• batman'ın hasankeyf ilçesindeki 650 yıllık artuklu hamamının, ılısu baraj göleti sularının altında kalmaması için yapılan çalışma.

    1500 ton ağırlığındaki hamam 3 kilometre uzaklıktaki hasankeyf yeni kültürel park alanı'na taşınmaya saat 05.00 sıralarında başladı. dsi genel müdürü murat acu, tarihi hamamın taşınma işleminin 6 saatte tamamlanacağını, ılısu barajı ve hes projesi kapsamında eser taşıma çalışmalarının dünyaya örnek niteliğinde olduğunu, taşıma işlemini tarım ve orman bakanı bekir pakdemirli'nin de izleyeceğini belirterek, işlem sırasında 256 tekerlekli spmt aracı kullanılacağını söyledi.

    tarihi ve kültürel varlıklara önem verdiklerini anlatan acu, artuklu hamamı'nın taşıma işleminin 37 milyon lira olduğunu dile getirdi.

    video linki
  • #süleymanşahtürbesiyalnızdeğildir.
  • dünyada bir ilk falan değildir, dünyada gerek doğal afetlerden gerek başka sebeplerden bir sürü tarihi yapı bu şekilde taşınmıştır.

    dünyada bu tarz taşıma işinin öncüleri hollandalılardır. hamamı kim taşıdı bilmiyorum ama kesin ale grubu olduğu yönünde düşüncelerim var. bu tarz bir sürü iş yaptılar.

    http://www.ale-heavylift.com/
  • nasıl bir kafanın bunu yaptığını hala anlayamadığım taşıma işidir. o kadar yalvardık oraya dokunmayın diye şimdi göstermelik üstüne üstlük oldukça özensiz birkaç bişey yaparak biz zarar vermedik imajı yaratmaya çalışıyorlar.
  • büyük bir başarı, türkiye'de alışılmadık bir durum.
  • birkaç yıl önce gitmiştim hasankeyf'e. arkadaşla oturduk bir şeyler yiyoruz falan. garson çocukla sohbete tutulduk. aramızda geçen diyaloğu hayal mayal hatırlıyorum ama şöyle bir şeydi; "abi valla biz de memnun değiliz bu baraj olayından. bu konu ilk açıldığında yürüyüş yaptık, protesto ettik ama dayımlar, buranın büyükleri falan kızdı bize. sonra öğrendik ki devlet burada evi olan herkese 20.000 tl verip 200.000 tl'lik eve yerleştirecekmiş. aradaki farkı da kira öder gibi ödeyecekmişiz devlete. bize kızan çevre halkı bunu öğrenince bizden çok protesto etmeye başladı. vs."

    öyle yani. yarak kürek bir milletiz. kültürmüş bilmem neymiş çok da sikimize afedersin. her şeyimizle talan edilmeyi hak ediyoruz. şu hasankeyf'i sular altında bıracak olan zihniyet belki bugün alkışlanıyor, yerli ve milli falan diye yere göğe sığdırılamıyor ama bu akp modası geçtiğinde, basın ve düşünce özgürlüğü falan kendine geldiğinde o zaman izleyeceğiz asıl şamatayı. anadolu topraklarının gördüğü en vandal, en kötü siyası oluşum olarak tarihteki yerlerini çoktan aldılar bile.

    hasankeyf gibi bir yeri sular altında bırakmak nasıl bir zihnin ürünü gerçekten anlayamıyorum. bir de türk bayrağı falan asmışlan taşınan hamama. bu hasankeyf olayı aklıma geldikçe çıldıracak gibi oluyorum.

    ışid'i, amerikası, osu busu tüm orta doğu mirasını bombalarla talan etti. bizimkiler de bomba olmadan talan ediyor. sorsan en yerli en milli onlar. ne bileyim, ne diyeyim, bu olayın altında imzası olan herkes o barajın altında kalır inşallah.
  • zeynel bey türbesinden sonra, iyi bir operasyonla yeni kültürel park alanına taşınan tarihi hamam.

    hasankeyf üzerine yıllar önce çok yazdım; “suyu yönetmek çok önemli ama tarihi ve kültürü yönetmeyi de unutmayalım, eserleri suya teslim etmeyelim” diye...

    bu arada başka bir ülkede yapılsa öve öve bitirilemeyecek bu girişim;
    sırf ak parti tarafından ve hasankeyf için yapıldığından; bir kısım avrupa merkezci oryantalist solcu ve kürt milliyetçisi tarafından görmezden geliniyor ya da şeytanlaştırılıyor. bu suskunluğa, bu düşmanlığa biz kategorik muhalif tutum diyoruz.

    bu hastalığa tutulanlar iflah olmuyor.
  • 650 yıllık hamamın ve bir çok tarihi eserin bulunduğu hasankeyf'e baraj yapılmasının övülecek hiç bir tarafı yok. hele ki baraj yapmak için bu eserlerin taşınması bizim için utançtan başka birşey değil.
hesabın var mı? giriş yap