• galiba 2008 krizinden önce mevduatların 10 da biri kadar para vardı şimdi kaçta biridir bilinmez. sonuç; zaten yok çekemezsin.
  • mevduat teorik olarak bankada, pratik olarak borç mahiyetinde başkasının cebinde olduğu için olması pek mümkün gözükmeyen bir olaya ait sorunsal.
  • o kadar nakiti bulunan banka varsa hiç birşey olmaz.
  • bankalarda elektronik olarak duran butun paranin cok az bir miktarinin gercek karsiligi olmasindan dolayi gerceklesemeyecek olay. herkes cekebildigi kadarini cekerse finans kurumlarinin cogunun batmasiyla sonuclanir.
  • çekemez diye bir şey olamayacağı için yanlış yanıtlanmış soru.

    bankalar size istediğinizde paranızı geri vermekle yükümlüdür. burada sorun sizin çektiğiniz paranın ne statüde olduğudur. yani vadesiz hesapta duran parayı zaten çekebilirsiniz. banka açısından tek sorun nakit bulmaktır ve çok sıkışırsa merkez bankası'ndan nakit temin eder. sonuçta kağıt bu. mb'ye rakam ya da kağıt devreder, karşılığında kağıt para alır ve size verir.

    eğer vadeli hesaptaki paranız çekecekseniz de durum aynıdır aslında ama bu durumda banka başkalarına kredi olarak verdiği paranızdan olacağı için sorun daha büyüktür. banka (eğer mümkünse) kendi özkaynakları ile bunu karşılar ki bankaların belli bir miktar özkaynak ve hazırda nakit bulundurma zorunluluğu vardır. bankaların sağlık ölçeklerinden biri kredi/özkaynak oranıdır. yani adam başkasına sattığı paranın belli bir oranını elinde hazır bulundurmalıdır ki istendiğinde geri verebilsin. iç yüzü biraz daha karışık aslında çünkü bu hazır para esasında bir tür kağıt (hazine bonosu vb) olarak da durabiliyor. yani banka onları yine devlete ya da mb'ye verip para alabilir.

    esas sorun tüm bankacılık sistemine emanet paranın tamamına yakınının çekilmesinin istenmesidir ki abd'de büyük buhran öncesinde olan olaylardandır ve çok nadirdir. böyle bir durumda zaten ya savaş ya da çok büyük ulusal afet vb olmuş olmalıdır yani sistemin genelinde sorun vardır. yine de olduğunu varsayarsak bankalar zaten devlet kontrolüne geçer, devlet paranızı gerekirse basar verir ama artık o durumda o parayı tuvalet kağıdı olarak mı kullanırsınız, yakar da ellerinizi mi ısıtırsınız siz bilirsiniz.

    normalde kesirli bankacılık sistemi sonucu verilen krediler her zaman toplanan paradan büyük olduğu için aslında çekilen para tek başına sorun değildir. bankalar açısından esas sorun verdikleri kredilerin geri gelmemesidir. yani onlar para bulamazsa sorun daha büyük. yoksa çok zora düşen bir banka bddk yönetimine geçer ve devlet zaten mevduata verdiği destek gereği paranızın belli bir miktarını size hemen verir. üzerindeki kısım ise insafa kalmıştır. birden çok banka bu duruma düşerse yine devlet para bulur, yaratır verir.

    kesirli sistem bankaya yatırılan 1 birim paranın şu an da 7-8 kat kadar fazlasının krediye dönüştürülmesine izin vermekte. yani siz 100.000 tl yatırdığınızda banka bunu 700.000-800.000 tl'ye kadar krediye dönüştürebilir. siz paranızı isterseniz tek sorun nakit bulmasıdır ve devletten temin eder. ama o 700-800.000 gelmezse işler sarpa sarar, banka (yeterli özkaynağı yoksa) elden gider.
  • bankacılık sistemi şahıslar üzerinden değil kurumlar ve devletler üzerinden yürüdüğünden imkansızdır.

    banka hesaplarının yalnızca birikim amaçlı kullanılmadığını da hesaba katmak gerekli.

    üstelik banka sahipleri pek çok insanın zaten patronu olduğundan çeksen ne olur çekmesen ne olur?
  • "daha önce yapılmışı var."

    (bkz: büyük buhran)
    (bkz: kara cuma)
    (bkz: 2. dünya savaşı)
  • bankalardaki paranın büyük çoğunluğu havadan üretildiği için banka sistemi çöker.

    yanlış bilmiyorsan bu miktar %90'dan fazla. bankada parası olan tüm insanlardan %10 kadarının, aynı anda gelip parasını çekmek isteyebileceği düşünülerek elde en fazla %10 gibi bir para tutulur.

    yani herkes bankaya giderse banka yetkilileri arka kapıdan kaçmalı. çünkü öyle bir para yok.
  • eric cantona'nın dediği gibi böylece kapitalist düzen çökebilir. belki yani... bilemiyorum altan...
hesabın var mı? giriş yap