• yontemlerini her anne ve babanin yalayip yutmasi farz olan doktor. sakinlestirme yonteminin islemedigi bebek gormedim daha.
  • son yıllarda yazdığı kitaplarla popülerleşen amerikalı pediatrist. özellikle kolikli bebeklerin sakinleştirilmesine yönelik geliştirdiği (ya da derlediği diyelim) teknikleriyle ünlü olmuş. happiest baby on the block isimli kitabında bebeklerin ilk 3 aylık dönemini dördüncü trimester olarak adlandırıp bu dönemde onları sakinleştirmek için yapılabilecekleri anlatıyor.
  • 1 haftadır geceleri ağlama krizleri yaşayan yenidoğan bebişimi kundaklama taktiğiyle sakinleştirebilmemi sağlayan mucizevi doktor. uykuya geçme zamanımız gece 1 lerden 10-11 seviyelerine indi sayesinde. tabii ki 2-3 saatte bir uyandırıp emziriyoruz.*

    adamdır.
  • hamileyken adını ve 5 s yöntemini (1-swaddling: kucaklama, 2-side/stomach position: karın üstü/yan pozisyon, 3-shushing: şşşşşş'lemek, 4-swinging: sallamak, 5-sucking: emmek) takip ettiğim blogger annelerden duyduğum, hemen kitaplarını sipariş edip, "mahallenin en mutlu bebeği"ni harıl harıl okuduğum ve bebeğim dünyaya geldiğinde sayesinde ilk üç ayı en az sancıyla atlatmamızı sağlayan harika adam. çocuk hekimi ve doktor.

    eeey bebek bekleyen anne ve baba adayları, bebekleri yeni doğmuş taze anne babalar harvey karp'i tanıyın. okuyun. videolarını bulup seyredin. (bkz: https://www.youtube.com/watch?v=n7m7iwdxypy)

    bebeğim 1 yaşını 2 hafta önce doldurdu ve şimdi de "mahallenin en mutlu yumurcağı" kitabını hatmediyorum. "yumurcak-ça" konuşmayı öğreniyorum. gerçekten işe yarıyor. bu adam bir harika dostum.

    not: bebekler dünyaya geldikleri ilk 3 ayda annelerinin rahmindeki ortamı isterlermiş. onları sıkıca sarıp, sarmalayıp, rahimdeki seslere benzer sesler sunup (bkz: white noise) sallamak gerekiyormuş.
    1-4 yaş arası çocuklar (yumurcaklar-toddler) neandertallerle aynı zeka ve gelişim düzeyine sahipmiş. onlara laf anlatmak için uzun cümlelerle her şeyi düzgünce anlatmaya çalışmak nafile bir çabaymış. sanki karşımızda mağara adamı varmış gibi davranacakmışız. her zaman değil tabii ki sinir, öfke ve ağlama krizi anlarında. karp "yumurcak-ça" adını verdiği bir dil oluşturmuş toplum içinde mal gibi görünüyorsunuz; ama çocuğunuzun deli gibi ağlamasından iyi oluyor.
  • hayatımı güzelleştiren happiest baby on the block kitabının yazarı. yazar kitapta bebekleri sakinlestiren 5s kuralindan bahsediyor. yani kundaklama, yan yatis pozisyonu, sallama, shhhh sesi ve emme. bu 5 kural eksiksiz ve doğru şekilde uygulandığında kolik bebeklerin dahi sakinlestigi öne sürülüyor. işin ilginç tarafı bu metodlar yıllarca insanlar tarafından uygulanan ancak zamanla unutulan metodlar. kitap yeni birşey önermekten ziyade eski zamanlardaki bilgelikten yola çıkarak çözüm önerileri sunuyor. bunun yani sıra kitap sanki kafamızın içindekileri okuyormuscasina tüm korkularimizin ya da sorularimizin cevabini veriyor. anladığım şu ki her anne baba aynı korkulara ve sorulara sahip ve harvey karp bunları belirtmeden çözüm yolu göstermenin işe yaramayacagini keşfetmiş. mesela kundaklama konusu. bebegimin kundaktan nefret ettiğini dusunuyordum. ama sayfayı cevirdigimde şu cümleyle karşılaştım. "bebeğinizin kundakla kavga etmesi sizin cesaretinizi kirmasin. bu onun bundan nefret ediyorum deme şekli değil. bunun gerçek ile hiçbir alakası yok. ağlayan bebeklerin kundak ile mücadele etme nedeni ellerinin ve ayaklarının serbest kalmasını istemesi değil. bunu yapıyorlar çünkü ellerini ve ayaklarını oynatmayı durduramiyorlar. " bu ve bunun gibi bütün ince ayrıntılar ve sizi 5s i uygulamaktan alıkoyacak düşünceler ve korkular belirlenmiş ve cevap verilmiş ki sizde kendinize güvenerek 5s i uygulayabilesiniz. sürekli ağlayan ve uyumayan bir bebekle beraber olmak anne ve baba için inanılmaz zor. bebeği sakinlestirmek ve anne babaya uyuyabilecekleri, dinlenebilecekleri zamanlar yaratmak hem kişisel mutluluk ve huzur hem de mutlu bir aile olmak ve çocuğu burada büyütmek açısından çok ama çok önemli. aşırı stres altında kalan annelerde depresyon, aşırı kilo alımı, süt kaybı ve bebeğe bağlanmada zorlanma görülebiliyor. hepimiz biliyoruz ki anne mutluysa herkes mutludur. anne stresliyse ve mutsuzsa evlilikte büyük sorunlar yaşayabiliyor ki çocuktan sonra biten sevgiler, bosanmalar, artan kavgalar herkesin malumu. ayni zamanda aşırı uykusuzluk ve yorgunluk yaşayan ruhen ve bedenen bitmiş anneler bebekleri uyusun da nasıl uyusun moduna girebiliyor ve bebeklerini güvenli olmayan uyku pozisyonlarında, yerlerde uyutmaya başlıyorlar. bu da sıds riskini yükseltiyor. hem kendi ruh sağlığınız, hem aile huzurunuz hem de bebeğinizin mutluluğu açısından bu kitabı okumanızı tavsiye ederim. güvenli ve huzurlu bebek büyütmenin yanında bir çok eğlenceli ve işe yarayacak bilgiler bulacaksınız. hepimize kolay gelsin.
  • bugün kendisiyle tanışıp sohbet etme imkanım oldu. gerçekten de çok sempatik ve türkleri çok seven tatlı bir çocuk doktoru.
  • kitaplarını yeni aldığım doktor.
    mahallenin en mutlu bebeği bizim için geç kalınmış bir kitap ama yine de okuyacağım. mahallenin en mutlu yumurcağına ise akşam başladım. umarım bize de faydası dokunur.
    2 yaş çok zor sözlük,
    2 yaş çok beter. (bkz: iki yaş sendromu)
  • şu aralar kurtaricim olduğunu düşündüğüm zat-ı muhterem. kitaplarının hepsini internetten siparis ettim oğlumuzun gaz sancıları için güzel önerileri olduğunu roportajlarindan okuyorum kitaplarının da faydalı olacağını umuyorum.okuduktan sonra editlerim.
    #direnkolikebeveynleri
  • abartılmasını anlamadığım hekim.

    sonuçta ninelerimiz de yapıyordu bu yöntemleri. şimdi yeni bir keşifmiş gibi nedir bu abartma anlamıyorum.

    bizim velet doğduktan 2 hafta sonra başladık yapmaya. bazen işe yarasa da çocuk istemeyince olmuyor. kitabında farklı bir şeyden bahseder diye düşünmüştüm ama pek bir şey bulamadım ya da ben çok şey bekledim. zira canım çıkıyor.

    ha bu arada, bu yöntemi doktorumuz önermiyor o daha çok ferber yöntemci. ona da biz kıyamıyoruz.
  • "bebekleri hayatlarının ilk yılında mutlu etmek için şunlara dikkat çekiyor:
    – kolik, genellikle karın ağrısı, gaz sancısı, süt alerjisi gibi sebeplere bağlanmaya çalışılıyor. ama koliğin asıl sebebi bebeklerin üç ay erken doğmaları.
    – bebekler üç ay erken doğuyorlar, çünkü beyinlerinin –ve dolayısıyla kafalarının- daha fazla büyümeleri halinde çıkabilmeleri mümkün değil. bugüne kadar da sırf bebeği 3 ay erken doğmasın diye onu 12 ay taşımış olan bir anne de görülmüş değil!
    – bebeklerin, işte bu hayatlarının ilk üç ayında hala ana rahmindeymiş gibi hissetme ihtiyaçları var. bunu yapmanın da 5 basamağı var: kundaklama, bebeği yan ya da karın üstü yatırma, kulağına şşşşhhhh diyerek beyaz gürültü yapma, bebeği ufak ufak hareketlerle sarsmadan ama hızlı bir şekilde sallama, ve emme ihtiyacını gidermek için emzirme ya da meme verme.
    – bunlar bu sırada yapılırlarsa şöyle bir etki doğuyor: bebek, kundaklandığı zaman kollarını hareket ettiremediği için kendisini korkutmuyor. kendini yine ana rahmindeymiş gibi hissediyor, ve “sakinleşme refleksi” tetikleniyor.
    – kundağın ardından gelen şşşşhhh’lama, sallama, ve emzirme/emzik verme de onun sakin kalmasını sağlıyor.
    – ebeveynlerin en çok korktuğu şey olan ya alışırsa, ya şımarırsa? türünden korkular da aslında yersiz. ilk üç ay bebeğin şımarması mümkün olmadığı gibi odasında beyaz gürültü dinletmek bütün bu “alışkanlıklarını” atlatmasında yardımcı oluyor. kundaktan vazgeçmeyi düşündüğünüz 4-5 ayda, mesela, beyaz gürültü sık sık uyanmasını engelliyor, ya da uyandığında kendi kendine uykuya dalmasına yardımcı oluyor.
    – bebeğin ilk bir sene, ve hatta daha fazla, odasında gece boyunca beyaz gürültü dinlemesinin hiçbir sakıncası yok. ondan vazgeçme zamanı geldiğinde iki hafta boyunca sesini her gün biraz daha kısarak bu alışkanlığını törpüleyebilirsiniz. "
hesabın var mı? giriş yap