cover'lanmis 1972'de ve erkin koray'in coverladigi tum sarkilar gibi, enfes bir psychedelic havaya kavusmus. sarki, sen yoksun diye adli 45'ligin ikinci yuzunde bulunur.
    nese karabocek ve daha onlarcasi tarafindan da coverlanmis bu sarki.
  • altın gün'ün yorumu israil radyolarinda durmaksizin caliyor; her gun telefon geliyor bu sarki nedir diye. acaip tutmus orda.
  • erkin koray, rauf ülgün, nihat örerel üçlüsü tarafından şarkının meşhur olduğu dönemlerde verilmiş konserlerde plak kaydından çok farklı olarak son derece distorte gitarlarla oldukça heavy olarak çalınmış bir 70'li yıllar klasiği.
  • (bkz: altın gün)
  • zeki müren 1972 de plağa okuduğu şarkıyı erkin koray ve orhan gencebay 'a kıyasla çok kibar bir şekilde okumuştur; goca dünya, müren 'de koca dünyaya dönüşmüştür. gencebay'ın söylediğinde sazların daha vurgulu olduğu ve kalender bir baba edâsı görülürken , erkin koray şarkıyı ve dünyayı aynı umursamaz tavırla yorumlamıştır.
    dertli ağlar dertsiz ağlar şarkı içinde.
  • 70'lerdeki kisa sureli erkin koray - orhan gencebay ortakliginin tek somut urunu olan plak...
hesabın var mı? giriş yap