• aslında başlık “herkesi müstakil evlere yerleştirsek ne kadar yer kaplar”? olmalıydı.

    birileri kafa yormuş…

    (bkz: https://twitter.com/…?s=46&t=-gooqzb52cm0lnb-qoving)
  • birazdan apartman sevdalıları olmaz, olamaz, imkansızlarla başlığın içine edecektir.

    yine de gelişmemiş ülkelerde herkesin müstakil evde oturması hayalden ibaret. ben anadolunun köhne bir şehirinde yaşayan biri olarak, sarı siteyi alt üstmeme rağmen müstail ev bulamıyorum, bulduğum iki tane ev de kurtuluş savaşından kalma. yüce devletimiz ulaşımdan ve ısınmadan kâr etmek için 5 katlı binaları 20 yıl içinde 15-20'ye çıkardı. hani utanmasa gökdelenleri gerçekten göğe dayayıp 10k insan sığdıracak.

    neyse, hak ettiğimiz gibi yaşıyoruz işte.
  • 5 tane ağaç kaldı zaten onların da kesilmesiyle sonuçlanır
  • orman kesmeden de mumkun olabilir fakat buyuk bir kamulaştırmayı gereklı kılacaktır.
  • amerikan tarzı bağımsız müstakiller için 4 kişiye 500 m2. yol ve diğer donatılar için bir bu kadar daha gerek. yani kişi başı 250 m2.

    ingiliz tipi sıraevler desek, bunu yarısı.

    yakın dönem istanbul’u nüfusunu 20 milyon kabul edersek, amerikan tipi yerleşim 5000 km2 yapar. istanbul yüzölçümü ise 5300 km2. daha ofisler, çarşılar, sanayi, havalimanı, üniversite kampüsleri ve çevre yolları sayılmadı. yani amerikan tipi imkansız.

    ingiliz tipi yerleşim mümkün ama orman vs kalmaz.
  • gönül ister. ama ülkemizin yüz ölçümü buna yeterli değil maalesef. nüfusa bakarsak apartman dairesinde yaşamaya mecburuz.
  • müstakili geçelim 3' er katlı binalar yapılsa kafi..
  • daha önce twitter'da rastladığım hesaplama. benim rastladığım açıklama dünya nüfusunun "çok kalabalık olması" yalanıyla alakalıydı. şöyle iki veri vardı.

    - dünyadaki tüm insanları, yere yan yana 50cm çapında daireler çizerek bunların içine yerleştirirsek herkes ankara'nın kızılcahamam ilçesine sığar.

    - türkiye'deki herkese 100m2 bahçeli, 200m2 müstakil ev verilse trabzon kadar bir yer yeter.

    sorun kalabalık ya da az alan değil, sorun bizim yaşam şeklimiz. gayet de mümkün olur ve ormanlar falan da bitmez. lakin şimdiki gibi her aileden, sülaleden en az 3 kişi istanbul'da yaşamak için yırtınmayacak. devlet, sanayi ve ticaret imkanlarının lokasyonunu, buna göre ulaşım ağını da düzenleyecek. sonra bal gibi olur.
  • müstakil evde oturmayı kolay sananların hayali.

    ya hu bir kere bakım işletme masrafı çok yüksek neredeyse bir kira kadar gideri var.
    üstelik o bakım için zaman da harcamak gerekiyor. kendin yapsan da zaman, yaptırsan da zaman. ustayı bulacaksın ilgileneceksin falan filan.

    tek katlı olmadığını varsayıyorum süreki bir merdivenden inip çıkma durumu var ki yorucu. hele yaşlılar için kullanışlı değil.

    bir de bahçe sorunu var. yok çimi biçilecek her hafta, yok yapraklar süpürülecek. bir de havuzu varsa hem maliyet artıyor hem de uğraşma. gerçi bahçesiz de tasarlanabilir tabii.

    temizliği ayrı dert zaten.

    ya hu ne çok kötüledin, o zaman git dairede otur diyenler olmasın. benim anlatmak istediğim herkesin altından kalkabileceği şeyler değil bunlar hem maddi hem manevi olarak. büyük konuşmayayım ama yaşlanana kadar asla apartman dairesine oturmam o ayrı.

    bu ülke insanın ne bu yaşam tarzı buna müsait ne maddi durumu. maalesef.
  • yine bilgi sahibi olmak istemeyen arkadaşlar başlığa giriş yapmış. hemen atlamış sığmaz diye .

    kaynak eklenen videoyu 2 dk izleyip öyle yorum yapın.
    tüm türkiye bu sistemde yapılaşsa (bkz: muş) ilimiz kadar yer kaplıyormuş. gerisi planlama yapacak yöneticilerin açıklayacağı strateji ve rakamlarda.
hesabın var mı? giriş yap