• havya ile operasyon sırasında lehimden çıkan dumanın solunmaması gerekir.
  • lehim yapmaya yarayan alet.. weller'in 15w'liklari makbuldur.
  • carpik egitim sistemimiz sebebiyle bir zamanlar anadolu teknik lisesi bilgisayar yazilim ogrencilerine verilen "temel elektronik" dersi kapsaminda ogrencilere nasil kullanilacagi ogretilen alettir. oyle 6 ay falan da surmemisti, 2-3 haftada elimiz alismisti. lakin burada isin abuklugu suresi degil; yazilim ogrencisine sen ne amacla havya/lehim ogretirsin?

    sene sonunda da potansiyometreli adaptor yapmistik. meh.

    ayrica havyayi cikartacagi "cosssss" sesinden hoslanip lehim pastasina daldirmamak da dikkat edilmesi gereken konular arasindadir. ha bir de, can sagliginiz icin; bozuk para isitip arkadasinizin suratina basmak gibi amaclara alet edilmemesi onerilir. (bkz: true story bro)

    kalem seklinde olanlari da dalip metal kismindan avuclamamak gerekir. nice yigitleri aglatmistir bu dalginlik.
  • bununla iş bittiğinde mutlaka fişten çıkarılmalı, kızgınlığı bittikten sonra ele avuca alınıp kaldırılmalıdır. biraz önce kablosunu falan toplayıp dolaba koyacaktım ki fişten çıkarmadığım aklıma geldi. tabi orta parmağımı yaktıktan sonra... ağğhh. sonra birden ulan dedim ben bunu misafir veletleri üzerinde kullansam ya? evden çıkarken havyayı fişe takıp tuzağı kur, meraklı misafir çocukları odaya girsin ve... hahahaha.

    ayrıca picli devre tasarlarken bunun derecelisi makbuldür. 5-10 liralık default havyalar bu yolları mahvedebilir.
  • tamir için kullanılırken genellikle önce eski lehimi kaldırmak gerektiğinden lehim pompası ve lehim fitili ile kullanılması gerekir.
  • endüstri meslek lisesi öğrencilerinin kalemi. düz liseye giden öğrenciler kalem, pergel ile devlet malına zarar verirken endüstri meslek lisesi öğrencisi aşkını hayvayya kazır sıraya. sıra dediysem de öyle lalettayn sıra değil ha, 6 cm. kalınlığında tahtadan yapılmış 3m² masadan bahsediyorum.

    ayrıca havyayı lehim pastasına sokunca çok dehşet dumanlar, kokular elde etmek mümkün.
  • amaca yönelik seçim yapılması gereken alettir.

    eğer kaba elektrik işleri için gerekliyse tabanca tip idealdir. hızlı ısınır, hızlı soğur. gücü yüksek olduğu için çok damarlı ve kalın kabloları kısa sürede ısıtır ve lehimi vermeye hazır hale getirir.

    eğer temel elektronik elemanlarını lehimlemek istiyorsanız derece ayarsız kalem tipi havya işinizi görür. tabancaya kıyasla daha noktasal uca sahiptir. nispeten yavaş ısınır.

    eğer hassas ve pahalı komponentler veya mikrokontrolcü lehimlemek istiyorsanız derece ayarlı havya kullanmak zorundasınız. önceki saydığım havyalar gibi elektrik aldığı sürece ısınmaya devam etmek yerine ayarladığınız sıcaklığa kendini sabitlemeye çalışır. böylece elemanları kızartmazsınız.

    son olarak eğer smd lehimleme yapmak istiyorsanız sıcak hava istasyonlu havya kullanmanız gerekir. tabi bu işlemi ayarlı kalem havya ile de yapabilirsiniz ama buna kıyasla çok daha fazla çaba gerektirir.

    (bkz: lehim yapmak)

    edit: imla
  • kazara ucu deriyle temas ettiğinde etrafa mis gibi yanık et kokularının yayılmasına sebep olan alet. lehim eritmek için kullanmanın yanı sıra dövme yapmak için de kullanılabilir.
  • çin malı olanlar piyasaya saldırıp mahfetmeden evvel (bkz: 1990'lı yılların başı) biz meslek lisesi öğencileri tarafından rezistansı değiştirilebilen havyalar tercih edilirdi. yerli üretim olan meyal marka ise göz bebeğimizdi.
    (bkz: hey gidi günler hey)
  • kullanımında en önemli nokta plastikten uzak tutmaktır. zira bir süre sonra üzerini plastik kaplar ve ısıyı yeterli derecede (270 miydi lehim için neydi) iletemez. sizde bir saat kasar temiz yüzey ararsınız.
hesabın var mı? giriş yap