• tasarı aşamasında olan. ocak ayında kanunlaşacağı söyleniyor.

    http://www.tbmm.gov.tr/…ayi/donem23/yil01/ss393.pdf
  • an itibariyle yasalaşmış kanundur.
  • ihtiva ettigi icerikten gordugum en can sikici seyler vatandasin olaylari yargiya tasimasini zorlastirmak. ozellikle bazi maddeler tamamen gariban adalet arayamasin diye var. is yukunu azaltalim derken sacma bir durum ortaya cikmis.

    son zamanlarda meclisten gecen en tehlikeli seylerden birisi olabilir bu. avukatlar acisindan da gayet kotu sonuclar dogurabilecek seyler var. ozellikle senetlerle ilgili duzenlemeler ve temyiz edilemeyen kararlar tamamen yargitay'in yukunu azaltalim da nasil azaltirsak azaltalim diye koyulmus sacma seyler.

    bilirkisi kisimlari falan. off basim agridi. henuz yasalasmadan bile tanidigim tum hukukcular derme catma oldugunu soylerken bosa konusmuyormus. getirileri yakin zamanda ortaya cikmaya baslar. iste o zaman buralar eskiden dutluktu derim.
  • madde 451 : "derhal uygulanır."

    geçiş süreci falan tanımamışlar, sağolsunlar.
    o değil de, eski usul yasasını bile bilmeyen, saç baş yolduran hakimlere, bu kanunu nasıl anlatmalı...
    pfff...

    edit: verilen önergeyle yürürlük tarihi 1.10.2011 olarak değiştirilmiş.
    atomicbomba uyarısı için teşekkürler...
  • bu kanunla gelen başka bir önemli değişiklik de kısmi davaya ilişkindir.

    halen yürürlükte olan 1086 sayılı kanunda, bu yönde somut bir hüküm bulunmamakla beraber yargıtay'ın içtihadına göre, kısmi dava açıldığında dava açılmayan kısım için "fazlaya ilişkin haklarımı saklı tutuyorum" kaydı konulmadığı takdirde davacı o kısımdan feragat etmiş sayılıyor, ve kalan kısım için dava açması bu şekilde engelleniyor. yani davacının dava hakkından feragat edip etmemesi 5 tane sihirli sözcüğe bağlı. bu durumun sakıncaları sebebiyle şu anki uygulamada avukatlar kısmi dava olsun olmasın ne olur ne olmaz diye hemen hemen tüm dava dilekçelerinde bu "fazlaya ilişkin haklarımı saklı tutuyorum" cümlesini adeta papağan gibi tekrar etmektedir. çünkü bu içtihadın üstüne getirilen başka bir içtihadla müvekkilinin kalan kısma ilişkin haklarını saklı tutmayan avukatın kusurlu olduğu ve bu avukatlara karşı dava açılabileceği kabul edilmiştir. bu göstermektedir ki şu anda kural olan davacının dava hakkından feragat etmesi, istisna ise feragat etmemesidir.

    bu kanunun 109. maddesinin 3. fıkrası ise ancak davacının kalan kısımdan açıkça feragat ettiğini belirtmesi halinde kalan kısımdan feragat etmiş sayılabileceğini hükme bağlıyor. yani yargıtay'ın yerleşik içtihadını tersine çeviriyor. bu kanunla beraber 01 ekim 2011'den itibaren kural davacının davadan feragat etmemesi, istisna feragat etmesi haline gelecek. avukatlar da her dava dilekçesine sihirli sözler yazmaktan kurtulacaklar.
  • uygulamaya dair pek çok yenilik getirecek olan ve iyi öğrenilmediği takdirde mahkeme kalemlerinde pek çok sıkıntı doğuracağı kesin olan kanun.

    kanımca en önemli değişiklikler;

    - dilekçeler teatisi bitene kadar duruşma yapılmayacak olması,
    - dilekçelere karşı cevap sürelerinin "iki hafta", istinafa başvurmanın "iki hafta" ve temyiz süresinin "1 ay" olacak şekilde düzenlenmiş olması,
    - ihtiyati tedbire itirazın reddi halinde kanun yolu açılması (bu kısım uygulamada sıkıntı doğuracak gibi),
    - yazılı yargılama haricinde sadece basit yargılama usulüne yer verilmesi ve sözlü ile seri yargılama usulünün kaldırılmış olması.

    kanun bunlar gibi bir çok düzenleme getirmiş ve kullanıcı dostu olmuş diyebiliriz.

    yürürlüğe giriş tarihi (01.10.2011) konusunda ise tecrübelerim sanki yazın bir kanun değişikliği ile daha ileri bir tarihe atılır diyor.

    edit: atılmadı valla. yalnız temyizde hala eski kanunun istinaf değişikliği öncesi hükümleri uygulanıyor. komedi.
  • kendisini baz alan ilk kitabı çıkmış kanun. (pekcanıtez-atalay-özekes)

    (bkz: http://www.hukukmarket.com/k/137529/)
  • hazır uzun bayram tatili de geliyorken, 1 ekim'de yürürlüğe gireceğini de öngörerek başta avukat ve hakimler olmak üzere tüm uygulayıcılar tarafından şöyle bir güzel baştan sona okunması gereken kanun.

    bu konuda iki katkıda bulunmak istiyorum. ilki şu; piyasaya eski - yeni kanun şeklinde karşılaştırmalı metinler çıkmaya başladı, burada biraz titiz davranın ve özellikle yazarına bakın diyorum, benim önerim, kendisi de çok yetkin bir hakim olan mehmet akif tutumlu'nun hazırladığı ve seçkin yayınları'ndan çıkan "karşılaştırmalı hukuk muhakemeleri kanunu ve ilgili mevzuat" isimli eseri. kitaba şuradan ulaşmak mümkün: http://www.seckin.com.tr/…-mehmet-akif-tutumlu.html

    ikinci katkı ise şu şekilde, ankara barosu, geçen aylarda, yeni yürürlüğe giren kanunlarla ilgili bir takım seminerler düzenlendi. bunlardan bu kanuna ilişkin olanını da hakan pekcanıtez ile birlikte süha tanrıver verdi ki birisi kanunu hazırlayan komisyon başkanı diğeri de üyesi. bu semineri ankara barosu eğitim merkezi (abem) den ücretsiz olarak dvd şeklinde temin etmek mümkün. bir telefona bakıyor.
  • tbmm'nin bana hediyesi.
  • köklü değişiklikler, önümüzdeki ilk iş gününde yürürlüğe giriyor.

    gün itibari ile uygulanması çok güç maddeler de var. örneğin; tarafların internet ve telekonferans aracılığıyla duruşmaya katılabilmeleri. pazartesi günü hemen deneyeceğim. tepkiler nasıl olacak merak etmekteyim.

    yargılamanın hızlandırılması açısından yararlı değişiklikler de bence var. özellikle yargılama avansı. her ne kadar müvekkillerden dava başında daha fazla bir masraf talep etmek gerekse de artık, kalemlerde yapılacak işler azalacak. en azından her işlem için masraf vermeye kaleme gitmeyeceğiz. ara kararlar, kalem tarafından masraftan yapılacak. güzel bir uygulama bence.

    kötü yanı, ilçe adliyelerindeki asliye hukuk hakimlerinin iş yükü çok artacak. zira ilçelerde genellikle özel mahkemeler(aile, ticaret, iş, tüketici) bulunmuyor. bu işlere zaten bakan asliye hukuk mahkemesi artık parasal sınırın altında olan alacak davaları ile itirazın iptali davalarına da bakacak. beni çok ilgilendirmiyor gerçi.

    nacizane araştırmalarımı paylaşmak isterim;

    değişikliklerle ilgili
    gider avansı tarifesi
    bilirkişi ücret tarifesi
hesabın var mı? giriş yap