• parametrik tasarım aracı, rhinoceros altına kurulup görsel scripting ile birlikte dile geliyor...
    http://www.grasshopper3d.com/
  • rhinoceros programinin 'explicit history' basligi altinda sundugu plugin. rhinoceros, diger 3d modelleme programlarina gore modelleme hafizasinda daha zayif oldugundan, bu ihtiyac dogmustur. grasshopper sayesinde modelin sureci ve adimlari bizzat tasarimci tarafindan olusturulmaktadir, dolayisiyla sureci tamamen deneyimlemek mumkundur. olusturulan modelin her ani farkli girdilerle degistirilebilir. tasarim icin oldukca esnek bir altyapi olustururken tasarim surecini rasgele secimlerden ve tesaduflerden degil, kontrollu ve bilincli kararlardan olusan bir kompozisyona donusturur.
  • rhinoceros 3d altında çalışan parametrik modelleme eklentisi. bu eklentinin de bir çok ihtiyaca göre yüzlerce eklentisi vardır. kavraması biraz zordur zira 3d modelleme konusunda tecrübeliyseniz modelleme mantığını ilk başlarda kenara koymak lazım. bunun için konunun en temeline, data tree ve data tree matching gibi kavramları iyice anlamak gerekiyor cünkü yapılan iş sayı listelerini bir şekilde eşleştirme, kıyaslama değiştirme üzerine kurulu. yoksa komutları ezberleyerek bu iş mümkün değil. https://grasshopperdocs.com/completeindex.html adresinde şu an için 6400 bileşen var. temek mantık kavrandıktan sonra kanvas'a çift tıklayarak yapılmak istenen işlemle ilgili anahtar kelime yazılarak istenen şey kolay olmasa da bulunabilir. bütün bunlardan sonra modelleme mantığı ile yol oluşturulup bir yere varılabilir. türkçe kaynak olarak basılı bir kitap var fakat ben pek memnun kalmadım. mode lab'ın e-kitabı ve you tube kanalı başlangıç olarak faydalı olabilir. ayrıca grasshopper'ın forum sayfasında da sorularınızı cevaplayacak harika insanlar mevcut.
  • her şeyiyle yalayıp yutsam da bi rahatlasam dediğim, şimdiyi ve geleceği değiştirmeye devam eden çizim programı (eklenti demek az kalır artık bence). öğrencilik yıllarındaki mimarlara ve diğer tasarımcı adaylarına da tavsiyem, projeleri için kullanmasalar da boş zamanlarında bunu öğrenmeleri. bunu kullanan adam önde olur.
  • google'dan area 120 ekibinin tasarladığı bir mobil uygulama. amacı eğlenceli bir şekilde yeni başlayanlara programlama konsepetlerini javascript ile öğretmektir. kullananlara tavsiyem her dersteki "stuck? get help" bağlantısına giderek ilgili dersin forum yazısını okuması. bu şekilde öğrenmek biraz daha etkin olur.
  • google'ın javascript öğreten mobil uygulaması. açıklamalar türkçe olsa iyiydi. bakalım her gün 5'er 5'er ilerliyorum.
  • lise yıllarında sindirim sistemini öğrendiğim, şu an zerre hatırlamadığım hayvan.
  • rhinoceros üzerinde çalışan ve rhino history bilgisini kullanarak algoritmik modelleme imkanı sunan bir eklenti. mimari modellemede ufku acan bir kapasitesi var, dahasi honeybee ve ladybug pluginleri sayesinde energyplus'i dogrudan kullanmaya izin verir. building performance modelling yapanlara kolaylik saglar, parametric ve goresellleme calismalarinda pek de hos olur, guzel olur.
  • uzay teknolojilerinin gelistirilmesinde ozel sektor yatirimlarinin ne kadar onemli oldugunu gosteren roket. spacex ozelinde elon musk vizyonu ile takdir-e sayan isler yapiyor. ancak dikkatlerden kacmamasi gereken cok onemli bir nokta var. amerika birlesik devletleri uzay programina bakilirsa bugun grasshopper'in uygulamaya calistigi teknoloji 1969-1972 yillari arasinda uygulanmis ve calistigi kanitlanmis bir teknolojidir presinpler acisindan. kesinlikle yapilan isleri kucumsemiyorum, bu buyuklukte bir muhendislik projesi yapmak bir cok zor bir is. ozellikle ozel sektor acisindan. ancak son donemde yasanan gelismeler (bkz: hyperloop/@haberk2002) cevremdeki insanlarda ilginc bir algi yaratti. yeni cagin mucidi elon musk ! her ne kadar musk'in hakkini yememek istesem de, grasshopper ya da hyperloop gibi projeler dayandigi temeller acisindan yenilikci ya da yeni icat edilmis fikirler degiller. grasshopper icin amerikan ay programina, hyperloop icin de linear induction motor kullanan vakum tunelinde calismasi planlanan maglev projelerine bakmak yeterli olacaktir. dedigim gibi yanlis anlasilmanin onune gecmek adina tekrarlamakda fayda goruyorum. elon musk cok basarili, yaptigi islerde alaninin en iyisi olan vizyonlu bir girisimci. bu buyukluklerde karmasik muhendislik projelerini yapmak herkesin harci degil. bu tarz buyuk projeler dunyaya yeni fikirler gibi pazarlanmaktan ziyade bir ruyayi gerceklestirmek gibi sunulsa bence daha zarif ve alcakgonullu bir yaklasim olur. fikir babalarini da saygi ile anmis oluruz.
hesabın var mı? giriş yap