• alan moore yaratımı, ilk olarak swamp thing sayı 37'de ortaya çıkan liverpoollu işçi sınıfı bir aileden gelen, sıkı içici ve nikotin bağımlısı, sırtından trençkot peşinden bela eksik olmayan "dolandırıcı-büyücü" john constantine'ın pratagonisti olduğu vertigo çizgi romanı. swamp thing çizerleri john totleben ve steve bissette the police hayranıdır. sting'e benzeyen bir karakter çizmek isterler, moore da mavi yakalı bir büyücü yaratmak ister, olaylar gelişir.

    swamp thing'de yardımcı karakter olarak düzensiz bir biçimde görünmeye devam eden constantine'ın kendi çizgi romanına sahip olması 1988 yılında denk düşer. yazar jamie delano, karakterin geçmişi ve kişiliği konusunda moore'un çizdiği hatların içini doldurur. sonraları karakterin dream'den medet ummasına sebep olan kabusların kökeni newcastle vakası da bu dönemde işlenir ki john'un hayatının dönüm noktalarından biri olur bu olay. garth ennis döneminde serinin olmazsa olmaz unsuru kara komedi tepe yapar. kanımca mike carey serinin en sağlam yazarıdır.
  • okült ve ritüeller hakkında "ben bu işten anlarım" diyen pek çok kişiden daha çok şey barındıran çizgi roman serisi.
  • yayıncı kuruluşun kuvvetle muhtemel satışları ve karakterin yaşını beğenmemesi sonucu 300. sayıdan sonra sona erecek çizgi roman. ama merak etmeyeymişiz! yerine, daha genç ve şu aralar justice league dark'ta gezinen versiyonunun başrolde olduğu constantine yayınlanmaya başlayacakmış. kişisel fikrim mike carey zamanından beri pek bir cacık olmadığı yönünde, şimdiki de kendi halinde doğaüstü süperkahraman çizgi romanı olur herhalde. urban fantasy nin bir tür olarak, vertigo'nun da finansal olarak durumu belli, krizde kırılacak ilk cam olduğundan sağdan soldan yılların emektarı editörler kovuluyor. buradan çıkan iki sonuç var: dan didio gizli kimliği soyadıyla uyumlu bir marvel ajanı olmalı. bir de trenchcoat brigade rahatsız. üçüncüsü karen berger göreve de olabilir.

    hayır bir de basın açıklamasını "epik ve sigara dolu" maceraları sona eren constantine diye yapmasalar biraz daha iyi olabilirmiş.
  • dizisinde john constantine'i kimin oynayacağı belli olmuş.

    http://geekstra.com/…zi/yeni-constantine-matt-ryan/
  • şu aralar dizisinin trailer'ını izleyen fan'larını heyecanla dolduran çizgiroman. gerçi trailer'da hiç silk cut olmayışı ve dizinin amerikan dizisi oluşu beni biraz germiyor değil, ancak hiç yoktan iyidir. zaten şu aralar güzel dizi kıtlığı çekiyordum. umarım altından kalkabilirler.
  • her bölümde çok büyük kuvvetlerle mücadele edip, dünyanın (evrenin) sonunun gelmesini engellemesine rağmen sakin bir ilerleyişi var bence. durmadan sigara içen, arada arkadaşlarıyla guinness yudumlayan ana karakterin hayatını okuyoruz aslında, daha fazlasını değil. bu süreçte de cennet - cehennem - tanrı ve diğer kavramlar güzel resmedilmiş. metafiziksel kavramlara farklı bir bakış açısı sunması gayet çekici.

    esas oğlan john constantine'in de dilinin kemiği yok, asla kendini tutmuyor bu yüzden eğlenceli diyalogları var. sanırım beni en çok çeken detay bu. mesela bir bölümde arafta kalmış rahmetli başkan kennedy ile karşılaşıyordu; ve ona "marilyn monroe ile ilişkin olduğu doğru mu" diye soruyordu. (düşünsenize bizde, bir cumhurbaşkanına* "ses sanatçısı m.e. ile ilişkiniz olduğu doğru mu" diye sorulduğunu... woo hoo, neyse)

    arada bol bol vertigo yapımlarına ve hikayelerine göndermeler var. başta swamp thing olmak üzere the sandman ve hatta preacher hikayeleri ile karşılaşıyorsunuz. bu da okurken gülümseme yaratıyor. vertigo sevenlerin okuması farz.

    örn. morpheus* ile yaptığı kapışma döneminde "eeah ben gidiyom yea" diyip cehennemin müdürlüğünü bırakan lucifer morningstar* burada anılmış. veya bir succubus ile melek aşkından doğan bebek, daha sonra preacher'ın ana konusu oluyor. bunlar güzel şeyler.

    gerçi garth ennis reyiz hellblazer'daki melez bebeğin, preacher'daki genesis olmadığını söylese de, bence öyle arkadaşım.

    geçen aylarda okumaya başladım, çok geç kalmışım malesef. herkese tavsiye ederim, okuyun, okutun. en iyi 10 çizgi roman serisine rahatça girer.
  • marvel vs dc karşılaşmasını knockout ile bitiren çizgi romandır. okumaya tahammül edebildiğim sayılı çizgi romanların başını çeker. dizisi (bkz: constantine) tam adam olacak iken, hain amerikanın kirli oyunlarıyla yok edilmiştir. niçin bilmem takipçilerinin fanatikleştiği, arkadaşlarını kendi elleriyle ölüme göndermekten çekinmeyen, yalancı, küfürbaz, sarışın bir adamcağızın hayat hikayesini anlatır *

    edit: ayrıca bazı kapak çizimler inanılmaz güzeldir, duvara asılasıdır
  • şeytana ( morningstar değil first of fallen ) kutsal sudan yapılmış bira içiren adam.
  • 2014 tarihli the fateful dark albümünde yer alan savage messiah şarkısı. güzel bir gitar solosu içerir.

    https://www.youtube.com/watch?v=vgnxzwcpiq0
  • hellblazer rebirth serisini aldım, acaba en baştan original sins'den mi başlamalıyım dediğim çizgi roman.

    önerilerinizi bekliyorum.
hesabın var mı? giriş yap