• bir hürriyet.com.tr haberi . link
  • kötü bir gazetecilik örneği. burak kuru adlı biri yazmış.

    volkan demirel'e zerre kadar saygım olmamasına ve maden emekçilerine ise sonsuz saygı duymama rağmen, bir futbolcuyla bir madenci arasındaki aşikar zıtlıkları sergilemekten böyle ucuz ekmek çıkmamalı.

    gazete sayfasında saçma bir hidrolik düzenek kurup birini batırırken diğerini yüceltmiş olmazsın. madencinin haklı davası, volkan demirel'in rezillikleri üzerinden anlatılmaz. volkan demirel de keza madencilerin içinde bulunduğu durumun sorumlusu gibi gösterilemez.

    neticede, hürriyet gazetesinin sayfalarına yakışmayan bir ajitasyon kanırtması olmuş. haberde aktarılan bilgi ve veriler doğru olabilir ama doğruları söylemenin de bir usulü vardır. bu haberi okuyunca, hürriyet akit tipi hedef gösterme işine soyunmuş diye anlıyoruz.

    .

    --- spoiler ---

    volkan ile maden işçisi arasındaki 7 fark

    • çalışmaya ne zaman başlar, ne zaman emekli olur?

    bir futbolcu eğer altyapıdan yetişiyorsa, 12-13 yaşından itibaren sahaya iniyor, profesyonel sözleşmeye 18 yaş civarı imza atıp mesaiye başlıyor. en verimli çağını 30 yaşına kadar yaşıyor. aktif futbol hayatı artık 37-38 yaşına kadar uzadı. o nedenle şu an 33 yaşında olan volkan demirel’in önünde 5 seneye yakın bir süre var.

    madenciler de benzer yaşta sahaya iniyor. soma’daki maden faciasında gördük ki çocuk yaşta yeraltına inenlerin sayısı az değil. madenciler, 20 yıl çalışırsa, 50 yaşında emekli olabiliyor. yeraltında kaptıkları ağırlıklı olarak ciğer hastalıkları nedeniyle de madencilerin emekliliklerinde pek huzur bulabildikleri söylenemez.

    • kaç para kazanır?

    futbolcu maaşları, anlaşılmaz miktarlara çıkabiliyor. çokuluslu şirketlerin tepe yöneticilerini geride bırakan futbolcu maaşlarına örnek verebileceğimiz, fenerbahçe kalecisi volkan demirel’in sözleşme detayı şöyle: 2016/2017 sezonu sonuna kadar yıllık garanti maaş 2 milyon euro, maç başı ücreti 20 bin euro.

    bir madencinin ortalama maaşı, günümüzde 1500 lira civarında. futbolcu maaşlarını göz önüne alıp, volkan demirel ile madenciyi kıyaslarsak: volkan demirel’in fenerbahçe’de oynadığı bir maç için aldığı para, ortalama madencinin 36 aylık maaşına denk. bir de ek: milli kaleci geçen sezon 33 maçta forma giydi.

    • işe nasıl gider?

    futbolcuların kazandıkları para, henüz 30’larına gelmeden büyük bir lüks yaşamalarını sağlıyor. mesela başakşehirspor’un tıpkı volkan demirel gibi ferrari kullanan 26 yaşındaki oyuncusu zeki korkmaz geçen ay arabasını park ettiği yeri hatırlamayınca, polise çalıntı ihbarı yapmıştı. olay kısa sürede anlaşıldı.

    volkan demirel ya da başakşehirsporlu zeki korkmaz, ferrari yokluğunda işe nasıl gidiyor bilmiyoruz ama madenciler şanslılarsa servisle işe varıyorlar. ama bu da tehlikeli olabiliyor. yeni bir olay: 22 mayıs’ta bolu’da madencileri taşıyan servis minibüsü tır ile çarpışınca 21 madenci yaralandı. madenci için bu bile güvenli değil.

    • nerede tatil yapar?

    tatil konusunda sınırsız seçenekleri olan futbolcuların bir kısmı yıl boyu göz önünde olduklarından daha sakin tatilleri seçiyorlar. gözden uzakta, pahalı tatiller. ancak paparazzilerin erişebileceği kadar uzak yerlere gidiyorlar. volkan demirel geçen yaz number one isimli yatıyla tatile çıkıp, ailesiyle keyifli vakit geçirmişti.

    yeni yasayla günlük çalışma saati 7.5 ve haftalık izinleri 2 gün olacak madencilerin. maden işçileri, yıllık olarak da 30 gün izin yapma hakkı elde edecekler. ancak onların futbolcular gibi seçenekleri yok. tahmin edeceğiniz gibi imkânlar dahilinde yapılacak en uzak tatil, memlekette ailenin yanında geçirilecek zaman.

    • devletin onlara bakışı nasıl?

    siyasilerin saygıyla yaklaştığı, toplumun genelinin aksine büyük ilgi gösterdiği futbolcular buna kayıtsız kalmıyor. 2009 yılında, o dönem galatasaray’da oynayan arda turan, dönemin istanbul emniyet müdürü hüseyin çapkın’ı makamında ziyaret etmiş ve “hayırlı olsun demeye geldim” demişti.

    madencilerin devletle ilişkisi ise daha çapraşık. onlar, devlet erkânına yaklaşmak bir yana, yakınları ölünce sebebini sormak için kendilerine pek muhatap bulamıyorlar. dahası bunun için seslerini yükselttiklerinde, 16 mayıs’ta soma’da yaşandığı gibi biber gazı ve toma müdahalesi ile karşılaşmaları olası.

    • meslektaşlarıyla ilişkileri ne seviyede?

    kendilerine küfür edildiğinde tepki gösteren futbolcuların, bu duyarlılığı arkadaşları için gösterdiklerini söylemek pek mümkün değil. küfüre tepki gösteren volkan demirel, galatasaray’ın brezilyalı oyuncusu felipe melo için şu sözleri söylemişti: “belediye gereksiz sokak köpeklerini zehirlesin, yoksa bu iş bana kalacak.”

    madencilerin meslektaşlarına yaklaşımı, kardeşten de öte. en son ermenek’te yaşanan faciada oğlu uğur ilhan’ı ve damadı mehmet tokat’ı kaybeden hasan ilhan’dan dinleyelim: “oğlum uğur, damadım mehmet ve arkadaşı tezcan kurtarma çalışmalarından sonra kucak kucağa birbirlerine sarılmış olarak bulunmuşlar.”

    • hangi meslekte daha çok baskı var?

    volkan demirel, kazakistan maçında sahayı neden terk ettiğini şöyle açıkladı: “10 aylık kızıma küfür ettiler. reyting ve tiraj için bana karşı önyargılı yayın yapanları allah’a havale ediyorum. günün birinde onların evlatlarına aynı küfürler edilirse, tepkilerinin benden de ağır olacağı kesin.”

    chelsea teknik direktörü jose mourinho “baskı? ne baskısı? baskı, ailesini geçindirmek için çalışan insanlar üzerinde olur. futbolda baskı olmaz” diyerek baskıyı reddediyor. ermenek’te ölen uğur ilhan ise ablasına en son şunu söylemiş: “ocak çok tehlikeli. benim ölümü 15 güne varmadan ocaktan getireceksiniz.”

    --- spoiler ---

    .
  • türk basını daha ne kadar alçalabilir sorusunun cevabı olabilecek nitelikte bir haber:
    https://pbs.twimg.com/media/b3hynnpcyaastkx.jpg

    bu nasıl bir basın etiği, nasıl bir medya anlayışı. bir gazete bu kadar küçülebilir mi ya?

    hadi türkiye cumhurbaşkanı ile ayakkabısı olmayan madenci babasını karşılaştırın, aradaki 7 farkı bulun manşetten.

    yazıklar olsun.
  • yerinde haber, volkan hayranı bir azizbahçeli birisi dışında kimseyi rahatsız edeceğini sanmıyorum.

    volkan dediğimiz adam kendisine küfür edildi diye maça çıkmayı aynı gece gariban gazetecileri korumaların döndüren adam.
  • göte göt demiştir.
  • bu nasıl bir gazeteciliktir.
    alın teriyle yerin metrelerce altında şerefiyle çalışan bir madenciyi kıyaslayacak başka birini mi bulamamışlar da bu "şey" ile kıyaslıyorlar.
  • madem karşılaştırma yapacaksın o zaman doğru yap.

    sistemin bozukluğunu anlatmaya çalışıyorsan tüm futbolcuları yaz, sanatçıları yaz, işadamlarını yaz. mesela yiyorsa ağaoğlu ile bir karşılaştırma yap. rıza'yı karşılaştır bakalım. o madenin sahibi de olur olmadı bir başka maden sahibi de.

    sıkıysa rte ile onun ailesiyle bilal'le karşılaştır. bak bakalım madencinin kolunda saat var mı? varsa kaç liralık?

    sizin gibi alçak basından nefret geldi artık. değiştirin adınızı. yalamatik koyun. bol bol yalayın.
  • beynimizin ne kadar çürüdüğünü, kalbimizin ne kadar yosun tuttuğunu gösteren haberdir. bu haberi hem yapan, hem de haklı bulup savunanın beyni de kalbi de aynı hastalıkla kaplanmıştır.

    volkan'ın yaptıklarını aklı başında her futbolsever, kendi takımının oyuncusu dahi olsa senelerdir ne tasvip ediyor, ne de eleştirmekten kendini geri tutmuyor zaten. çoğu hareketi yanlış, kaptanlığa yakışmayan, zarar veren hareketler. ne fenerbahçe ne de milli takım kalesine yakışmıyor bu tavırlarla.

    ama hiçbiri böyle aşağılıkça, insanlık dışı, karaktersizce haber yapmayı doğru kılmıyor.

    hürriyet denen paçavrayı yıllardır ne okurum, ne tıklarım, ne de takip ederim. bu da ne kadar doğru bir karar verdiğimi gösterdi bana.

    şimdi soruyorum o haberi yapan, kendini gazeteci sanan kişiye;

    fatih terim ile ayakkabısı yırtık amcayı da haber yapabilecek misin?

    edit: imla
  • yenilen dayağın intikamı niteliğinde bi haber. sen arena'ya te kadıköy'den özel güvenlikçi gönderip gazeteci dövdürürsen daha çook böyle ısmarlama ve ajitasyon dolu haber görürsün gazetelerde aziz bey amca.

    bunlar iyi günlerin, yarın öbür gün şehit olan bir er ile aziz yıldırım'ın farkları diye de haber yaparlar.
  • göte göt dememiş, volkan'a boş yere ağlama lan göt demiş haberdir.
hesabın var mı? giriş yap