• benim en çok dikkatimi çeken onun yaşamında ve o dönemde metal sacayak(üç ayak)'ın yeridir. bir şiir yarışmasında kazandığı ödüldür bu(şimdiki kupalar gibi). perses, aç gözlü, ahlaksız kardeşi yani, bu üçayağa bile göz koyar. ama anladığım kadarıyla, hesiodos için her şeyden değerli olan bu işlevsel ödülü asla kardeşine kaptırmaz.
    dike, yani adalet tanrıçasına en çok vurgu yapan ozandır. dünyayı adalet kurtaracaktır...
  • olasılıkla azra erhat'ın düzenlediği symposion dipnotundan daimon hakkında:
    "homeros'un destanlarında daimon insan biçimine girmiş bir tanrı buyruğudur. sonraları daimon kavramı soyutlaşır. hesiodos'a göre daimonlar veya heroslar bu dünyada erdemle yaşamış insanların ölümsüzlüğe ermiş canlarıdır. bu yarı tanrısal varlıklar insanla tanrı arasındaki alışverişi sağlar. miletoslu thales de kainatı bu gibi daimonlarla dolu görür. herakleitos daimonların insanlara bekçilik ettiklerine inanır. pisagor da öyle düşünür. yunan dünyasında iyi, yararlı bir varlık sayılan daimon, hıristiyanlığın ortaya çıkmasıyla kötülüğün sembolü olmuş, daimon şeytana denmiştir. eflatun, sokrates'ten önceki filozofların daimon-heros kavramı üstündeki görüşlerini derinleştirir."

    [ciii
    çok bilmek
    öğretmez akıllı olmayı

    öğretse
    hesiodos'la pythagoras'a öğretirdi
    bir de ksenophanes'le hekataios'a] herakleitos - kırık taşlar

    (bkz: aphrodite/@ibisile)
    (bkz: theogonia)
  • (bkz: heziyodes)
  • (bkz: teogoni) adlı eserinde tanrıların soy ağacını çıkartan ve dünyanın oluşumunu tanrılarla anlatmaya çalışan ilk edebi eserdir diyebiliriz. bana göre ilk jeoloji eseridir.
    neden mi?
    her şeyin temeline yani yere (bkz: gaia)'yı, toprağın derinliğine (bkz: tartaros)'u, bunlardan sonraya sevgiyi yani (bkz: eros)'u, sonra gece ve gündüzü, (bkz: aithreos ve hemera)'yı, ve listenin sonuna zeusun anne ve babasını, (bkz: kronos ve rhea) yı koymaktadır. bundan dolayı da tanrıların doğuşu olarak da eseri adlandırılmaktadır
  • “günümüz gençleri o kadar umursamaz ki ileride ülke yönetimini ele alacaklarını düşündükçe umutsuzluğa kapılıyorum.” sözlerini m.ö 800 de söylemisi çok garip. asırlar gerçese de müşteki farklı, şikayet aynı.
  • dünyanın yaratılması,tanrıların doğuşu ve iktidara gelmeleriyle ilgili ayrıntılı ve sistematik bir anlatı sunan ilk yazardır.ünlü manzum eseri theogonia’da “ilk başta sadece khaos vardı” der.antik helence’de khaos kelimesi “esneyen boşluk” anlamına geliyordu.khaos’tan sonra gaia(yeryüzü),tartaros(yerin altında olduğuna inanılan bir yer),eros,erebos ve
    gece ortaya çıktı.ouranos,(uranüs ya da gökyüzü) dağlar ve pontos(deniz) de gaia’nın bedeninden vücut buldu.gaia,ouranos’la çiftleşerek içlerinde kronos,rhea ve lapetos’un da bulunduğu titanları,kyklopları(tepegözler) ve her birinin elli kafa ve yüz kolu olan hekatonkheirleri anneleri gaia’nın gövdesinin içinde hapsetmeye karar verdi.bir daha gün ışığı görmelerine asla izin verilmeyecekti.gaia bu işe öyle kızdı ki,diğer çocukları olan titanları babalarına karşı döndürmeye çalıştı.bu çağrıya sadece kronos yanıt verdi ve theogonia’ya göre “devasa ouranos aşk ateşiyle yanarak ve yanında geceyi de getirerek gaia’ya doğru uzanıp onu tamamen kapladı.”kronos bu fırsattan istifade ederek babasının erkeklik organlarını bir orakla kesip omzuna attı.yere düşen kan damlaları gaia’yı yeniden hamile bıraktı ve böylece devler doğmuş oldu.sonra kronos’un kesik uzvu denize düştü ve beyaz bir köpük yarattı.işte bu köpükten de aphrodite(latince venüs) doğdu.
  • antik yunan'da yaşamış işler ve günler eserinin sahibi ünlü bir ozan.
  • “kuşaklar gelip geçtikçe, gitgide daha bir kötü olurlar. zaman gelip öyle fena olacaklar ki, güce tapacaklar; kudret, onlara haklı gelecek ve iyiye olan saygı silinip gidecek. en sonunda kötülüklere hiç kimse kızmaz ya da sefaletin varlığından hiç kimse utanç duymaz olunca, zeus onları da helak edecek. yine de o zaman bile, bir şeyler yapılabilir, yeter ki sıradan insanlar ayağa kalksınlar ve kendilerini ezen egemenleri alaşağı etsinler.” demiştir. sıradan insanlar ayağa kalkar mı bilinmez ama yaşadığımız çağ için muazzam tespitleri bulunur umarım umurları da gerçek olur.

    (bkz: erga kai hemerai)
  • "hesiodos'un tarih yorumu karamsardır. o, insanlığın altın çağdan bu yana gelişiminde hem beden hem de ruhça soysuzlaşmasının kaçınılmaz olduğuna inanır."

    açık toplum ve düşmanları, karl r. popper
hesabın var mı? giriş yap